-
Pohdi, mikä on sinulle arvokkainta tietoa.
Omien tietojen suojaamisessa kannattaa lähteä liikkeelle pohtimalla, mikä itselle on arvokkainta tietoa. Esimerkiksi osoitetiedot, puhelinnumero ja henkilötunnus ovat tietoja, joita ei yleensä haluta antaa rajattomasti kenenkään käyttöön. Myös nettiin ladatut valokuvat ja videot ovat yleensä sellaisia, että niiden ei haluta näkyvän kaikille ainakaan ikuisesti.
-
Pohdi, mitä tietoja palvelu todella tarvitsee.
Monet palvelut saattavat kysyä tietoja todella laajasti, mutta kaikkien tietojen antaminen ei kuitenkaan ole pakollista. Tarvitseeko esimerkiksi sosiaalisen median palvelu tietoa kotiosoitteestasi? Jos et ymmärrä, mihin jotakin tietoa todella tarvitaan, se kannattaa jättää antamatta.
Monet puhelimessa käytetyt palvelut kysyvät lupaa sijaintitietojen käyttämiseen. Pohdi aina tapauskohtaisesti, tarvitseeko tämä palvelu oikeasti tietoa siitä, missä milloinkin olet.
-
Tutustu palveluiden käyttöehtoihin.
Kun luot käyttäjätilin uuteen palveluun, täytyy sinun yleensä hyväksyä ”Terms of Service” tai ”Privacy Policy”. Näissä tärkeissä teksteissä kerrotaan, mitä tietoja sinusta kerätään ja mihin tätä dataa käytetään. Tutustu ensi kerralla ehtoihin vaikkapa yhdessä aikuisten kanssa ja pohdi, mitä eri kohdat kannaltasi tarkoittavat. Esimerkiksi täältä löydät tietoa suomeksi WhatsAppin tietosuojasta.
-
Säädä palveluiden yksityisyysasetuksia.
Vaikka olisit rekisteröitynyt palveluihin jo ajat sitten, ei oman datan suojaaminen ole myöhäistä! Voit rajoittaa tietojesi näkyvyyttä ja käyttöä esim. palvelun yksityisyysastuksista (Privacy Settings), jotka löytyvät yleensä asetuksista lukkosymbolin takaa. Täältä löydät ohjeita Instagramin yksityisyysasetuksien muuttamiseen.
-
Pyydä palveluita poistamaan sinua koskevat tiedot.
EU:n yleinen tietosuoja-asetus antaa meille kaikille oikeuden pyytää verkkopalveluita poistamaan meitä koskevat tiedot. Tätä kutsutaan myös oikeudeksi tulla unohdetuksi ja siitä voi olla hyötyä esim. silloin, kun lopettaa kokonaan jonkin verkkopalvelun käytön.
Voit myös ennen tietojen poistamista pyytää palvelulta sinusta kerätyt tiedot. Tutustu Ylen Digitreenien ohjeeseen siitä, miten tietopyynnön voi tehdä.
Lue lisää sinulle kuuluvista oikeuksista tietosuojavaltuutetun toimiston sivuilta!
-
Käytä vahvoja salasanoja. Älä käytä samoja salasanoja kaikkialla.
Sinullakin on varmasti todella monia salasanoja, jotka suojaavat tärkeitä käyttäjätilejä, kuvia ja muita tietoja. Salasanan tulisi olla ainakin 12 merkkiä pitkä ja olla vaikeasti arvattavissa. Helposti arvattavat numerosarjat ja itseen yhdistettävät termit kannattaa siis unohtaa!
Salasanat ovat aina henkilökohtaisia. Älä siis jaa salasanojasi muille tai myöskään pyydä muilta heidän salasanojaan.
Lisätietoa vahvoista salasanoista ja vinkkejä salasanojen muistamiseen löydät Ylen Digitreeneistä täältä.
-
Vältä avoimia langattomia verkkoja.
Avoimeksi langattomaksi verkoksi sanotaan verkkoa, johon voi liittyä kuka tahansa ilman salasanaa. Tällaisia verkkoja saattaa olla tarjolla esim. kahviloissa tai muissa julkisissa paikoissa. Avoimia verkkoja kannattaa välttää, koska tietojen vakoilu on niissä helpompaa kuin turvatummissa verkoissa. Avoimien yhteyksien sijaan kannattaa käyttää esim. oman puhelimen nettiyhteyttä, jonka voi yleensä jakaa myös tietokoneeseen ja suojata salasanalla.
Videollakin mainitaan VPN eli virtual private network. VPN-työkaluilla voi salata omaa verkkoliikennettä esimerkiksi avoimissa verkoissa. Lisätietoa löydät Ylen Digitreeneistä täältä.
-
Käytä useampaa sähköpostiosoitetta.
Verkkopalveluihin rekisteröidytään yleensä sähköpostiosoitteen avulla. Jos unohdat käyttämäsi palvelun salasanan, voit vaihtaa sen tilaamalla salasanan vaihtamislinkin sähköpostiisi. Jos käytät samaa sähköpostiosoitetta kaikkiin palveluihin rekisteröitymiseen ja joku esimerkiksi arvaa tämän sähköpostin salasanan, on hänellä helposti pääsy myös käyttämiisi verkkopalveluihin. Esimerkiksi työhön tai opiskeluun liittyvä sähköpostiosoite kannattaa muutenkin pitää erillään vapaa-ajan palveluista, koska se on tarkoitettu muihin asioihin ja on yleensä muutenkin väliaikainen.
-
Vältä pikarekisteröitymistä sometilien avulla.
Moniin palveluihin voi rekisteröityä käyttämällä esimerkiksi Facebook- tai Google-tunnuksia. Tämä voi tuntua kätevältä, koska uusia tunnuksia ei tarvitse erikseen luoda. Varjopuolena kuitenkin on, että sallit tällöin tiedonvaihdon esimerkiksi Facebookin ja tämän toisen palvelun välillä. Jos käytät sometiliä toiseen palveluun rekisteröitymiseen, annat somepalvelulle pääsyn myös tämän toisen palvelun tietoihin.
Artikkeleiden aihealueet