Valtakunnallisesti yhteneväinen tapa tunnistaa kiertotalousosaamista
Digikyvykkyys

Valtakunnallisesti yhteneväinen tapa tunnistaa kiertotalousosaamista

Kiertotalouden osaamismerkistö kehitettiin AFRYn, Turun ammattikorkeakoulun ja TIEKEn yhteistyönä, Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämällä NextGenerationEU rahoituksella. Hanketoimijoiden ja rahoittajan tavoitteena oli taata merkistön jatkuvuus hankkeen päätyttyä ja luoda pysyvä, valtakunnallisesti yhteneväinen osaamismerkistö, jonka hallinta on keskitetty mutta kehitystyötä tehdään yhteistyössä laajan verkoston kanssa.

Merkistö jää TIEKEn hallintaan

Kiertotalouden osaamismerkistön hallinnan ja ylläpidon on lupautunut hoitamaan TIEKE, ja merkistön hallinnassa käytetään järjestelmänä Open Badge Factoryä. Kun yksi taho ylläpitää osaamismerkistöä, on se kaikilla merkkejä myöntävillä tahoilla samanlainen, jolloin valtakunnallinen yhteneväisyys toteutuu. Tällöin missä tahansa Kiertotalouden osaamismerkeillä osoitettu osaaminen on täsmälleen samanlaista, standardoitua osaamista.

Merkistö päivitetään hankeaikaisten kokemusten ja palautteen perusteella

Kiertotalouden osaamismerkistö -hankkeessa asiantuntijatasolle suunnattuja osaamismerkkejä pilotoitiin kolmella toimialalla: teknologiateollisuus, kemian teollisuus ja rakennusteollisuus. Kokemukset olivat positiivisia, mutta luonnollisesti kehittämistarpeitakin löytyi.

Tuotantokäyttöön siirtymisen myötä keskeisimpiä uudistuksia ovat toimialariippumattomuus sekä arvioinnin yhtenäistäminen ja selkeyttäminen.

Merkistö sisältää neljä osaamismerkkiä kahdella osaamistasolla, Kiertotalouden perusosaaja ja Kiertotalouden ratkaisija. Merkistö on suunnattu kiertotalousasioiden parissa toimiville tai niitä opiskeleville asiantuntijatason henkilöille. Merkistöstä tehdään myös englanninkielinen versio, joka tulee käyttöön syksyllä 2025.

Kiertalouden osaamismerkistö
Kiertotalouden osaamismerkistö

Näin organisaatio pääse myöntämään Kiertotalouden osaamismerkkejä

Kiertotalouden osaamismerkistön osaamistavoitteet on julkaistu avoimesti TIEKEn verkkosivuilla. Osaamismerkkien tarkemmat osaamiskriteerit, arviointitehtävät (merkkihakemukset) ja arviointiohjeet organisaatio saa käyttöönsä ryhtymällä merkkien myöntäjäksi.

Kun organisaatio haluaa ryhtyä merkkien myöntäjäksi, edellyttää se TIEKEn maksuttoman kouluttajakoulutuksen suorittamisen, Open Badge Factoryn Pro-lisenssin hankkimisen (tutustu OBF:yn hinnastoon) ja merkistön tilaamisen TIEKEstä. Osaamismerkistön vuosimaksu vuonna 2025 on 500 eur + alv. Seuraavina vuosina palvelun hinta on 700 eur + alv.

Prosessikuva osaamismerkkien myöntäjille
Osaamismerkkiprosessi merkkien myöntäjän näkökulmasta

Keskitetyn hallinnan edut merkkejä myöntäville tahoille

  • osaaminen on valtakunnallisesti yhteneväisesti todennettua
  • linkitetyt osaamismerkit ja niiden merkkihakemukset vapauttavat organisaatiot merkkien ja hakemusten sisällölliseltä päivittämiseltä – iso säästö henkilöresursseissa
  • TIEKE vastaa päivityksistä, ja TIEKEn Open Badge Factoryyn tekemät muutokset päivittyvät automaattisesti kaikille Kiertotalouden osaamismerkkejä myöntäville organisaatioille.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia
Digitaalinen taloushallinto

Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia

TIEKE toteuttaa Peppol-koulutuksen ammattikorkeakoulun opettajille. Koulutuksen suunnitteluun liittyvä työpaja pidettiin kesäkuun alussa. Se oli suunnattu Peppol-asiantuntijoille. Työpajan tarkoituksena oli selvittää, mitä tulevassa Peppol-kouluttajakoulutuksessa pitäisi ottaa huomioon. Keskustelun runkona käytettiin aiemman pilottikoulutuksen työpajan rakennetta ja tuloksia.

Nina From
Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From