Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn
Uutta osaamista

Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn

Lukuisilla tahoilla mietitään, miten valjastamme karttuneet etätyön ja -opiskelun kokemukset uusiksi käytännöiksi. Meidän tulee panostaa myös siihen, että saamme varmistettua niin arjessa kuin työssä tarvittavat digitaaliset perustaidot mahdollisimman monille. Digiosaamisen kausi alkaa tapahtumantäyteisissä merkeissä.

Digituen teemaviikko 30.8.-3.9.2021 lisää keskustelua arjen digitaidoista. Digitukiviikko kannustaa meitä kaikkia kehittämään omia digitaitojamme ja tukemaan muita uusien taitojen oppimisessa.

Viikon ohjelmasta löytyy kiinnostavaa asiaa sekä omien taitojen kehittämisestä kiinnostuneille että digitukea toisille tarjoaville. Digi- ja väestötietoviraston järjestämän viikon virtuaalitapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Digitukiviikko jakautuu teemapäiviin, joista ensimmäisessä digitukea käsitellään tuen antajan näkökulmasta. Viikon edetessä perehdytään esimerkiksi tulevaisuuden digitaitoihin, erilaisiin käyttäjänäkökulmiin sekä digitaalisten palveluiden laatuun.

40-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä TIEKE on jo vuosikymmenten ajan tehnyt töitä digiperustaitojen parissa. Olemme luonnollisesti mukana myös Digitukiviikon tapahtumissa. Tässä muutamia poimintoja ohjelmasta:

Maanantai 30.8.2021 klo 9–10
Digitukiviikko starttaa nyt – näin digituki tekee digitaidoista uuden kansalaistaidon.
Digitukiviikon avaavat Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari ja digituen projektipäällikkö Minna Piirainen.

Maanantai 30.8.2021 klo 10–11
DVV:n digitukitunti: Millaista osaamista digitukija tarvitsee? Osaamismerkillä osaaminen näkyväksi.
Keskustelemassa Mirva Gullman, Digi- ja väestötietovirasto; Tanna Rantanen, Uudenmaan liitto ja Elina Honkaselkä, Joensuun kaupunki.

Digitukea tai -neuvontaa antava tarvitsee itsekin hyvät digitaaliset perustaidot ja ongelmanratkaisukykyä.
Osuvat taidot -hankkeessa OAMK, TIEKE ja 9 muuta organisaatiota ovat kehittäneet valtakunnallisen osaamismerkkijärjestelmän digiosaamisen tunnistamiseen. Myös digitaitojen kouluttajakoulutuksen hyväksytysti suorittaneelle myönnetään oma osaamismerkki. Hankkeen jälkeen TIEKE jatkaa osaamismerkkijärjestelmän koordinointia ja myöntää organisaatioille oikeuden myöntää digiosaamisen osaamismerkkejä.

Perjantai 3.9. klo 10–11:
Mitä digitaitoja ja -palveluita tarvitsemme tulevaisuudessa?
Keskustelemassa Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKE; Joonas Mikkilä, Suomen yrittäjät; Marjukka Saarijärvi, valtiovarainministeriö ja Asko Mäkinen, Akaan kaupunki.

Osallistu myös keskusteluun sosiaalissa mediassa tunnisteilla #digitukiviikko #digituki #digiosaaminen

InPromptu-hankkeen materiaalit digitaitojen opiskeluun

InPromptu-materiaalit auttavat digitaitojen opiskelussa alkuun. Niissä perehdytään alusta alkaen esimerkiksi tietokoneen ja älylaitteiden käyttöön, Internetin hyödyntämiseen, tarkoituksenmukaiseen tiedostonhallintaan ja hyviin tietosuojakäytänteisiin.

Osa materiaaleista sopii itseopiskeluun, osa ryhmätyöskentelyyn ja osa molempiin. Olemme laatineet myös erillistä materiaalia digiohjausta tai -neuvontaa toisille antaville.

Materiaalipaketti on maksuttomasti saatavilla verkkosivuillamme. Se koostuu oppaista, webinaaritallenteista, Google Driveen kooduista oppaista ja esimerkiksi työpajapohjista.


Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell
Datatalous
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä
Datatalous

Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuore tutkimusraportti tarkastelee datatalouden koon, taloudellisen merkityksen ja vaikuttavuuden mittaamisen mahdollisuuksia sekä haasteita Suomessa. Kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo Suomessa on ollut vajaa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Datatalouden kokonaisindeksissä Suomi sijoittuu hankkeessa luodun Databarometrin mukaan muiden eurooppalaisten maiden tasolle, mutta innovaatioiden osalta jäämme verrokeistamme jälkeen. Suomen datatalouden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä.

Digikyvykkyys
TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä
Digikyvykkyys

TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry on vaikuttaja, verkottaja ja vauhdittaja digikyvykkyyden, datatalouden, digitaalisen taloushallinnon ja vaikuttavuuden saralla. Haemme nyt myynnin ammattilaista työskentelemään palveluidemme ja tuotteidemme myynnin parissa.