Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn
Uutta osaamista

Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn

Lukuisilla tahoilla mietitään, miten valjastamme karttuneet etätyön ja -opiskelun kokemukset uusiksi käytännöiksi. Meidän tulee panostaa myös siihen, että saamme varmistettua niin arjessa kuin työssä tarvittavat digitaaliset perustaidot mahdollisimman monille. Digiosaamisen kausi alkaa tapahtumantäyteisissä merkeissä.

Digituen teemaviikko 30.8.-3.9.2021 lisää keskustelua arjen digitaidoista. Digitukiviikko kannustaa meitä kaikkia kehittämään omia digitaitojamme ja tukemaan muita uusien taitojen oppimisessa.

Viikon ohjelmasta löytyy kiinnostavaa asiaa sekä omien taitojen kehittämisestä kiinnostuneille että digitukea toisille tarjoaville. Digi- ja väestötietoviraston järjestämän viikon virtuaalitapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Digitukiviikko jakautuu teemapäiviin, joista ensimmäisessä digitukea käsitellään tuen antajan näkökulmasta. Viikon edetessä perehdytään esimerkiksi tulevaisuuden digitaitoihin, erilaisiin käyttäjänäkökulmiin sekä digitaalisten palveluiden laatuun.

40-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä TIEKE on jo vuosikymmenten ajan tehnyt töitä digiperustaitojen parissa. Olemme luonnollisesti mukana myös Digitukiviikon tapahtumissa. Tässä muutamia poimintoja ohjelmasta:

Maanantai 30.8.2021 klo 9–10
Digitukiviikko starttaa nyt – näin digituki tekee digitaidoista uuden kansalaistaidon.
Digitukiviikon avaavat Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari ja digituen projektipäällikkö Minna Piirainen.

Maanantai 30.8.2021 klo 10–11
DVV:n digitukitunti: Millaista osaamista digitukija tarvitsee? Osaamismerkillä osaaminen näkyväksi.
Keskustelemassa Mirva Gullman, Digi- ja väestötietovirasto; Tanna Rantanen, Uudenmaan liitto ja Elina Honkaselkä, Joensuun kaupunki.

Digitukea tai -neuvontaa antava tarvitsee itsekin hyvät digitaaliset perustaidot ja ongelmanratkaisukykyä.
Osuvat taidot -hankkeessa OAMK, TIEKE ja 9 muuta organisaatiota ovat kehittäneet valtakunnallisen osaamismerkkijärjestelmän digiosaamisen tunnistamiseen. Myös digitaitojen kouluttajakoulutuksen hyväksytysti suorittaneelle myönnetään oma osaamismerkki. Hankkeen jälkeen TIEKE jatkaa osaamismerkkijärjestelmän koordinointia ja myöntää organisaatioille oikeuden myöntää digiosaamisen osaamismerkkejä.

Perjantai 3.9. klo 10–11:
Mitä digitaitoja ja -palveluita tarvitsemme tulevaisuudessa?
Keskustelemassa Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKE; Joonas Mikkilä, Suomen yrittäjät; Marjukka Saarijärvi, valtiovarainministeriö ja Asko Mäkinen, Akaan kaupunki.

Osallistu myös keskusteluun sosiaalissa mediassa tunnisteilla #digitukiviikko #digituki #digiosaaminen

InPromptu-hankkeen materiaalit digitaitojen opiskeluun

InPromptu-materiaalit auttavat digitaitojen opiskelussa alkuun. Niissä perehdytään alusta alkaen esimerkiksi tietokoneen ja älylaitteiden käyttöön, Internetin hyödyntämiseen, tarkoituksenmukaiseen tiedostonhallintaan ja hyviin tietosuojakäytänteisiin.

Osa materiaaleista sopii itseopiskeluun, osa ryhmätyöskentelyyn ja osa molempiin. Olemme laatineet myös erillistä materiaalia digiohjausta tai -neuvontaa toisille antaville.

Materiaalipaketti on maksuttomasti saatavilla verkkosivuillamme. Se koostuu oppaista, webinaaritallenteista, Google Driveen kooduista oppaista ja esimerkiksi työpajapohjista.


Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?
Digikyvykkyys

Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?

Jos yritys kohtaa haasteita yhteistyössä ICT-toimittajansa kanssa, on usein edessä toimittajan vaihto. Mutta millä aikataululla tämä onnistuu? Asia riippuu laaditusta sopimuksesta, jossa saattaa kuitenkin olla tulkinnanvaraa. Tällöin yritys joutuu pohtimaan, minkälaisilla irtisanomisajoilla ICT-sopimuskumppanistaan pääsee eroon ilman suurempia riskejä.

lakimies Kari Keturi, Law Office Dancon Oy
Vastuullisuus
Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia
Vastuullisuus

Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (ICT) ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin on herätty verrattain myöhään alan nopeaan laajenemiseen nähden. Koska ratkaisut ovat vielä lapsenkengissä, luodaan alan edelläkävijöitä juuri nyt. VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi -hankkeella on visiona tehdä Suomesta vihreän ICT:n kärkimaa vuoteen 2030 mennessä. Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät katoa itsestään ja nykyisellä kehityksellä ne tulevat pahenemaan. Tämä tulee kärjistämään kysyntää vihreälle teknologialle, jonka markkinoiden ennustetaan kasvavan noin 22 % vuodessa seuraavien 8 vuoden aikana (Fortune Business Insights).

Antti Sipilä
Datatalous
Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia
Datatalous

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksyn toiminta on käynnistynyt aktiivisena. Allianssi kokoaa yhteen suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät ja tukee yrityksiä datatalouden haasteissa sekä mahdollisuuksissa. Tässä katsaus kauden tärkeimpiin tapahtumiin ja tuleviin hankkeisiin.