Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn
Uutta osaamista

Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn

Lukuisilla tahoilla mietitään, miten valjastamme karttuneet etätyön ja -opiskelun kokemukset uusiksi käytännöiksi. Meidän tulee panostaa myös siihen, että saamme varmistettua niin arjessa kuin työssä tarvittavat digitaaliset perustaidot mahdollisimman monille. Digiosaamisen kausi alkaa tapahtumantäyteisissä merkeissä.

Digituen teemaviikko 30.8.-3.9.2021 lisää keskustelua arjen digitaidoista. Digitukiviikko kannustaa meitä kaikkia kehittämään omia digitaitojamme ja tukemaan muita uusien taitojen oppimisessa.

Viikon ohjelmasta löytyy kiinnostavaa asiaa sekä omien taitojen kehittämisestä kiinnostuneille että digitukea toisille tarjoaville. Digi- ja väestötietoviraston järjestämän viikon virtuaalitapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Digitukiviikko jakautuu teemapäiviin, joista ensimmäisessä digitukea käsitellään tuen antajan näkökulmasta. Viikon edetessä perehdytään esimerkiksi tulevaisuuden digitaitoihin, erilaisiin käyttäjänäkökulmiin sekä digitaalisten palveluiden laatuun.

40-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä TIEKE on jo vuosikymmenten ajan tehnyt töitä digiperustaitojen parissa. Olemme luonnollisesti mukana myös Digitukiviikon tapahtumissa. Tässä muutamia poimintoja ohjelmasta:

Maanantai 30.8.2021 klo 9–10
Digitukiviikko starttaa nyt – näin digituki tekee digitaidoista uuden kansalaistaidon.
Digitukiviikon avaavat Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari ja digituen projektipäällikkö Minna Piirainen.

Maanantai 30.8.2021 klo 10–11
DVV:n digitukitunti: Millaista osaamista digitukija tarvitsee? Osaamismerkillä osaaminen näkyväksi.
Keskustelemassa Mirva Gullman, Digi- ja väestötietovirasto; Tanna Rantanen, Uudenmaan liitto ja Elina Honkaselkä, Joensuun kaupunki.

Digitukea tai -neuvontaa antava tarvitsee itsekin hyvät digitaaliset perustaidot ja ongelmanratkaisukykyä.
Osuvat taidot -hankkeessa OAMK, TIEKE ja 9 muuta organisaatiota ovat kehittäneet valtakunnallisen osaamismerkkijärjestelmän digiosaamisen tunnistamiseen. Myös digitaitojen kouluttajakoulutuksen hyväksytysti suorittaneelle myönnetään oma osaamismerkki. Hankkeen jälkeen TIEKE jatkaa osaamismerkkijärjestelmän koordinointia ja myöntää organisaatioille oikeuden myöntää digiosaamisen osaamismerkkejä.

Perjantai 3.9. klo 10–11:
Mitä digitaitoja ja -palveluita tarvitsemme tulevaisuudessa?
Keskustelemassa Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKE; Joonas Mikkilä, Suomen yrittäjät; Marjukka Saarijärvi, valtiovarainministeriö ja Asko Mäkinen, Akaan kaupunki.

Osallistu myös keskusteluun sosiaalissa mediassa tunnisteilla #digitukiviikko #digituki #digiosaaminen

InPromptu-hankkeen materiaalit digitaitojen opiskeluun

InPromptu-materiaalit auttavat digitaitojen opiskelussa alkuun. Niissä perehdytään alusta alkaen esimerkiksi tietokoneen ja älylaitteiden käyttöön, Internetin hyödyntämiseen, tarkoituksenmukaiseen tiedostonhallintaan ja hyviin tietosuojakäytänteisiin.

Osa materiaaleista sopii itseopiskeluun, osa ryhmätyöskentelyyn ja osa molempiin. Olemme laatineet myös erillistä materiaalia digiohjausta tai -neuvontaa toisille antaville.

Materiaalipaketti on maksuttomasti saatavilla verkkosivuillamme. Se koostuu oppaista, webinaaritallenteista, Google Driveen kooduista oppaista ja esimerkiksi työpajapohjista.


Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela