Verkkolaskuosoitteiston uudistus tuo palveluun Peppol-osoitteet ja parantaa mobiilikäyttöä
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskuosoitteiston uudistus tuo palveluun Peppol-osoitteet ja parantaa mobiilikäyttöä

Uudistuksella helpotetaan sähköisten liiketoimintasanomien käyttöä ja käyttöönottoa Suomessa, kun Peppol-osoitteet tuodaan verkkolaskuosoitteistoon 1.2.2024 alkaen. Käyttäjille tarjotaan nyt palvelu, josta löytyy sähköiseen liiketoimintaan liittyvät organisaatioiden osoitteet ja kyvykkyydet.

Uudistuksella vältetään tilanne, jolloin käyttäjien pitäisi etsiä tietoja kahdesta tai useammasta osoitteistosta. Samalla pyritään tekemään osoitteiston käyttö mahdollisimman selkeäksi ja yksinkertaiseksi niin verkkolaskunvälittäjille kuin yrityksille, jotka lataavat verkkolaskuosoitteistosta tietoja.

Peppol-osoitteiden käyttö antaa organisaatioille tavan lähettää tilauksiin, toimituksiin ja laskuihin liittyviä sanomia, jotka noudattavat yleistä, Euroopassa käytettyä standardia. Yhtenäisellä standardilla pystytään tehostamaan liiketoiminnan prosesseja, kun tieto syötetään vain kertaalleen ja sitä kuljetetaan kaikkien prosessien läpi aina tilauksesta kirjanpitoon saakka.

Kansallinen Peppol-hakemisto

Valtiokonttorista tuli vuonna 2023 kansallinen Peppol Authority eli virallinen Peppol-viranomainen, ja uudistuksen myötä Suomessa tulee käyttöön 1.2.2024 myös kansallinen Peppol-hakemisto (ACL).

Verkkolaskuosoitteistoon tuodaan vain Suomen kansallisesta Peppol-ACL-hakemistossa olevat tiedot. Valtiokonttori on määrännyt pakolliseksi Peppol-operaattoreille tuoda suomalaisten julkisen sektorin Peppol-tiedot kansalliseen ACL-hakemistoon.

Euroopassa on käytössä useita Peppol-ACL-hakemistoja. Ne ovat oleellinen osa Peppol-verkoston toimintaa. Peppol-verkostossa ei ole määrätty mihin ACL-hakemistoon operaattorin pitää sijoittaa yritysten Peppol-osoitteet. Toivottavaa on kuitenkin, että operaattorit sijoittaisivat suomalaisten yritysten Peppol-tiedot kansalliseen ACL-hakemistoon.

Verkkolaskuosoitteistossa kaikkien organisaatioiden verkkolaskuosoitteet

Verkkolaskuosoitteisto on palvelu, josta löytyvät kaikkien suomalaisten yritysten, yhteisöjen ja julkisen sektorin käyttämät verkkolaskuosoitteet.

Palvelu on käyttäjille maksuton. Verkkolaskuosoitteistosta voi ladata kaikkien organisaatioiden tiedot kerralla maksua vastaan. Tällöin ladattuja tietoja voi käyttää esimerkiksi omassa tietojärjestelmässään. Verkkolaskuosoitteisto on ollut käytössä jo vuodesta 2004 lähtien ja se on uudistettu täysin vuonna 2018. Verkkolaskuosoitteiston taustalla toimii 29 verkkolaskuvälittäjää ja Valtiokonttori. Organisaatiota osoitteistossa on yli 320 000 ja osoitteita on yli 640 000 kappaletta. Verkkolaskuosoitteistossa oli viime vuonna 2,7 miljoonaa käyntiä.

Latausoikeuden tilaus

Verkkolaskuosoitteiston latausoikeuden tilaajille uudistuksesta ei aiheudu mitään vaivaa. Peppol-osoitteet voidaan ladata verkkolaskuosoitteistosta kuten verkkolaskuosoitteiston muutkin tiedot. Peppol-osoitteiden latausosoite löytyy samasta paikasta kuin nykyistenkin tietojen latauslinkit. Peppol-osoitteita ei voi tilata erikseen vaan ne tulevat verkkolaskuosoitteiston yhteisen latausoikeuden tilauksen mukana.

Mobiilikäyttö paranee

Muutoksen yhteydessä parannetaan myös verkkolaskuosoitteiston mobiilikäyttöä. Verkkolaskuosoitteiston kehityksessä on painotettu tähän asti tietojen tuomiseen ja oikeellisuuteen liittyviä parannuksia. Verkkolaskuosoitteiston käyttö painottuu vahvasti arkipäiviin ja tietokoneella tehtäviin hakuihin. Näistä syistä Verkkolaskuosoitteiston mobiilikäyttöliittymä on edellisinä vuosina jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta nyt tehtävällä uudistuksella paranee myös mobiilikäyttäjien käyttökokemus.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell