DUM-hankkeessa järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa oppilaitoksille suunnattu kouluttajakoulutus liittyen Peppol-sanomiin. Tämä tarkoittaa uusien oppimateriaalien ja kurssien suunnittelua, kouluttajien kouluttamista sekä yritysten henkilöstön osaamisen kehittämistä. Tavoitteena on kehittää yritysten prosesseja ja toimintatapoja. Datan käsittelyssä ja sen hyödyntämisessä siirrytään seuraavalle tasolle.
Hanke valmistaa yrityksiä EU-tasoiseen muutokseen, jossa tiedonvaihto rajan ylittävässä kaupassa yhtenäistetään. Muutos on merkittävä ja koskee tuhansia yrityksiä – erityisesti niitä, jotka toimivat julkisen sektorin kanssa tai tähtäävät kansainvälisille markkinoille. Suomessa mm. valtionhallinto on siirtymässä käyttämään Peppol-sanomia, joiden avulla yritykset lähettävät tilauksia yhdenmukaisessa muodossa. Tavoitteena on yksinkertaistaa ja automatisoida tilausten, toimitusten ja laskujen käsittelyä.
DUM-hankkeen kohderyhmä ja toteutus
Hanke on suunnattu oppilaitosten opettajille ja kouluttajille, jotka vastaavat yritysten henkilöstön osaamisen kehittämisestä, pk-yritysten johdolle ja asiantuntijoille, jotka haluavat ymmärtää datatalouden ja Peppol-sanomien merkityksen omalle liiketoiminnalleen, sekä tilitoimistoille ja konsulttiyrityksille, jotka tukevat muita yrityksiä taloushallinnon digitalisoinnissa. TIEKE vastaa mm. koulutuspakettien tuottamisesta, Jamk (Jyväskylän Ammattikorkeakoulu) kouluttajien ja yritysten kouluttamisesta.
Hankkeessa luodaan Suomen ensimmäinen Peppol-kouluttajakoulutus, joka antaa opettajille ja asiantuntijoille ymmärryksen Peppol-järjestelmän käytöstä ja sen soveltamisesta liiketoiminnassa. Lisäksi rakennetaan digitaaliset osaamismerkit, joiden avulla opettajat ja opiskelijat voivat osoittaa hankkimansa osaamisen.
Oppilaitoksille kehitetään oppimateriaalia, jossa Peppol-sanomat ja datatalous voidaan ottaa osaksi koulutustarjontaa. Yritysten avainhenkilöitä ja taloushallinnon asiantuntijoita koulutetaan, jotta osaaminen leviää käytännön työhön ja päätöksentekoon. Hankkeessa kootaan myös palautetta yrityksiltä, jotta opetus vastaa todellisia tarpeita ja siirtymä uuteen toimintamalliin tapahtuu sujuvasti.
Lisäksi luodaan ”datatalouden työkalupakki”, joka kokoaa käytännön ohjeet ja esimerkit yhteen julkaisuun. Yritysten kehitystyötä tuetaan muun muassa vertaisoppimisryhmien ja yksilöllisten kehityspolkujen avulla.
Hankkeen avulla Peppol-osaaminen vakiintuu osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää. Yritykset saavat osaavia datatalouden asiantuntijoita, Peppol-sanomien käytännön osaajia. Siten yritykset pystyvät täyttämään EU:n vastuullisuusraportoinnin kaltaiset uudet velvoitteet. Näin Suomi vahvistaa asemaansa sähköisen taloushallinnon edelläkävijänä.
Hankkeeseen ja Peppol-sanomiin voi tarkemmin tutustua TIEKEn verkkosivuilta:
Lisätietoja hankkeesta antaa Timo Simell, timo.simell@tieke.fi
DUM – Datatalouden Uudet Mahdollisuudet
Hankkeen kesto: 1.3.2025–28.3.2027
Hankkeen toteuttajat:
Päähankkeen toteuttaja: Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy, Jamk
Osahankkeen toteuttaja: TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry
Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama hanke
Lisätiedot:
TIEKE: digivirittäjä Timo Simell, timo.simell@tieke.fi
Jamk: projektipäällikkö Sari Minkkinen, sari.minkkinen@jamk.fi