Kiertotalouden osaamismerkistö palvelee erityisesti työnantajia, jotka ovat uudistamassa omaa organisaatiotaan kohti kiertotaloutta ja siksi kasvattamassa oman organisaationsa kiertotalousosaamista. Osaamismerkistön avulla saadaan kattava kuva organisaation kiertotalousosaamisen nykytilasta ja kehittämistarpeista.
Osaamismerkistön kohderyhmää ovat myös organisaatioiden työntekijät sekä työnhakijat, joiden on osaamismerkistön avulla helpompi tunnistaa ja todentaa omaa kiertotalousosaamistansa sekä tehdä se haluamallaan tavalla näkyväksi.
Osaamismerkistö tukee myös kiertotalousosaamisen kehittämistä laajemmin, kun nähdään, millä osa-alueilla on kehittämistarpeita. Tällöin oikeanlaiseen koulutukseen on helpompi panostaa resursseja.
Hankkeen vaiheet
Kiertotalouden osaamismerkistö toteutetaan kahdessa vaiheessa
- Selvitysvaihe: Kiertotalousosaaminen ja osaamismerkkijärjestelmät
- Toteutusvaihe: Osaamismerkistön kehittäminen ja pilotointi
Selvitysvaiheessa kartoitetaan keskeisimpiä toimialariippumattomia kiertotalousosaamiseen liittyviä taitoja, tärkeimmät viitekehykset huomioiden. Lisäksi selvitysvaiheessa analysoidaan olemassa olevia digitaalisia osaamismerkkijärjestelmiä ja niiden palveluntarjoajia sekä vertaillaan järjestelmien keskeisiä ominaisuuksia.
Selvityksen tuloksena syntyy kokonaiskuva työelämän ja työpaikkojen kiertotalouden osaamistarpeista ja runko toimialat ylittävän digitaalisen osaamismerkistön sisällölle. Lisäksi selvityksen tuloksena syntyy ajantasainen vertailu digitaalisten osaamismerkkien palveluntarjoajista ja niiden soveltuvuudesta kiertotalousosaamismerkistön toteuttamiseen.
Toteutusvaiheessa päätetään kiertotalousosaamisen osaamismerkistön laajuus ja tasot sekä tuotetaan osaamisperusteiset sisällöt tunnistettavista osaamisista. Merkistöä pilotoidaan rakennusalan, kemian alan ja teknologiateollisuuden toimialoilla.
Mukaan pilotointiin lähtenyt Lumene kokee kiertotalousosaamisen kehittämisen erittäin tärkeäksi:
Essi Arola, Lumene OyLumene Oy:n tavoitteena on olla kauneusalan kestävän kehityksen ja kiertotalouden edelläkävijä. Haluamme kehittää tuotteita ja toimintoja läpi arvoketjun kiertotalousperiaatteiden mukaisesti. Kiertotalousajattelu on alunperin ollut yrityksessä tuotekehitys- ja tuotelähtöistä, mutta tavoitteenamme on osaamisen laajentaminen koskemaan kaikkia toimintojamme. Toivomme, että kiertotalouden osaamismerkistöä pilotoimalla saamme kattavan kuvan työntekijöidemme kiertotalousosaamisesta, jotta voimme kehittää osaamista tällä alueella ja sitä kautta edistää Lumenen kiertotaloustavoitteiden saavuttamista.
Pilotoinnin tulosten perusteella saadaan tietoa kiertotalousosaamisen nykytilasta ja kokemuksia osaamismerkistön toimivuudesta kiertotalousosaamisen tunnistamisessa ja näkyväksi tekemisessä.
Hankeverkosto
Hankkeen toteuttavat AFRY, Turun amk ja TIEKE.
Hankkeen toteutusaika on marraskuu 2023 – lokakuu 2024.
Rahoittaja
Rahoituksen on myöntänyt Työ- ja elinkeinoministeriö ja rahoituslähde on Euroopan unionin NextGenerationEU.
Lisätiedot
- AFRY, Katri Luoma-aho, katri.luoma-aho@afry.com, 040 030 0174
- TIEKE, Merja Sjöblom
Miksi osaamismerkit?
Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen sähköinen todiste osaamisesta. Merkin rakenteeseen kuuluu tieto osaamistavoitteista ja arviointikriteerit, joiden perusteella osaaminen on tunnistettu.
Osaamismerkkien hyödyt työnantajalle:
- helppo arvioida työntekijöiden taitoja, osaamista ja kehittämistarpeita
- toimivat rekrytoinnin apuvälineinä
- voi tuoda esiin piilo-osaamista
- toimii ennakoinnin välineenä, esim. osaajapula
- lisää työtyytyväisyyttä ja työhyvinvointia, kun organisaatio on kehittämismyönteinen
Osaamismerkkien hyödyt työntekijälle
- helppo tapa osoittaa niin aiemmin hankittua kuin uutta osaamista
- omistaa itse tiedot osaamisestaan
- päättää, miten osaamistietoa hyödyntää ja jakaa haluamissaan kanavissa
- tukee urakehitystä ja toimimista osaamista parhaiten vastaavissa tehtävissä
- työtyytyväisyys ja työhyvinvointi lisääntyy