Kiertotalouden osaamismerkistön avulla tunnistetaan toimialariippumatonta asiantuntijatason osaamista.
Osaamismerkistö koostuu kaksiportaisesta kiertotalousosaamisen todentamisen mallista. Merkistön molemmat osaamistasot sisältävät kaksi suoritettavaa osaamismerkkiä. Merkistöä piloitoidaan touko-syyskuussa 2024 kemianteollisuuden, rakennusteollisuuden ja teknologiateollisuuden toimialoilla.
Osaamisen osoittaminen
Kiertotalouden osaamismerkistön kaikkien merkkien osaaminen osoitetaan merkkihakemuksella. Tutustu osaamismerkkeihin avaamalla alta haluamasi taso: Kiertotalouden perusosaaja tai Kiertotalouden ratkaisija.
-
Kiertotalouden perusosaaja
Perusosaaja-tasolla suoritetaan kaksi osaamismerkkiä, joiden osaamiskuvaukset ovat alla. Tason koontimerkin (Kiertotalouden perusosaaja) saa, kun molemmat osaamismerkit on suoritettu hyväksytysti.
Kiertotalouden perusteet –merkin saaja osaa kiertotalouden peruskäsitteet, ymmärtää kestävyyden ja kiertotalouden yhteyden sekä, kiertotalouden liiketoimintamallien perusperiaatteet. Hän tuntee kiertotalouden ohjauskeinot ja tunnistaa kiertotalouden kytkeytymisen oman alansa toimintaan sekä tunnistaa muutostarpeen lineaaritaloudesta kiertotalouteen.
Kiertotalouden periaatteet ja toimintamallit -merkin saaja hallitsee kiertotalouden liiketoimintamallit ja niihin liittyvät keskeiset käsitteet. Hän tunnistaa kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet ja digitalisaation roolin osana kiertotalouden ratkaisuja ja ymmärtää myös monialaisen yhteistyön tärkeyden. Hän osaa sanoittaa muutosta omalla toimialallaan ja viestiä siitä.
Kiertotalouden perusosaaja ymmärtää kestävyyden ja kiertotalouden yhteyden, tunnistaa muutostarpeen lineaaritaloudesta kiertotalouteen ja hallitsee kiertotalouden käsitteet. Hän tunnistaa kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet ja uudet liiketoimintamallit sekä ymmärtää digitalisaation roolin osana kiertotalouden ratkaisuja. Hän tuntee kiertotalouden ohjauskeinot ja niiden tuomat vaatimukset omalla toimialalla. Hän tunnistaa monialaisen yhteistyön tärkeyden, osaa sanoittaa muutosta omalla toimialallaan ja myös viestiä siitä.
-
Kiertotalouden ratkaisija
Ratkaisija-tasolla suoritetaan kaksi osaamismerkkiä, joiden osaamiskuvaukset ovat alla. Tämän tason koontimerkin (Kiertotalouden ratkaisija) saa, kun tämän tason kaksi osaamismerkkiä on suoritettu hyväksytysti ja merkin suorittajalle on myönnetty Perusosaaja-tason koontimerkki.
Digitalisaatio, data ja tekoäly kiertotaloudessa -merkin saaja tunnistaa digitaalisten työkalujen roolin kiertotalouden mukaisten ratkaisujen ja liiketoiminnan kehittämisessä ja osaa hyödyntää niitä. Hän ymmärtää datan saatavuuden ja jakamisen merkityksen sekä tunnistaa ja hyödyntää dataa kiertotalouden edistämisessä.
Kiertotalouden kehittäminen ja soveltaminen -merkin saaja kehittää ja toteuttaa kiertotaloudenmukaisia toimintamalleja, ratkaisuja ja liiketoimintaa omalla toimialallaan ja osaa yhteensovittaa oman organisaation toimintaa ohjauskeinojen tuomiin kiertotalouden vaatimuksiin. Hän tunnistaa ratkaisuiden skaalattavuuden mahdollisuudet ja oman organisaation roolin globaaleissa arvoverkostoissa. Hän pystyy ratkomaan muutoshaasteita omassa organisaatiossaan. Hän tunnistaa myös viestinnän roolin kiertotalouden edistämisessä ja osaa kertoa muutoksesta ja sen merkityksestä sekä omalla toimialallaan että monialaisessa yhteistyössä.
Kiertotalouden ratkaisija tunnistaa digitaalisten työkalujen roolin kiertotalouden ratkaisujen ja liiketoiminnan kehittämisessä, osaa hyödyntää niitä ja ymmärtää datan ja uusien teknologioiden merkityksen kiertotalouden edistämisessä. Hän kehittää ja toteuttaa kiertotalouden toimintamalleja omalla alallaan, sovittaa organisaationsa toimintaa kiertotalouden vaatimuksiin ja tunnistaa ratkaisujen skaalattavuuden mahdollisuudet. Lisäksi hän kykenee ratkaisemaan muutokseen liittyviä haasteita organisaatiossaan, ymmärtää viestinnän merkityksen kiertotalouden edistämisessä ja osaa viestiä muutoksesta ja sen merkityksestä eri yhteistyöverkostoissa.
Vinkkejä kiertotalousosaamisen kehittämiseen
Pilottihankkeessa ei toteuteta koulutusta, vaan tunnistetaan olemassa olevaa, työelämässä kertynyttä osaamista. Parhaimmillaan merkistö kannustaa jo pilotin aikana osallistujia kehittämään kiertotalousosaamistaan ja keskustelemaan teemoista työpaikoillaan ja verkostoissaan.
Alla muutama vinkki sivustoille, joista löytyy tietoa kiertotalouden koulutustarjonnasta ja itseopiskelumateriaaleista.
Kiertotalouden työkaluja ja materiaalia
Kiertotalous-Suomi (KiSu) on kerännyt kiertotalouden työkaluja, toimintamalleja ja materiaalia eri kohderyhmille. Voit hakea niitä hakusanalla tai käyttää suodattimia.
Materiaalit on kerätty yhteistyössä KiSun teemaryhmän kanssa.
https://kiertotaloussuomi.fi/taito-ja-tyokalut/kiertotalouden-tyokalut-ja-toimintamallit
Kiertotalouskoulutus Suomessa
Tutustu Suomessa tarjolla olevaan kiertotalouskoulutukseen! Tämä sivusto kokoaa yhteen Suomessa järjestettäviä kiertotalouden kursseja ja koulutuksia.
https://koulutustakiertotalouteen.turkuamk.fi
Kiertotalous-Suomi: Osaajat tekevät kiertotaloudesta totta
Kiertotalous on Suomelle iso mahdollisuus luoda paitsi uusia työpaikkoja ja hyvinvointia ympäristön kantokyvyn rajoissa, myös välttämätön edellytys kestävän tulevaisuuden ja paremman kriisikestävyyden toteutumiselle. Osaamisen puutteet on tunnistettu yhdeksi pullonkaulaksi tiellä kohti kiertotaloutta.
https://kiertotaloussuomi.fi/taito-ja-tyokalut/osaaminen-ja-koulutus