Osaaminen framilla – TIEKEn teemat konferenssissa
TIEKE toi ITK-konferenssiin jälleen ajankohtaisia teemoja, jotka puhuttelevat laajasti koulutuksen, järjestökentän ja koko yhteiskunnan digitalisaatiota. Sekä standillamme että omissa tilaisuuksissamme nostimme esiin erityisesti seuraavia aiheita:
- Osaamismerkit ja osaamisen tunnistaminen, joiden kehittämisen parissa teemme jatkuvaa työtä ja ylläpidämme kahta valtakunnallista osaamismerkistöä – Digitaitomerkistöä ja Kiertotalousmerkistöä.
- Nuorten digitaidot ja vastuullinen digikehitys, kuten tietosuoja, tietoturva, tekoälyosaaminen ja algoritmien ymmärrys.
Erityisesti osaamismerkit herättivät vilkasta keskustelua messukävijöiden keskuudessa. Oli ilahduttavaa huomata, kuinka laajasti eri toimijat ovat kiinnostuneita osaamisen näkyväksi tekemisestä. Moni pysähtyi myös muistelemaan TIEKEn aikoinaan myöntämää tietokoneen ajokorttia – pieni pala historiaa, joka toi keskusteluihin sopivasti ”vähän vanhaa”.

Datatalousosaamista kehittämässä
Järjestimme ITK:ssa myös kaksi omaa tilaisuutta. Interaktiivisessa työpajassa esittelimme kehitteillä olevaa Datatalouden osaamismerkistöä, minkä aikana osallistujat pääsivät tutustumaan ja vaikuttamaan merkistön sisältöön. Keskustelu oli vilkasta, ja kiinnostus suurta – saimme vahvistusta sille, että datatalouden osaamisen näkyväksi tekeminen on ajankohtaista ja tarpeellista.
”TIEKE kehittää tällä hetkellä erityisesti pk-yritysten henkilöstölle suunnattuja datatalouden osaamismerkkejä, joilla voidaan tunnistaa aiheeseen liittyvää osaamista. ITK-työpajassa osallistujat pääsivät määrittelemään sitä, minkälaista osaamista datatalous vaatii yrityksiltä. Pohdinnoissa esiin nousi erityisesti datatalouden määrittelyyn ja johtamiseen, datalähteisiin, datan käsittelyyn ja datalainsäädäntöön liittyvä osaaminen. Tämän jälkeen tutustuttiin osaamismerkkien ensimmäisiin versioihin ja keskusteltiin niiden sisältämistä tehtävistä. Osallistujat antoivat merkkien tehtävistä hyvää palautetta, joka mahdollistaa merkkien jatkokehittämisen DataVa – Datatalousosaamisella vastuullista kilpailukykyä -hankkeen parissa”, Mikko Eloholma summaa työpajakokemusta.

Tietoisku osaamismerkeistä keräsi väkeä ja vipinää
Työpajan lisäksi järjestimme myös tietoiskun digitaalisista osaamismerkeistä. Tilaisuudessa esittelimme erityisesti TIEKEn Digitaitomerkistön ja Kiertotalousmerkistön toimintaperiaatteita sekä niiden tarjoamia mahdollisuuksia eri toimijoille. Tietoisku herätti selvästi kiinnostusta – paikalla oli niin osaamismerkkien myöntäjiä ja suorittajia kuin aiheeseen ensi kertaa tutustuvia. Monipuolinen osallistujajoukko loi tilaisuuteen vilkkaan ja vuorovaikutteisen tunnelman.
Tekoäly puhuttaa – myös ITK:ssa
ITK-konferenssin puheenvuoroissa näkyi selkeästi tekoälyn ajankohtaisuus. Hiljattain voimaan tullut EU:n AI Act -tekoälyasetus oli esillä monissa puheenvuoroissa, ja tekoälyn rooli oppimisessa, opettajan työn tukena ja eettisessä päätöksenteossa nousi keskiöön. Moni tekoälyaiheinen puheenvuoro oli jopa niin suosittu, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet saleihin. Kiinnostusta siis riitti ja hyvä niin. Meille tämä toimii vahvistuksena siitä, että työmme tekoälyosaamisen ja sen ymmärtämisen edistämiseksi on tärkeämpää kuin koskaan.
Matka osaamisen äärellä jatkuu
ITK-konferenssi tarjosi jälleen arvokkaan mahdollisuuden kohdata sekä uusia tuttavuuksia että vanhoja tuttuja. Saimme kuulla osaamiskentän ajankohtaisia kuulumisia ja jakaa omaa asiantuntemustamme eteenpäin. Standillamme käydyt keskustelut vahvistivat entisestään käsitystä siitä, kuinka tärkeää on tehdä osaaminen näkyväksi ja rakentaa digitaalisia ratkaisuja yhdessä – eri toimijoiden tarpeet ja näkökulmat huomioiden.
Katseemme onkin jo suunnattu tulevaan: inspiroivien keskustelujen innoittamiin yhteistyötoimiin ja tietenkin seuraavaan ITK-konferenssiin 22.–24.4.2026 Tampere-talolla. Arjessa jatkamme työtämme osaamisen kehittämisen, osaamismerkkien vahvistamisen ja vastuullisen digitalisaation edistämisen parissa.