ICT-konsultoinnin tekijänoikeus – tunnetko yleisimmät käytännöt?
Digikyvykkyys

ICT-konsultoinnin tekijänoikeus – tunnetko yleisimmät käytännöt?

Kun yritys ostaa ICT-konsultointia, konsulttiraportteja ja dokumentteja ICT-firmalta, optimistinen ostaja voi odottaa saavansa automaattisesti myös tekijänoikeuden ja muut immateriaalioikeudet hintaviin konsultointihankintoihinsa. Suomessa ICT-alan käytäntö on kuitenkin usein toinen. Pääsääntöisesti konsultointi- ja asiantuntijapalveluja myyvät konsultit pitävät omistusoikeuden tuotoksiinsa itsellään ja asiakas saa vain rajoitetun käyttöoikeuden hänelle luovutettuun dokumentaatioon.

Näin todetaan myös ICT-alan yleisissä IT2022-sopimusehdoissa, joiden mukaan asiakas saa pelkän käyttöoikeuden maksamiinsa konsultin tuottamiin asiakirjoihin. Lisäksi tämä käyttöoikeus on voimassa ainoastaan asiakkaan konsernin sisäisessä käytössä ja kaikki muu käyttö vaatii IT-vakioehtojen mukaan konsultin erillisen kirjallisen suostumuksen.

Oikeuksista sopiminen mahdollista

Ylläsanotusta huolimatta ICT-konsultoinnin immateriaalioikeuksien omistajuudesta ja käyttörajoituksista voidaan kuitenkin vapaasti sopia osapuolten välillä ja toimittajalle voidaan asettaa esimerkiksi ajallisia rajoituksia asiakkaan kilpailijoiden kanssa toimimisessa. Mikäli asiakasyritys välttämättä haluaa saada konsultoinnin immateriaalioikeudet itselleen, joutuu se yleensä maksamaan niistä huomattavasti enemmän kuin pelkistä käyttöoikeuksista. Vaikka kyseessä olisi hyvinkin asiakaskohtainen konsulttiraportti, ei moni ICT-konsultti silti halua myydä, luoda ja ylläpitää kahden IPR-kategorian palvelutarjoamaa. Monesti konsultti ilmoittaa yksiselitteisesti tunti- ja päivähinnastonsa koskevan ainoastaan vakioehdoilla myytävää konsultointia, jossa laadittavaan dokumentaatioon on saatavilla vain käyttöoikeus.   

Alla olevassa esimerkissä on erään hankintasopimuksen ICT-konsultoinnin immateriaalioikeuksia koskeva konsultille sopiva tavanomainen sopimuslauseke.

ARTICLE 22 – INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS  

22.1    The copyright and other intellectual property rights to any documents and other results and related modifications thereto shall belong to the Supplier. The Client is granted a license to use the documents and other results and related modifications as set out in this Agreement. The Client and the companies belonging to the same group of companies with the Client shall have the right use the documents and other results and related modifications in their internal operations. The Client may not sell, sub-license or otherwise transfer the documents and other results and related modifications to third parties.

> Tekijänoikeus ja muut immateriaalioikeudet dokumentteihin, tuloksiin ja niiden modifikaatioihin kuuluvat toimittajalle. Asiakkaalle myönnetään käyttöoikeus dokumentteihin, tuloksiin ja niiden modifikaatioihin siten kuin tässä sopimuksessa on sovittu. Asiakas ja sen kanssa samaan konserniin kuuluvat yritykset saavat käyttää dokumentteja, tuloksia ja niiden modifikaatioita sisäisessä toiminnassaan. Asiakas ei saa myydä, ali-lisensioida tai muuten siirtää dokumentteja, tuloksia ja niiden modifikaatioita kolmansille osapuolille.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?
Digikyvykkyys

Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?

Jos yritys kohtaa haasteita yhteistyössä ICT-toimittajansa kanssa, on usein edessä toimittajan vaihto. Mutta millä aikataululla tämä onnistuu? Asia riippuu laaditusta sopimuksesta, jossa saattaa kuitenkin olla tulkinnanvaraa. Tällöin yritys joutuu pohtimaan, minkälaisilla irtisanomisajoilla ICT-sopimuskumppanistaan pääsee eroon ilman suurempia riskejä.

lakimies Kari Keturi, Law Office Dancon Oy
Vastuullisuus
Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia
Vastuullisuus

Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (ICT) ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin on herätty verrattain myöhään alan nopeaan laajenemiseen nähden. Koska ratkaisut ovat vielä lapsenkengissä, luodaan alan edelläkävijöitä juuri nyt. VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi -hankkeella on visiona tehdä Suomesta vihreän ICT:n kärkimaa vuoteen 2030 mennessä. Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät katoa itsestään ja nykyisellä kehityksellä ne tulevat pahenemaan. Tämä tulee kärjistämään kysyntää vihreälle teknologialle, jonka markkinoiden ennustetaan kasvavan noin 22 % vuodessa seuraavien 8 vuoden aikana (Fortune Business Insights).

Antti Sipilä
Datatalous
Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia
Datatalous

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksyn toiminta on käynnistynyt aktiivisena. Allianssi kokoaa yhteen suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät ja tukee yrityksiä datatalouden haasteissa sekä mahdollisuuksissa. Tässä katsaus kauden tärkeimpiin tapahtumiin ja tuleviin hankkeisiin.