DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet - DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

DUM-hankkeessa järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa oppilaitoksille suunnattu kouluttajakoulutus liittyen Peppol-sanomiin. Tämä tarkoittaa uusien oppimateriaalien ja kurssien suunnittelua, kouluttajien kouluttamista sekä yritysten henkilöstön osaamisen kehittämistä. Tavoitteena on kehittää yritysten prosesseja ja toimintatapoja. Datan käsittelyssä ja sen hyödyntämisessä siirrytään seuraavalle tasolle.

Hanke valmistaa yrityksiä EU-tasoiseen muutokseen, jossa tiedonvaihto rajan ylittävässä kaupassa yhtenäistetään. Muutos on merkittävä ja koskee tuhansia yrityksiä – erityisesti niitä, jotka toimivat julkisen sektorin kanssa tai tähtäävät kansainvälisille markkinoille. Suomessa mm. valtionhallinto on siirtymässä käyttämään Peppol-sanomia, joiden avulla yritykset lähettävät tilauksia yhdenmukaisessa muodossa. Tavoitteena on yksinkertaistaa ja automatisoida tilausten, toimitusten ja laskujen käsittelyä.

DUM-hankkeen kohderyhmä ja toteutus

Hanke on suunnattu oppilaitosten opettajille ja kouluttajille, jotka vastaavat yritysten henkilöstön osaamisen kehittämisestä, pk-yritysten johdolle ja asiantuntijoille, jotka haluavat ymmärtää datatalouden ja Peppol-sanomien merkityksen omalle liiketoiminnalleen, sekä tilitoimistoille ja konsulttiyrityksille, jotka tukevat muita yrityksiä taloushallinnon digitalisoinnissa. TIEKE vastaa mm. koulutuspakettien tuottamisesta, Jamk (Jyväskylän Ammattikorkeakoulu) kouluttajien ja yritysten kouluttamisesta.

Hankkeessa luodaan Suomen ensimmäinen Peppol-kouluttajakoulutus, joka antaa opettajille ja asiantuntijoille ymmärryksen Peppol-järjestelmän käytöstä ja sen soveltamisesta liiketoiminnassa. Lisäksi rakennetaan digitaaliset osaamismerkit, joiden avulla opettajat ja opiskelijat voivat osoittaa hankkimansa osaamisen.

Oppilaitoksille kehitetään oppimateriaalia, jossa Peppol-sanomat ja datatalous voidaan ottaa osaksi koulutustarjontaa. Yritysten avainhenkilöitä ja taloushallinnon asiantuntijoita koulutetaan, jotta osaaminen leviää käytännön työhön ja päätöksentekoon. Hankkeessa kootaan myös palautetta yrityksiltä, jotta opetus vastaa todellisia tarpeita ja siirtymä uuteen toimintamalliin tapahtuu sujuvasti.

Lisäksi luodaan ”datatalouden työkalupakki”, joka kokoaa käytännön ohjeet ja esimerkit yhteen julkaisuun. Yritysten kehitystyötä tuetaan muun muassa vertaisoppimisryhmien ja yksilöllisten kehityspolkujen avulla.

Hankkeen avulla Peppol-osaaminen vakiintuu osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää. Yritykset saavat osaavia datatalouden asiantuntijoita, Peppol-sanomien käytännön osaajia. Siten yritykset pystyvät täyttämään EU:n vastuullisuusraportoinnin kaltaiset uudet velvoitteet. Näin Suomi vahvistaa asemaansa sähköisen taloushallinnon edelläkävijänä.   

Hankkeeseen ja Peppol-sanomiin voi tarkemmin tutustua TIEKEn verkkosivuilta:

Lisätietoja hankkeesta antaa Timo Simell, timo.simell@tieke.fi

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From
Digikyvykkyys
Onnistunut tekoälyn käyttöönotto tehdään liiketoiminnan tarpeet ja työhyvinvointi edellä
Digikyvykkyys

Onnistunut tekoälyn käyttöönotto tehdään liiketoiminnan tarpeet ja työhyvinvointi edellä

Tekoälyn käyttöön kohdistuu suuria odotuksia. Useat organisaatiot ovat jo kokeilleet soveltaa generatiivista tekoälyä, mutta laajempi käyttöönotto ja liiketoimintaa merkittävästi uudistavat ratkaisut antavat vielä odottaa itseään. Jatkossa tarvitaan tuottavuustavoitteiden rinnalle kokonaisvaltaista näkökulmaa, jossa tekoälyn käyttöönottoa tuetaan ihmislähtöisesti ja työhyvinvointi huomioiden.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Logistiikka-alan LOBRA-hanke tukee pk-yritysten digitaalisia innovaatioita
Digikyvykkyys

Logistiikka-alan LOBRA-hanke tukee pk-yritysten digitaalisia innovaatioita

LOBRA-hanke on perustettu vahvistamaan logistiikka-alan digitalisaation kehittämistä. Ala on monimuotoinen ja yhteiskunnallisesti merkittävä, jolla on tavaroiden kuljetus- ja varastointitehtävien lisäksi materiaali-, raha- ja tietovirtojen hallinnan tehtäviä. Sen vaikutukset ulottuvat työllistämisestä tuottavuuden tehostamiseen, digitalisaation kehittämiseen sekä automatisaation etujen esilletuomiseen.

Nina From