Tältä sivulta löydät VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT -ekosysteemi -hankkeessa julkaistut artikkelit ja uutiset.
Kaikki hankkeessa julkaistavat artikkelit saat suoraan sähköpostiisi tilaamalla Green ICT -uutiskirjeen.

Kestävyys on enemmän kuin vain yrityksen arvot
Euroopan unionin vuonna 2024 voimaan astunut kestävyysraportointidirektiivi CSRD vaatii yrityksiltä yrityksen toimintojen läpinäkyvää raportointia. Kaikki on siis kunnossa? Lue artikkeli tästä.

Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia
Ilmasto- ja ympäristöongelmat tulevat nykyisellä kehityksellä pahenemaan. Tämä tulee kärjistämään kysyntää vihreälle teknologialle, jonka markkinoiden ennustetaan kasvavan noin 22 % vuodessa seuraavien 8 vuoden aikana (Fortune Business Insights). Lue artikkeli tästä.

Kestävä kehitys tulevaisuuden ICT-ratkaisujen keskiössä
Kaikkien, myös ICT-alan, on osallistuttava kestävyyshaasteiden ratkomiseen. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole yhteisymmärrystä siitä, mitä ICT-alan ympäristövaikutuksia mitataan ja miten. Myös kuluttajilla on tärkeä rooli kestävyyshaasteiden ratkomisessa, mutta tietoa esimerkiksi laitteiden tai liittymien ympäristökestävyydestä ei ole tarpeeksi saatavilla ostopäätöksen tueksi. Lue artikkeli tästä.

Mittaamisella kohti vihreämpiä prosesseja ja ohjelmistoja
Onko ohjelmistojen energian mittaaminen edes tärkeää? Yleisesti ottaen ainut tapa saada selville, täyttääkö jokin prosessi sen tavoitteet ja voidaanko sitä kehittää, on mitata sitä. Lue blogikirjoituksesta mittaamisen keskeisistä haasteista ja työstä sen helpottamiseksi. Lue artikkeli tästä.

Vihreästä koodista kilpailuetua
Ilmastonmuutoksen torjumiseksi digitaalisen liiketoiminnan tulee kiinnittää huomiota nopeasti kasvavaan energiankulutukseen ja päästöihin. Green ICT -hankkeissa kehitetyt oppaat ja hankkeiden mahdollistama avoin kokemusten vaihto tarjoavat IT-yrityksille arvokasta osaamista. Yhteistyöhankkeiden ansiosta tieto mm. vihreästä koodaamisesta leviää ja tukee vastuullisia IT-ratkaisuja kaikkialla Suomessa. Lue artikkeli tästä.

Ekosysteemi vihreässä siirtymässä
Ihmiskunta tuotti enemmän dataa vuosina 2022–2024 kuin koko kirjoitettuna historiana ennen tätä. Samalla ICT-alan päästöt vuoden 2015 jälkeen ovat lähes kolminkertaistuneet, ja elektroniikkajäte on nopeimmin kasvava jätelaji maailmassa. Ratkaisuja näihin ICT-alan haasteisiin kaivataan niin datanhallinnan, energiatehokkuuden, kierrätyksen, kuin konesaliteknologian, koodauksen ja suunnittelunkin saralta. VISIIRI-hanke hakee näihin ratkaisua. Lue artikkeli tästä.

Kehityksen pohjana yhteistyö
Vuonna 2021 julkaistu ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategia tavoittelee alan päästöjen vähentämistä, mutta vuoden 2023 seurantatutkimus osoitti, ettei strategia ole merkittävästi lisännyt yritysten tietoisuutta strategiassa esitetyistä tavoitteista. Tiedon jakaminen ja strategiset tavoitteet vaativat tehokasta vuorovaikutusta, jotta kestävyystavoitteet saavutetaan. Lue artikkeli tästä.

Green ICT -hanke VISIIRI ja SW4E-ekosysteemi yhteistyöhön
Tuore Sustainability in the Software Industry -kysely (2024) paljastaa, että vaikka vastuullisuus on yhä tärkeämpi teema suomalaisessa ohjelmistoteollisuudessa, kaivataan yhä enemmän tiedon ja käytännön ratkaisujen jakamista. Tätä puutetta paikkaamaan SW4E-ekosysteemi ja Green ICT -hanke VISIIRI yhdistävät nyt voimiaan. Lue artikkeli tästä.

