Tutustu digitaaliseen jalanjälkeesi

Alla olevalla videolla Saara Strum (@saaradaniela_) tutustuu hänestä netistä löytyviin tietoihin. Toteuta Saaran antama haaste ja tutustu myös omaan digitaaliseen jalanjälkeesi!

 • Mikä on digitaalinen jalanjälki?

  Aktiiviseksi digijalanjäljeksi sanotaan jälkiä, jotka olemme itse aktiivisesti tuottaneet verkkoon. Näitä ovat esim. someprofiilit julkaisuineen ja tykkäyksineen.

  Passiiviseksi digijalanjäljeksi sanotaan meistä hieman huomaamattakin kerättyjä tietoja. Passiivinen digijalanjälki voi olla esimerkiksi sijaintitietoja tai nettisivujen evästeiden kautta kerättyjä tietoja laitteista ja klikkauksistamme.

  Lähde: Mediataitokoulu.fi

 • Miten rajoittaa omien tietojen päätymistä nettiin?

  Älä julkaise omia yksityisiä henkilötietojasi kevyin perustein. Mieti, kannattaako esim. omaa puhelinnumeroa julkaista netissä.

  Älä anna palveluille tietoa, jota ne eivät tarvitse. Tarvitseeko esim. sosiaalisen median palvelu tietoa kotiosoitteestasi?

  Rajoita someprofiiliesi ja -julkaisuidesi näkyvyyttä palvelun asetuksista. Katso ohjeet esimerkiksi Instagramin yksityisyysasetuksien muuttamiseen.

  Mieti, mitä kuvia tai videoita itsestäsi julkaiset. Näitä voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada kokonaan netistä pois jälkikäteen.

 • Miten poistaa omia tietoja netistä jälkikäteen?

  Jos olet itse julkaissut tietoja tai kuvia, joita haluat jälkikäteen poistaa, voit yksinkertaisesti poistaa kuvan tai vaikka koko someprofiilisi, jos haluat. Katso täältä ohjeet esimerkiksi Instagram-käyttäjätilin poistamiseen.

  Vaikka poistaisit käyttäjätilin, jää palvelulle sinua koskevia tietoja. Voit kuitenkin pyytää myös näiden tietojen poistamista olemalla yhteydessä palveluun. Tämä on yksi EU:n tietosuoja-asetuksen meille turvaamista oikeuksista.

  Jos joku muu on julkaissut henkilötietojasi (esim. nimesi tai kuvasi) ilman lupaa, voit pyytää näiden tietojen poistamista. Tämä on yksi EU:n tietosuoja-asetuksen meille turvaamista oikeuksista. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi kouluilla on lakisääteinen velvoite säilyttää sinua koskevia tietoja.

  Jos tietoja ei poisteta pyynnöstäsi huolimatta, voit olla yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon.

  Jos tapaukseen liittyy esimerkiksi tiedoilla kiristämistä tai nettikiusaamista, voit olla yhteydessä poliisiin.

 • Tutustu Googlen sinusta luomaan profiiliin!

  Google-tilin saa itselleen esimerkiksi gmail-sähköpostiosoitteen luomalla. Google-yhdistää tiliisi tietoja mm. tekemistäsi google-hauista ja luo samalla sinusta profiilia. Jos sinullaon google-tili, voit katsoa, minkälainen profiili sinusta on tähän mennessä luotu, ja halutessasi rajoittaa mainosten profilointia.

  1. Jos olet kirjautuneena google-tilllesi, mene osoitteeseen https://myaccount.google.com
  2. Valise valikosta Tiedot ja personointi ja sitten Mainokset ja personointi
  3. Tutustu mainosten räätälöintitapoihin. Voit halutessasi poistaa määritteitä käytöstä tai myös kokonaan poistaa mainosten räätälöinnin käytöstä.