Avoin digitaitojen oppimisympäristö  avattu
Uutta osaamista

Avoin digitaitojen oppimisympäristö avattu

Oppimisympäristö on tuotettu DigiTaito-hankkeessa, jossa vahvistetaan erityisesti sote- ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten taitoja digitaalisten laitteiden, sovellusten ja palvelujen käytössä.

Digilaitteet ja niiden sovellusten käyttö aiheuttavat arjen työssä sekä harmia että helpotusta. Digitaalisuus on tullut kaikkialle jäädäkseen, joten viisas tarttuu reippaasti digihärkää sarvista. Digitaito-oppimisympäristö tarjoaa siihen mainion apuvälineen.

Oppimisympäristö on kehitetty DigiTaito-hankkeessa, jonka tarkoitus on vahvistaa erityisesti sote- ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten taitoja digitaalisten laitteiden, sovellusten ja palvelujen käytössä. Oppimisympäristöstä on kuitenkin iloa yli ammattirajojen ja se toimii myös mainiona apuvälineenä opetustyössä.

Perustaidoista arkea sujuvoittaviin ja rikastuttaviin palveluihin

Oppimisympäristössä voi perehtyä digitaitoihin kolmessa eri moduulissa:

  1. Havainnolliset videot opastavat, miten toimivat Outlook-sähköposti, Windows 10 -käyttöjärjestelmä ja Teams -yhteisösovellus. Tämä moduuli soveltuu kenelle tahansa aloittelijalle alasta riippumatta.
  2. Kotihoidon työntekijöille suunnattu interaktiivinen 360˚-oppimispolku perehdyttää digitaalisten sovellusten ja laitteiden hyödyntämiseen kotihoidon tukena. Monipuolinen kokonaisuus videoineen ja kirjastoineen toimii hyvin myös alan opetustyössä.
  3. Varhaiskasvattajien avuksi toteutettu moduuli opastaa kädestä pitäen, miten mobiililaitteita ja eri sovelluksia voi hyödyntää videoiden teossa, liikuntaan kannustamisessa tai vaikka aakkosten opettelussa. Varhaiskasvattajille kohdistetusta moduulista on iloa muillekin.

Oppimisympäristö syntyi yhteistyön tuloksena

DigiTaito on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen käytännön toteutusta koordinoi Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry:n ylläpitämä Aktiivi-Instituutti. Muina toteuttajina ovat Suomen Diakoniaopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Oppimisympäristön ensimmäisen moduulin tuotti Aktiivi-Instituutti yhteistyössä TIEKEn (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus) kanssa, kotihoidontyön moduulin Tampereen ammattikorkeakoulu ja varhaiskasvatuksen osuuden Suomen Diakoniaopisto.

Kymmeniä kursseja, kuutisen sataa koulutettua

DigiTaito-hankkeessa on järjestetty syksystä 2019 lähtien koulutusta sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisille eri pituisia kokonaisuuksia hyödyntäen sekä lähi- että etäopetusta.

Yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Tampereen, Oulun ja Keravan kaupungit, SuPer-liitto, Helsingin diakonissalaitos ja Oulun seurakuntayhtymä. Yrityksistä koulutuksiin ovat osallistuneet Pilke-päiväkodit, Mehiläinen ja useita yksityisiä päiväkoteja. Sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on koulutuksiin osallistunut tähän mennessä noin 600 henkilöä.

Teksti: Tarja Sinervo

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela