Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn
Uutta osaamista

Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn

Lukuisilla tahoilla mietitään, miten valjastamme karttuneet etätyön ja -opiskelun kokemukset uusiksi käytännöiksi. Meidän tulee panostaa myös siihen, että saamme varmistettua niin arjessa kuin työssä tarvittavat digitaaliset perustaidot mahdollisimman monille. Digiosaamisen kausi alkaa tapahtumantäyteisissä merkeissä.

Digituen teemaviikko 30.8.-3.9.2021 lisää keskustelua arjen digitaidoista. Digitukiviikko kannustaa meitä kaikkia kehittämään omia digitaitojamme ja tukemaan muita uusien taitojen oppimisessa.

Viikon ohjelmasta löytyy kiinnostavaa asiaa sekä omien taitojen kehittämisestä kiinnostuneille että digitukea toisille tarjoaville. Digi- ja väestötietoviraston järjestämän viikon virtuaalitapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Digitukiviikko jakautuu teemapäiviin, joista ensimmäisessä digitukea käsitellään tuen antajan näkökulmasta. Viikon edetessä perehdytään esimerkiksi tulevaisuuden digitaitoihin, erilaisiin käyttäjänäkökulmiin sekä digitaalisten palveluiden laatuun.

40-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä TIEKE on jo vuosikymmenten ajan tehnyt töitä digiperustaitojen parissa. Olemme luonnollisesti mukana myös Digitukiviikon tapahtumissa. Tässä muutamia poimintoja ohjelmasta:

Maanantai 30.8.2021 klo 9–10
Digitukiviikko starttaa nyt – näin digituki tekee digitaidoista uuden kansalaistaidon.
Digitukiviikon avaavat Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari ja digituen projektipäällikkö Minna Piirainen.

Maanantai 30.8.2021 klo 10–11
DVV:n digitukitunti: Millaista osaamista digitukija tarvitsee? Osaamismerkillä osaaminen näkyväksi.
Keskustelemassa Mirva Gullman, Digi- ja väestötietovirasto; Tanna Rantanen, Uudenmaan liitto ja Elina Honkaselkä, Joensuun kaupunki.

Digitukea tai -neuvontaa antava tarvitsee itsekin hyvät digitaaliset perustaidot ja ongelmanratkaisukykyä.
Osuvat taidot -hankkeessa OAMK, TIEKE ja 9 muuta organisaatiota ovat kehittäneet valtakunnallisen osaamismerkkijärjestelmän digiosaamisen tunnistamiseen. Myös digitaitojen kouluttajakoulutuksen hyväksytysti suorittaneelle myönnetään oma osaamismerkki. Hankkeen jälkeen TIEKE jatkaa osaamismerkkijärjestelmän koordinointia ja myöntää organisaatioille oikeuden myöntää digiosaamisen osaamismerkkejä.

Perjantai 3.9. klo 10–11:
Mitä digitaitoja ja -palveluita tarvitsemme tulevaisuudessa?
Keskustelemassa Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKE; Joonas Mikkilä, Suomen yrittäjät; Marjukka Saarijärvi, valtiovarainministeriö ja Asko Mäkinen, Akaan kaupunki.

Osallistu myös keskusteluun sosiaalissa mediassa tunnisteilla #digitukiviikko #digituki #digiosaaminen

InPromptu-hankkeen materiaalit digitaitojen opiskeluun

InPromptu-materiaalit auttavat digitaitojen opiskelussa alkuun. Niissä perehdytään alusta alkaen esimerkiksi tietokoneen ja älylaitteiden käyttöön, Internetin hyödyntämiseen, tarkoituksenmukaiseen tiedostonhallintaan ja hyviin tietosuojakäytänteisiin.

Osa materiaaleista sopii itseopiskeluun, osa ryhmätyöskentelyyn ja osa molempiin. Olemme laatineet myös erillistä materiaalia digiohjausta tai -neuvontaa toisille antaville.

Materiaalipaketti on maksuttomasti saatavilla verkkosivuillamme. Se koostuu oppaista, webinaaritallenteista, Google Driveen kooduista oppaista ja esimerkiksi työpajapohjista.


Lue seuraavaksi

Datatalous
Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi
Datatalous

Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi

Data-avaruudet luovat yrityksille mahdollisuuksia nopeutetulle kasvulle ja innovaatioille, turvaavat pääsyn tärkeisiin resursseihin sekä mahdollistavat datan myynnin ja jakamisen usean toimijan kesken. Data-avaruusteknologiat ovat myös tärkeitä mahdollistajia tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Juuri lanseerattu Data Spaces Alliance Finland -verkosto kokoaa suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät yhteen ja tarjoaa jäsenilleen yhtenäisen näkymän organisaatiorajat ylittävien ratkaisujen kehittämiseen.

Suvi Alatalo
Vastuullisuus
GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille
Vastuullisuus

GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille

Tervetuloa koulutukseen, jonka jälkeen ymmärrät ICT-alan merkityksen tietoyhteiskunnalle ja tämän kehityksen vaikutukset ilmastoon. Lisäksi ymmärrät miten alan haasteet kytkeytyvät ilmastonmuutoksen ongelmakenttään.

Antti Sipilän muotokuva.
Antti Sipilä
Digikyvykkyys
Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista
Digikyvykkyys

Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista

Harrastustoimintaa järjestävän yhdistyksen arkeen sisältyy paljon hallinnollista työtä, kun huolehditaan kirjanpidosta, seurataan toiminnan tuloksia tai ylläpidetään luetteloa yhdistyksen jäsenistä. Hallinnollinen työ tapahtuu yhä suuremmissa määrin erilaisten digitaalisten järjestelmien tukemana. Hyvä tietohallinto tekee toiminnasta sujuvampaa ja tukee tietosuojalainsäädännön noudattamista.

Mikko Eloholma