Tekoäly on tulevaisuuden työelämätaito
Digikyvykkyys

Tekoäly on tulevaisuuden työelämätaito

Tekoäly on tullut jäädäkseen – niinpä tekoälysovellusten käyttö on lähtökohtaisesti sallittua myös opinnoissa. Toki mahdollista kieltoa olisikin haastava, käytännössä mahdoton, valvoa. TIEKEn hallinnoimissa digitaalisissa osaamismerkistöissä tekoälyn käyttö on myös sallittua. Erityisesti vaativissa tehtävissä edellytämme, että tekoälyn käyttötavasta kerrotaan merkkihakemuksessa.

Tekoälyn käyttö on arkipäivää ja jopa suositeltavaa, sillä tekoälytyökalujen käyttäminen voi tehostaa oppimista ja työtehtävien hoitamista. Opetuksessa ja työn ohessa tapahtuvissa koulutuksissa on hyvä muistaa, että tekoälyn käyttöä pitää myös opettaa ja sen eettisyydestä on hyvä keskustella.

Tekoälyä hyödynnettäessä on keskeistä huomioida, että tekijä on aina vastuussa tuotostensa oikeellisuudesta, joten tuotoksen tulee olla omaperäinen ja asiatarkastettu. Lisäksi tekijän on pidettävä huoli, että sisältö ei riko esim. tekijänoikeuksia.

Osaamismerkkihakemuksissa sallimme tekoälyn käyttämisen tehtävien tekemisessä, mutta sen käytöstä tulee kertoa avoimesti merkkihakemuksissa.

Käytitkö tekoälyä tehtävässä?

Tekoälyn käyttösuositus

Jos yllä oleva kysymys näkyy TIEKEn hallinnoimassa osaamismerkkihakemuksessa, tulee hakijan kuvata, miten hän hyödynsi tekoälyä ja mitä apua hän koki tekoälyn tuovan tehtävään. Hakijalle kerrotaan myös avoimesti, että kyseistä tehtävää ei arvioida osana suoritusta, mutta tekoälyn käyttö on kuvattava uskottavasti ja tuotoksen tulee olla omaperäinen ja asiatarkastettu. Jos tuotos on selkeästi suoraan tekoälyn tuottamaa, voi se johtaa merkkihakemuksen hylkäämiseen.

Vastaavasti arvioijan tehtävä on arvioida, onko tekoälyn käyttö kuvattu uskottavasti. Jos tuotos on selkeästi suoraan tekoälyn tuottamaan, faktatarkistus on tekemättä tai tehtävässä rikotaan tekijänoikeuksia, johtaa se merkkihakemuksen hylkäämiseen.

Osaamismerkkien suorittaja ja arvioija: muista ainakin nämä

Osaamismerkkien suorittajan muistilista

  • Tekoälyn tuottaman tekstin tai ratkaisun esittäminen omana on plagiointia.
  • Suhtaudu kriittisesti tekoälyn tuotoksiin – kriittisyys ja tekoälylukutaito ovat keskeistä osaamista.
  • Tekoälyn tuottama sisältö tulee aina tarkastaa, sillä tulokset voivat olla virheellisiä.
  • Muista tekijänoikeudet, tietosuoja ja käyttämäsi tekoälysovelluksen käyttöoikeudet.
  • Pyydä tekoälyltä lähdeluettelo, se helpottaa faktatarkistusta.

Osaamismerkkien arvioijan muistilista

  • Ohjaa osaamismerkkien suorittajia tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksiin ja sallittuihin käyttötapoihin.
  • Muista kertoa kielletyistä käyttötavoista sekä tekijänoikeuksien, tietosuojan ja käyttöoikeuksien tärkeydestä.
  • Herätä keskustelua tekoälyn eettisyydestä.
  • Jos osaamismerkeissä on ohjeistus tekoälyn käyttöön (kielletty, kerrottava, sallittu, vaadittu), noudata arvioijan ohjetta.

Tekoälysäädös rajoittaa tekoälyn käyttöä suoritusten arvioinnissa

AI act -kuva

Opintosuoritusten arviointi katsotaan tekoälysäädöksessä suuririskiseksi eli tekoälyjärjestelmiä ei saa käyttää arvioinnissa. Myöskään esimerkiksi opiskelijavalintoja tai tenttien valvontaa ei voi ulkoistaa tekoälylle.

Tekoälysäädöksessä näissä tilanteissa tarkoitetaan nimenomaan algoritmisen päätöksenteon hyödyntämistä, eli tilannetta, jossa tekoälyjärjestelmä tekee arvioinnin täysin itsenäisesti, ilman mitään ihmisen avustusta.

On hyvä muistaa, että tekoälyavusteinen arviointi on toki mahdollista. Tällöin esimerkiksi arviointimatriisien, selkeiden osaamistavoitteiden ja oppimateriaaleihin pohjautuvien kysymyspatteristojen luominen mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen arvioinnin apuna.

TIEKEn hallinnoimissa osaamismerkistöissä tekoälyä ei hyödynnetä tehtävien arvioinnissa. Sen sijaan kaikissa arvioitavissa merkkihakemuksissa on selkeät arvioijan ohjeet ja lisäksi järjestelmä tarkastaa monivalintatehtävät automaattisesti ennalta määriteltyjen oikeiden vastausten perusteella.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Valtakunnallisesti yhteneväinen tapa tunnistaa kiertotalousosaamista
Digikyvykkyys

Valtakunnallisesti yhteneväinen tapa tunnistaa kiertotalousosaamista

Kiertotalouden osaamismerkistö kehitettiin AFRYn, Turun ammattikorkeakoulun ja TIEKEn yhteistyönä, Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämällä NextGenerationEU rahoituksella. Hanketoimijoiden ja rahoittajan tavoitteena oli taata merkistön jatkuvuus hankkeen päätyttyä ja luoda pysyvä, valtakunnallisesti yhteneväinen osaamismerkistö, jonka hallinta on keskitetty mutta kehitystyötä tehdään yhteistyössä laajan verkoston kanssa.

Merja Sjöblom
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
AI Act velvoittaa organisaatioita tekoälylukutaidon lisäämiseen – mistä on kyse?
Vastuullisuus

AI Act velvoittaa organisaatioita tekoälylukutaidon lisäämiseen – mistä on kyse?

AI Act -tekoälyasetus on maailman ensimmäinen oikeudellinen kehys tekoälylle. Asetus lähestyy tekoälyjärjestelmiä neliportaisen riskiluokittelun kautta, jossa sääntelyn tiukkuus riippuu toimintaan liittyvistä riskeistä. Ensimmäisiä velvoitteita on alettu soveltaa 2. helmikuuta 2025 alkaen, ja ne koskevat erityisesti korkeimman riskiluokan tekoälyjärjestelmiä ja tekoälylukutaitoa.

Marko Silventoinen