Miten suoritan digitaitojen osaamismerkkejä?
Digikyvykkyys

Miten suoritan digitaitojen osaamismerkkejä?

Digitaitojen osaamismerkkejä myöntävät monet tahot ja uusia toimijoita liittyy mukaan koko ajan. Lue, miten digiosaamisen osoittaminen ja osaamismerkkien kerääminen käytännössä tapahtuu.

Osaamismerkit – niin digi- kuin muidenkin taitojen – kerätään omaan osaamismerkkipassiin. Rekisteröidy ilmaiseksi Open Badge Passportiin, niin voit alkaa kerätä osaamismerkkejä.

Digitaitojen osaamismerkkejä myöntävät monet tahot ja uusia organisaatioita liittyy mukaan koko ajan. Osa organisaatioista myöntää merkkejä omille opiskelijoilleen, osa taas kaikille halukkaille. Merkin suorittajan kannattaa kysyä haluamastaan organisaatiosta osaamismerkkien suorittamismahdollisuudesta.

Osoita osaamisesi merkkihakemuksilla

Saat merkkien myöntäjältä linkin sähköiseen osaamismerkkihakemukseen. Täytä hakemus huolellisesti ja palauta se myöntäjälle arvioitavaksi. Pian saat tiedon, onko sinulle myönnetty merkki. Voi myös olla, että myöntäjä pyytää sinua täydentämään joitakin vastauksiasi.

Kun sinulle myönnetään osaamismerkki, kirjaudu Open Badge Passportiin ja ota merkki siellä vastaan.

Nyt sinulla on osaamismerkki, onneksi olkoon! Open Badge Passportin kautta voit jakaa merkkisi näkyville esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Muista myös liittää osaamismerkki ja linkki ansioluetteloosi.

Kerää koko sarja!

Digitaitojen osaamismerkistöä voit suorittaa omaan tahtiisi ja niin pitkälle haluat. Merkistö alkaa sinisistä Perusosaaja-tason merkeistä, joita on kuusi erilaista. Kun Perusosaaja-taso on hallussa, voit alkaa kiivetä osaamistasoissa eteenpäin. Merkistön korkein taso on nimeltään Ongelmanratkaisija, ja sillä tasolla olet osoittanut, että hallitset monipuolisesti eri työkaluja, ratkaiset ongelmia ja osaat suunnitella digitaalista työskentelyäsi.

Älä kerro mitä osaat, vaan näytä mitä osaat

Tulevaa työnantajaasi kiinnostaa tietää, pärjäätkö toimistossa tarvittavien ohjelmistojen kanssa työn arjessa. On yhdentekevää, oletko torkkunut kansalaisopiston digikursseilla, jos oppi ei ole tarttunut päähän. Olet ehkä suorittanut paljonkin tietotekniikkaopintoja, mutta onko osaamisesi tätä päivää? Suuri ongelma osaamisen kuvailussa on ollut, että jokainen hakija on kuvaillut osaamistaan omalla tavallaan. Työnantajan on ollut vaikeaa arvioida, mikä todellinen taitotaso on.

Osaamismerkit on suunniteltu ratkaisuksi tähän ongelmaan. Kukin osaamismerkki kertoo, että suorittaja osaa tietyn tarkasti kuvaillun osaamiskokonaisuuden, ja hän on osoittanut osaamisensa. Kun CV:ssä näkyy vaikkapa digiosaamisen Ongelmanratkaisija-tason merkki, työnantaja voi olla varma, että hakijalla on monipuolista osaamista juuri tämän päivän työkaluista. Digitaalisesta merkistä on helppo tarkistaa sen aitous, osaamissisältö ja merkin saaja.

Lue seuraavaksi