Tutustumassa vihreään ICT:hen ja LUMI-supertietokoneeseen Kajaanissa
Itä-Suomen yliopiston VISIIRI-tiimi pääsi vierailemaan elokuussa EuroHPC:n yhteiseurooppalaisen LUMI-supertietokoneen luona, jota CSC operoi Kajaanissa. LUMIn kaltaiset supertietokoneet ja ratkaisut niiden ympärillä vahvistavat Suomen asemaa vihreän ICT:n ja kestävän teknologian eturintamassa. Lue artikkeli tästä.

Vastuu, on sitä
On korkea aika kysyä itseltämme: olemmeko valmiita kohtaamaan uuden teknologisen aikakauden haasteet? Vai jatkammeko bitti kerrallaan kohti entistä energianälkäisempää tulevaisuutta? Lue artikkeli tästä.

ICT-alan vihreämmän tulevaisuuden työkalut
Kestävä kehitys ICT-alalla on entistä tärkeämpää. Työkalut ICT-alan ympäristöystävällisempään toimintaan on koottu Green ICT -portaaliin, ja myös uusi VISIIRI-hanke kokoaa yhteen pitkän kokemuksen ja uusimman asiantuntemuksen, syventäen sitä edelleen. Lue artikkeli tästä.

Green ICT Visiiri vauhdittaa Suomen ICT-alan kestävää kehitystä
ICT-sektorin energiankulutus kasvaa nopeimmin kaikista aloista, ja keskustelun lisääminen alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista, niiden mittaamisen tavoista ja energiansäästön ratkaisuista on tarpeen. Green ICT -hanke VISIIRI tuo tähän ratkaisun. Lue artikkeli tästä.

ICT:n vihreydestä valtakunnallisesti paikallista
VISIIRIssä perustamme ICT-palvelujen ja -tuotteiden tuottajille, hankkijoille ja käyttäjille tähän asti puuttuneen kohtaamispaikan, joka mahdollistaa sekä keskustelun että tiedon välittämisen ICT-alan ilmastotyöstä, ilmastovaikutusten mittaamisen tavoista ja saatavilla olevista ohje- ja koulutusmateriaaleista. Tässä verkostojen hyödyntäminen on avainasemassa. Lue artikkeli tästä.

ICT-alalle uusi kansallinen vihreän siirtymän yhteistyöverkosto
ICT-alalla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen ja luontokadon ratkaisemisessa – toisaalta alan ympäristöjalanjäljen pienentämisen ja toisaalta sen mahdollistamien uusien ratkaisujen kautta. Vihreä bisnes tuo Suomeen edelläkävijyyttä, joka avaa mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Lue artikkeli tästä.
VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi
Green ICT -hanke VISIIRI luo kokonaiskuvan Suomen ICT-alan vaikutuksista ilmastoon ja ympäristöön. Hanke tukee ICT-alan vihreää siirtymää yhdistämällä alan toimijat valtakunnalliseen ekosysteemiin. Ekosysteemi mahdollistaa parhaiden käytäntöjen jakamisen ja suomalaisen teollisuuden ja akateemisten toimijoiden kohtaamisen.
Hanke kehittää menetelmiä ICT-alan ympäristövaikutusten mittaamiseen ja tuottaa ympäristötietoisuutta lisääviä koulutusmateriaaleja yritysten käyttöön. Ympäristötietoisuuden lisääminen pienentää ICT-alan hiilijalanjälkeä, ja samaan aikaan kädenjälki suurenee. Samalla vihreä bisnes luo Suomeen edelläkävijyyttä, joka avaa mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.
Hankeaika
01.04.2024–31.03.2026
Hankekumppanit
Hankkeen koordinaattorina toimii TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. Hankekumppaneita ovat Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun Yliopisto, TIVIA ry ja Turun yliopisto.
Yritys- ja hankkijayhteistyö
Hankkeessa ovat yhteistyöyrityksinä mukana Accountor Finago Oy, Alvidiotech Oy, CTRL Reality Oy, Digia Oyj, Exove Oy, Hiottu Oy, MorrowX Oy, Netum Oy, NorthCode Oy, Solita Oy, Sorware Ay ja Trail Openers Oy.
Jos haluat mukaan yhteiskehittämistoimiin, ota yhteyttä hankkeen projektipäällikköön.
Rahoitus
Hanketta osarahoittaa Euroopan unioni. Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Lisätietoja:
- projektipäällikkö Antti Sipilä
Hankkeesta kumppaneidemme sivuilla:
Katso myös Green ICT -portaali, joka kokoaa yhteen tietoa, oppaita ja itsearviointityökaluja ympäristöystävällisemmän ICT:n toteuttamiseksi.