Kiertotalouden osaamismerkistö

Kiertotalouden osaamismerkistö

Kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen.

Kiertotalouden osaamismerkistö palvelee erityisesti työnantajia, jotka ovat kehittämässä organisaatiota kohti kiertotaloutta ja näin kasvattamassa oman organisaationsa kiertotalousosaamista. Osaamismerkistön avulla organisaatio saa kattavan kuvan kiertotalousosaamisen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Työnantajat voivat hankkia osaamismerkistön omaan käyttöönsä tai hankkia kiertotalousosaamisen kehittämiseen ja tunnistamiseen liittyvän palvelun koulutuskumppanilta.

Lisäksi merkistöä voidaan hyödyntää esimerkiksi ammattikorkeakouluissa, yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa niin henkilöstön kuin opiskelijoiden osaamisen tunnistamiseen. Lisäksi oppilaitokset ja muut koulutuksen järjestäjät voivat tarjota kiertotalousosaamiseen liittyvää koulutusta ja osaamismerkkien suoritusmahdollisuutta asiakkailleen.

Osaamismerkistön keskeistä kohderyhmää ovat myös organisaatioiden työntekijät sekä työnhakijat, joiden on osaamismerkistön avulla helpompi tunnistaa ja todentaa omaa kiertotalousosaamistansa sekä tehdä se haluamallaan tavalla näkyväksi.

Osaamismerkistö

Kiertotalouden osaamismerkistön avulla tunnistetaan toimialariippumatonta asiantuntijatason osaamista.

Osaamismerkistö koostuu kaksiportaisesta kiertotalousosaamisen todentamisen mallista. Merkistön molemmat osaamistasot sisältävät kaksi suoritettavaa osaamismerkkiä, joiden osaaminen osoitetaan merkkihakemuksella. Koontimerkin (Kiertotalouden perusosaaja ja Kiertotalouden ratkaisija) osaamismerkkien suorittaja saa, kun koontimerkkiin vaadittavat osaamismerkit on hyväksytysti suoritettu.

Tutustu alta osaamismerkkeihin ja niiden osaamiskuvauksiin sekä ohjeistukseemme tekoälyn hyödyntämiseen osaamismerkkitehtävissä.

  • Kiertotalouden perusosaaja

    Perusosaaja-tasolla suoritetaan kaksi osaamismerkkiä, joiden osaamiskuvaukset ovat alla. Tason koontimerkin (Kiertotalouden perusosaaja) saa, kun molemmat osaamismerkit on suoritettu hyväksytysti.

    Kiertotalouden perusteet -osaamismerkkiKiertotalouden perusteet –merkin saaja osaa kiertotalouden peruskäsitteet, ymmärtää kestävyyden ja kiertotalouden yhteyden sekä kiertotalouden liiketoimintamallien perusperiaatteet. Hän tuntee kiertotalouden ohjauskeinot ja tunnistaa kiertotalouden kytkeytymisen oman alansa toimintaan sekä tunnistaa muutostarpeen lineaaritaloudesta kiertotalouteen.

     

    Kiertotalouden periaatteet ja toimintamallit -osaamismerkkiKiertotalouden periaatteet ja toimintamallit -merkin saaja hallitsee kiertotalouden liiketoimintamallit ja niihin liittyvät keskeiset käsitteet. Hän tunnistaa kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet ja digitalisaation roolin osana kiertotalouden ratkaisuja ja ymmärtää myös monialaisen yhteistyön tärkeyden. Hän osaa sanoittaa muutosta ja viestiä siitä.

    Perusosaajan koontimerkki

    Kiertotalouden perusosaaja ymmärtää kestävyyden ja kiertotalouden yhteyden, tunnistaa muutostarpeen lineaaritaloudesta kiertotalouteen ja hallitsee kiertotalouden käsitteet. Hän tunnistaa kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet ja uudet liiketoimintamallit sekä ymmärtää digitalisaation roolin osana kiertotalouden ratkaisuja. Hän tuntee kiertotalouden ohjauskeinot ja niiden tuomat vaatimukset. Hän tunnistaa monialaisen yhteistyön tärkeyden, osaa sanoittaa muutosta ja myös viestiä siitä.

