Monimuotoisuuden edistäminen edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se auttaa ehkäisemään syrjintää ja edistämään inklusiivisuutta eli mukaan ottamista. Monimuotoisuuden edistäminen on myös lainsäädännön vaatimus. Esimerkiksi yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjimästä ketään iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, uskonnon, vakaumuksen, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän tekijän perusteella.
Koulutus, jolla on merkitystä itselle sekä työyhteisölle
Nykypäivän työelämä on jatkuvan muutoksen kourissa. Siksi on tärkeää, että yksilö kehittää omaa osaamistaan, jakaa oppeja työyhteisöön sekä kehittää yrityksen toimintaa yhdessä muun henkilöstön kanssa kohti tavoitteita. Työyhteisö voi tänä päivänä olla hyvin monimuotoinen, joten on hyvä kehittää tasa-arvon, monimuotoisuuden ja inkluusion ymmärrystä koulutuksen avulla.
Syksyllä 2022 käynnistyi kansainvälinen EDIFY-EDU-hanke, jonka tavoitteena on ollut koulutusten avulla edistää DEI/EDI*-toimintaa organisaatioissa. Koulutus alkoi syksyllä 2025 kaikille avoimella, englanninkielisellä MOOC-kurssilla, joka sisälsi tärkeimmät DEI/EDI-teemoihin liittyvät peruskäsitteet ja -lähtökohdat. Kurssiin kuului digitaalinen osaamismerkistö, jonka avulla pystyy todentamaan osaamisensa ja jakamaan sitä eri kanavissa, esimerkiksi LinkedIn-sertifikaattina.
Kokemuksia monimuotoisuuden taitojen kehittämisestä
Itselläni on kosketuspinta DEI-teemaan työelämästä rekrytointialalla. Kokemus avasi oman ajatusmaailmani monimuotoisuuden ”saloihin” ja innosti sekä tutkimaan lisää aihetta että viestimään siitä eri kanavien kautta. Koin aiheen todella merkitykselliseksi itselle, yksilöille, yrityksille sekä yhteiskunnalle.
Nähtyäni EDIFY-hankkeen MOOC-kurssin mainoksen somessa, innostuin hakemaan kurssille. Pääsin mukaan ja lähdin suorittamaan kansainvälistä opintokokonaisuutta.
Verkkopohjainen DEI-teemoihin keskittyvä MOOC-kurssi suoritettiin englanniksi ja sisälsi mm. tärkeimmät DEI-teemoihin liittyvät peruskäsitteet ja -lähtökohdat sekä keinoja ja esimerkkejä teemojen käyttöönottoon yrityksissä. Keskeisiä teemoja olivat mm. inklusiivinen johtajuus ja johtamiskäytännöt, monimuotoisuuden edistäminen tiimeissä ja organisaatioissa, kulttuurinen kyvykkyys ja konfliktinratkaisutaidot sekä DEI-teemojen jalkauttaminen ja muutoksen johtaminen.
Itsenäisesti suoritettavaa MOOC-kurssia tuettiin ja rytmitettiin sisältöjä tukevien teemawebinaarien avulla. Kurssilla pääsi verkostoitumaan kotimaisten ja kansainvälisten osallistujien kanssa ja tutorit olivat käytettävissä tarvittaessa.
Kurssi oli antoisa, joskin haastavuudeltaan suuri. Koukuttavuus tuli osaamismerkkien tavoittelemisesta: kun yksi merkki oli konkretisoitunut, oli aivan pakko saada kaikki muutkin osat suoritettua ja siten myös saavutettua koko koulutuksen yhteen kokoava koontimerkki (Golden Badge).
Monimuotoisuus on mahdollisuus
Kannattaa pohtia, miten monimuotoisuus parhaiten istuu omaan organisaatioon, voisiko ottaa monimuotoisuuden yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi ja toiminnan muodoksi, mitä lisäarvoa se toisi johtajuuteen ja koko organisaatioon unohtamatta asiakasta, johon vaikutukset aina lopuksi kohdistuvat.
”How we see inclusion, that is the feeling of belonging”, Akira Ahola
Mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin, suosittelen tutustumaan EDIFY-EDU-hankkeen youtube -kanavalta löytyviin aineistoihin, joista erityisesti kannattaa tutustua Futuricen, Netlight Consultingin, Wunderin, Työturvallisuuskeskuksen sekä Trade Union Pron videot. Niistä saa ideoita, työkaluja sekä käytännön konkretiaa aiheeseen liittyen.
*DEI/EDI = tasa-arvo, monimuotoisuus, inkluusio (diversity, equality, inclusion)
Ps. Tulemme kertomaan sekä hankkeen että työssäoppimisjaksojen kokemuksia kanavissamme.
EDIFY-EDU -hanke:
taitoja tasa-arvon, monimuotoisuuden ja inkluusion edistämiseksi
Hankkeessa paneudutaan johtamiskoulutuksen osaamisvajeeseen tasa-arvon, monimuotoisuuden ja osallisuuden osaamisen osalta (EDI). Hanke kehittää muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia johtamistaitoja näiden teemojen osalta keskittyen erityisesti johtamisopiskelijoiden ja pk-yritysten johtajien taitoihin. Tavoitteena on vastata yhteiskunnalliseen muutokseen kehittämällä osaamisen arviointia, koulutustarjontaa, validointia ja osaamisen tunnustamista.
Hankekumppanit
Hankkeeseen osallistuu 12 tutkimus- ja hankeorganisaatiota Irlannista, Italiasta, Itävallasta, Kreikasta, Saksasta ja Suomesta.
Hankeaika
1.9.2022 – 31.8.2025
Hanketta rahoittaa
Erasmus+
Lisätiedot
TIEKE, Merja Sjöblom