Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn
Uutta osaamista

Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn

Lukuisilla tahoilla mietitään, miten valjastamme karttuneet etätyön ja -opiskelun kokemukset uusiksi käytännöiksi. Meidän tulee panostaa myös siihen, että saamme varmistettua niin arjessa kuin työssä tarvittavat digitaaliset perustaidot mahdollisimman monille. Digiosaamisen kausi alkaa tapahtumantäyteisissä merkeissä.

Digituen teemaviikko 30.8.-3.9.2021 lisää keskustelua arjen digitaidoista. Digitukiviikko kannustaa meitä kaikkia kehittämään omia digitaitojamme ja tukemaan muita uusien taitojen oppimisessa.

Viikon ohjelmasta löytyy kiinnostavaa asiaa sekä omien taitojen kehittämisestä kiinnostuneille että digitukea toisille tarjoaville. Digi- ja väestötietoviraston järjestämän viikon virtuaalitapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Digitukiviikko jakautuu teemapäiviin, joista ensimmäisessä digitukea käsitellään tuen antajan näkökulmasta. Viikon edetessä perehdytään esimerkiksi tulevaisuuden digitaitoihin, erilaisiin käyttäjänäkökulmiin sekä digitaalisten palveluiden laatuun.

40-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä TIEKE on jo vuosikymmenten ajan tehnyt töitä digiperustaitojen parissa. Olemme luonnollisesti mukana myös Digitukiviikon tapahtumissa. Tässä muutamia poimintoja ohjelmasta:

Maanantai 30.8.2021 klo 9–10
Digitukiviikko starttaa nyt – näin digituki tekee digitaidoista uuden kansalaistaidon.
Digitukiviikon avaavat Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari ja digituen projektipäällikkö Minna Piirainen.

Maanantai 30.8.2021 klo 10–11
DVV:n digitukitunti: Millaista osaamista digitukija tarvitsee? Osaamismerkillä osaaminen näkyväksi.
Keskustelemassa Mirva Gullman, Digi- ja väestötietovirasto; Tanna Rantanen, Uudenmaan liitto ja Elina Honkaselkä, Joensuun kaupunki.

Digitukea tai -neuvontaa antava tarvitsee itsekin hyvät digitaaliset perustaidot ja ongelmanratkaisukykyä.
Osuvat taidot -hankkeessa OAMK, TIEKE ja 9 muuta organisaatiota ovat kehittäneet valtakunnallisen osaamismerkkijärjestelmän digiosaamisen tunnistamiseen. Myös digitaitojen kouluttajakoulutuksen hyväksytysti suorittaneelle myönnetään oma osaamismerkki. Hankkeen jälkeen TIEKE jatkaa osaamismerkkijärjestelmän koordinointia ja myöntää organisaatioille oikeuden myöntää digiosaamisen osaamismerkkejä.

Perjantai 3.9. klo 10–11:
Mitä digitaitoja ja -palveluita tarvitsemme tulevaisuudessa?
Keskustelemassa Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKE; Joonas Mikkilä, Suomen yrittäjät; Marjukka Saarijärvi, valtiovarainministeriö ja Asko Mäkinen, Akaan kaupunki.

Osallistu myös keskusteluun sosiaalissa mediassa tunnisteilla #digitukiviikko #digituki #digiosaaminen

InPromptu-hankkeen materiaalit digitaitojen opiskeluun

InPromptu-materiaalit auttavat digitaitojen opiskelussa alkuun. Niissä perehdytään alusta alkaen esimerkiksi tietokoneen ja älylaitteiden käyttöön, Internetin hyödyntämiseen, tarkoituksenmukaiseen tiedostonhallintaan ja hyviin tietosuojakäytänteisiin.

Osa materiaaleista sopii itseopiskeluun, osa ryhmätyöskentelyyn ja osa molempiin. Olemme laatineet myös erillistä materiaalia digiohjausta tai -neuvontaa toisille antaville.

Materiaalipaketti on maksuttomasti saatavilla verkkosivuillamme. Se koostuu oppaista, webinaaritallenteista, Google Driveen kooduista oppaista ja esimerkiksi työpajapohjista.


Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Osaamismerkkien, kestävän digitalisaation ja nuorten digitaitojen kuuma peruna – TIEKEn tunnelmia ITK-konferenssista
Digikyvykkyys

Osaamismerkkien, kestävän digitalisaation ja nuorten digitaitojen kuuma peruna – TIEKEn tunnelmia ITK-konferenssista

TIEKE osallistui tänäkin vuonna Suomen suurimpaan digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtumaan, ITK-konferenssiin, nostaen esiin digitalisoituvan yhteiskunnan ajankohtaisimpia ilmiöitä – aina osaamisen tunnistamisesta digitalisaation ja digitaitojen edistämiseen. Vuoden 2025 tapahtuma oli monella tapaa erityinen: se järjestettiin ensi kertaa Tampereella ja konferenssin teemana oli osuvasti ”paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”.

Marko Silventoinen
Digitaalinen taloushallinto
TIEKE käynnistää Suomen ensimmäisen Peppol-sanomien kouluttajakoulutuksen
Digitaalinen taloushallinto

TIEKE käynnistää Suomen ensimmäisen Peppol-sanomien kouluttajakoulutuksen

Datatalouden merkitys kasvaa. Tarvitaan uutta osaamista, jotta yrityksissä pystytään paremmin hyödyntämään dataa liiketoiminnan kasvun tueksi. EU:n ulkopuolisen verkkolaskutuksen odotetaan helpottuvan suomalaisyrityksille tänä vuonna, kun Peppolin kansainvälisen laskun malli otetaan käyttöön Euroopassa (PINT).

Nina From
Datatalous
Datavalmiuskartoitus avaa datan hyödyt liiketoiminnalle
Datatalous

Datavalmiuskartoitus avaa datan hyödyt liiketoiminnalle

Yrityksen keräämästä datasta voi saada merkittävää pontta liiketoimintaan. Ensimmäinen askel kehitystyöhön on nykytilanteen ymmärtäminen. TIEKE on julkaissut uuden datavalmiuskartoituksen, joka auttaa yrityksiä tunnistamaan kehityskohteensa ja löytämään seuraavat askeleet datan hyödyntämisessä.

Viestintätoimisto Aivela