  • Kiertotalouden ratkaisija

    Ratkaisija-tasolla suoritetaan kaksi osaamismerkkiä, joiden osaamiskuvaukset ovat alla. Tämän tason koontimerkin (Kiertotalouden ratkaisija) saa, kun tämän tason kaksi osaamismerkkiä on suoritettu hyväksytysti ja merkin suorittajalle on myönnetty Perusosaaja-tason koontimerkki.

    Digitalisaatio data ja tekoäly kiertotaloudessaDigitalisaatio, data ja tekoäly kiertotaloudessa -merkin saaja tunnistaa digitaalisten työkalujen roolin kiertotalouden mukaisten ratkaisujen ja liiketoiminnan kehittämisessä ja osaa hyödyntää niitä. Hän ymmärtää datan saatavuuden ja jakamisen merkityksen sekä tunnistaa ja hyödyntää dataa kiertotalouden edistämisessä.

     

    Kiertotalouden kehittäminen ja soveltaminenKiertotalouden kehittäminen ja soveltaminen -merkin saaja osaa kehittää ja toteuttaa kiertotaloudenmukaisia toimintamalleja, ratkaisuja ja liiketoimintaa. Hän ymmärtää, miten yhteensovittaa organisaation toimintaa ohjauskeinojen tuomiin kiertotalouden vaatimuksiin. Hän tunnistaa ratkaisuiden skaalattavuuden mahdollisuudet ja organisaation roolin globaaleissa arvoverkostoissa. Hän pystyy ratkomaan muutoshaasteita. Hän tunnistaa myös viestinnän roolin kiertotalouden edistämisessä ja osaa kertoa muutoksesta ja sen merkityksestä sekä toimialakohtaisesti että monialaisessa yhteistyössä.

    Kiertotalouden ratkaisija

    Kiertotalouden ratkaisija tunnistaa digitaalisten työkalujen roolin kiertotalouden ratkaisujen ja liiketoiminnan kehittämisessä, osaa hyödyntää niitä ja ymmärtää datan ja uusien teknologioiden merkityksen kiertotalouden edistämisessä. Hän kehittää ja toteuttaa kiertotalouden toimintamalleja, sovittaa organisaation toimintaa kiertotalouden vaatimuksiin ja tunnistaa ratkaisujen skaalattavuuden mahdollisuudet. Lisäksi hän kykenee ratkaisemaan muutokseen liittyviä haasteita, ymmärtää viestinnän merkityksen kiertotalouden edistämisessä ja osaa viestiä muutoksesta ja sen merkityksestä eri yhteistyöverkostoissa.

  • Tekoälyn hyödyntäminen merkin hakijan näkökulmasta

    Tekoälyn käytön ohjeistuskuvaTekoälyn käyttö on arkipäivää ja jopa suositeltavaa, sillä tekoälytyökalujen käyttäminen voi tehostaa  oppimista ja työtehtävien hoitamista. Tekoälyä hyödynnettäessä on kuitenkin muistettava, että tekijä on aina vastuussa tuotostensa oikeellisuudesta, joten tuotoksen tulee olla omaperäinen ja asiatarkastettu. Lisäksi tekijän on pidettävä huoli, että sisältö ei riko esim. tekijänoikeuksia.

    Osaamismerkkihakemuksissa sallimme tekoälyn käyttämisen tehtävien tekemisessä, mutta sen käytöstä tulee kertoa avoimesti merkkihakemuksissa.

Kiertotalouden osaamismerkistöä pilotoitiin vuonna 2024 rakennusalan, kemian alan ja teknologiateollisuuden toimialoilla Kiertotalouden osaamismerkistö -hankkeessa. Hankkeen toteuttivat AFRY, Turun amk ja TIEKE.

Pilottikokemusten perusteella merkistöä on kehitetty nykyiseen versioon. Voit lukea lisää merkistön kehittämisestä, pilottikokemuksista ja pilottien perusteella tehdyistä suositteluista pilottihankkeen loppuraportista.

Merkistö on aluksi tarjolla suomeksi, mutta jo syksyllä 2025 merkistön on mahdollista suorittaa myös englanniksi.

Lisätiedot

Lisätietoa voit kysyä asiantuntijoiltamme: