Kyselyyn vastasi noin 30 yritysneuvojaa viidestä mukana olevasta hankeorganisaatiosta. Yritysneuvojat analysoivat kyselyssä omaa digiosaamistaan ja oman organisaation tukea digimatkalla. Heiltä kysyttiin myös, mistä aihepiireistä he toivoisivat saavansa lisää osaamista. Kysely koostui eri osa-alueista, joita olivat: taustatiedot, kyber- ja tietoturva, digitaalinen markkinointi ja -myynti, data- ja digiliiketoiminnan mahdollisuudet (ansaintalogiikat), tekoäly sekä työhyvinvointi. Kysely toistetaan hankkeen päätteeksi, jotta pystymme tarkastelemaan hankkeen vaikutuksia osaamistason nostoon sekä neuvojien työhyvinvointiin.
Yritysneuvojat digimyönteisiä ja innostuneita osaamisen kasvattamiseen
Vastaajista 73 % arvioi digitaalisen osaamisensa tason olevan joko aloittelija- tai perustasolla. Tämä luku toi hyvin esiin sen, että Digiyritysneuvonta-hankkeellemme on olemassa todellinen tarve yritysneuvojien osaamistason kasvattamiseksi, jotta pystymme jatkossa tarjoamaan asiakasyrityksillemme ajantasaista neuvontaa.
Teemoista erityisesti tekoälyosaamisen kasvattaminen koettiin tärkeäksi. Oli ilahduttavaa kuulla, että vastaajista noin 70 % käyttää jo työssään apuna tekoälyä, ja lähes kaikki vastaajat haluaisivat lisätä tekoälyn käyttöä työtehtäviensä hoitamisessa. Muita osaamisalueita, joissa osaamisen nosto koettiin tärkeäksi, olivat erityisesti digitaalinen markkinointi ja myynti, data- ja digiliiketoiminta sekä digitaaliset työkalut. Suurin osa vastaajista, 77 %, kertoi osallistuneensa viimeisen kahden vuoden aikana digitaalisiin työkaluihin liittyvään koulutukseen, mutta tästä huolimatta lisäkoulutuksen tarvetta siis on. Kaikki vastaajat olivat myötämielisiä erilaisten digitaalisten työkalujen käyttöä kohtaan ja suurin osa heistä, lähes 50 %, suhtautui uusien digitaalisten työkalujen käyttöön jopa erittäin innostuneesti.
Digikyvykkyys nousuun koulutusten avulla
Tulokset kertovat siitä, että hankkeellemme on tilausta. Moni toivoi saavansa lisää tietoa ja koulutusta digikyvykkyyteen liittyvistä teemoista, ja hankkeen aikana tarjoammekin yritysneuvojille tukea ja koulutusta näihin teemoihin liittyen.
Myös ensi vuoden syksyllä voimaan tuleva EU:n uusi datasäädös nousi vastauksissa esiin. Siihen liittyen kaivattiin lisää ohjeistusta. Tämä aihepiiri on sellainen, johon hankkeessa ei ollut varauduttu, mutta tulemme järjestämään tähän liittyvän perehdytyksen hankkeen aikana.
Useampi vastaaja koki, että digitaalisista trendeistä ja teknologioista ajan tasalla pysyminen on hankalaa. Tulemme varmasti pohtimaan hankkeen aikana, miten tätä voitaisiin helpottaa ja toisaalta estää liiallista tietoähkyä.
Tarkastelussa myös koulutusten ja tekoälyn yhteys työhyvinvointiin
Oli ihanaa huomata, että kyselyyn vastanneet yritysneuvojat kokevat työnsä merkitykselliseksi. Työ- ja yksityiselämän tasapainottaminen oli suurimmalla osalla hyvällä tai erittäin hyvällä tasolla, mutta vastaajista löytyi myös niitä, jotka kokevat sen vain kohtalaiseksi tai huonoksi. Tulemme tarkastelemaan, miten koulutuksen lisääminen ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet vaikuttavat tähän kokemukseen.
Työyhteisön tuki sai kiitosta suurimmalta osalta vastaajista, mikä tietenkin on mahtava asia.
Toivottavasti hankkeemme tuo yritysneuvojille eväitä parempaan työarkeen sekä parantaa asiakaskohtaamistemme laatua. Tätä pääsemme tarkemmin tarkastelemaan hankkeen päättyessä, kun kysely toistetaan.
Digiyritysneuvonta – Digitalisaatio-, data- ja tekoälyneuvonnalla nykyisen ja tulevan pk-kentän digikyvykkyys kuntoon -hanke
Digiyritysneuvonta-hanke kehittää sekä yritysneuvojien valmiuksia neuvoa yrityksiä niiden digikehitysmatkalla että pk-yritysten digikyvykkyyttä.
Hankkeessa luodaan Digineuvojan työkalupakki, johon kerätään parhaita yritysten digitalisaatiota ja teknologioiden hyödyntämistä tukevia työkaluja ja menetelmiä. Digineuvojan työkalupakkia pilotoidaan hankkeen aikana yritysneuvojaverkoston ja 150 yrityksen kanssa.
Hankkeen ansiosta suomalaisten yritysten mahdollisuudet saada omien tarpeidensa mukaista digineuvontaa paranevat merkittävästi.
Hankeaika
1.12.2023–30.11.2026
Hankekumppanit
Hankkeen koordinaattorina toimii TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. Hankekumppaneita ovat Business Turku Oy Ab, Lappeenrannan kaupunki, Oulun Seudun Uusyrityskeskus ry ja Prizztech Oy.
Rahoitus
Hanketta osarahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus. Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Lisätietoja:
- hankkeen nettisivut
- projektipäällikkö Jari Salo