Kiertotalouden osaamismerkistön pilottihanke vastaa tähän tarpeeseen tarjoamalla työnantajille keinon kiertotalousosaamisen tunnistamiselle ja kehittämiselle. Samalla pilotoitava osaamismerkistö palvelee työntekijöitä ja työnhakijoita helpottamalla kiertotalousosaamisen näkyväksi tekemistä.
Kiertotalouden osaamismerkistö
Kiertotalouden osaamismerkistö -hankkeessa on luotu geneerisen kiertotalousosaamisen tunnistamiseen soveltuva digitaalinen osaamismerkistö. Luotua osaamismerkistöä pilotoidaan tulevien kuukausien aikana rakennusalan, kemian alan ja teknologiateollisuuden toimialoilla.
Merkistö koostuu neljästä suoritettavasta osaamismerkistä, jotka on jaettu kahdelle tasolle.
- Kiertotalouden perusteet
- Kiertotalouden periaatteet ja toimintamallit
- Koontimerkki: Kiertotalouden perusosaaja
- Digitalisaatio, data ja tekoäly kiertotaloudessa
- Kiertotalouden kehittäminen ja soveltaminen
- Koontimerkki: Kiertotalouden ratkaisija
Osaaminen todennetaan merkkihakemusten avulla. Jokainen neljästä merkkihakemuksesta sisältää niin monivalintatehtäviä kuin ns. toiminnallisia tehtäviä, esimerkiksi avoimia vastauksia tai tiedonhaun tehtäviä.
Kahden ensimmäisen hyväksytysti suoritetun osaamismerkin jälkeen henkilö saa Kiertotalouden perusosaaja -koontimerkin. Kun kaikki neljä osaamismerkkiä on suoritettu hyväksytysti, myönnetään henkilölle Kiertotalouden ratkaisija -koontimerkki.
Kiertotalouden osaamismerkistö palvelee niin työnantajia kuin työntekijöitä. Työnantajat saavat kattavan kuvan organisaation kiertotalousosaamisen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Työntekijöiden ja työnhakijoiden on puolestaan osaamismerkistöä hyödyntäen helpompi tunnistaa ja todentaa omaa kiertotalousosaamistaan sekä tehdä se haluamallaan tavalla näkyväksi.
Hankkeessa ei toteuteta koulutusta, vaan tunnistetaan olemassa olevaa, työelämässä kertynyttä osaamista. Parhaimmillaan merkistö kannustaa jo pilotin aikana osallistujia kehittämään kiertotalousosaamistaan ja keskustelemaan teemoista työpaikoillaan ja verkostoissaan.
Mukaan pilottiin?
Jos kiinnostuit merkistön pilotoinnista, vielä pääsee mukaan! Otamme pilottiin mukaan rakennus-, kemian- ja teknologiateollisuuden yrityksiä.
Hanketiedot
Hankkeen toteuttavat AFRY, Turun amk ja TIEKE ja toteutusaika on marraskuu 2023 – lokakuu 2024. Hankkeen rahoituksen on myöntänyt Työ- ja elinkeinoministeriö ja rahoituslähde on Euroopan unionin NextGenerationEU.
Vinkkejä kiertotalousosaamisen kehittämiseen
Alla muutama vinkki sivustoille, joista löytyy tietoa kiertotalouden koulutustarjonnasta ja itseopiskelumateriaaleista.
Kiertotalouden työkaluja ja materiaalia
Kiertotalous-Suomi (KiSu) on kerännyt kiertotalouden työkaluja, toimintamalleja ja materiaalia eri kohderyhmille. Voit hakea niitä hakusanalla tai käyttää suodattimia.
Materiaalit on kerätty yhteistyössä KiSun teemaryhmän kanssa.
https://kiertotaloussuomi.fi/taito-ja-tyokalut/kiertotalouden-tyokalut-ja-toimintamallit/
Kiertotalouskoulutus Suomessa
Tutustu Suomessa tarjolla olevaan kiertotalouskoulutukseen! Tämä sivusto kokoaa yhteen Suomessa järjestettäviä kiertotalouden kursseja ja koulutuksia.
https://koulutustakiertotalouteen.turkuamk.fi/
Kiertotalous-Suomi: Osaajat tekevät kiertotaloudesta totta
Kiertotalous on Suomelle iso mahdollisuus luoda paitsi uusia työpaikkoja ja hyvinvointia ympäristön kantokyvyn rajoissa, myös välttämätön edellytys kestävän tulevaisuuden ja paremman kriisikestävyyden toteutumiselle. Osaamisen puutteet on tunnistettu yhdeksi pullonkaulaksi tiellä kohti kiertotaloutta.
https://kiertotaloussuomi.fi/taito-ja-tyokalut/osaaminen-ja-koulutus/
Osaamismerkistön hyödyt työnantajalle ja yksilölle
Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen sähköinen todiste osaamisesta. Merkin rakenteeseen kuuluu tieto osaamistavoitteista ja arviointikriteerit, joiden perusteella osaaminen on tunnistettu.
Osaamismerkkien hyödyt työnantajalle
- helppo arvioida työntekijöiden taitoja, osaamista ja kehittämistarpeita
- toimivat rekrytoinnin apuvälineinä
- voi tuoda esiin piilo-osaamista
- toimii ennakoinnin välineenä, esim. osaajapula
- lisää työtyytyväisyyttä ja työhyvinvointia, kun organisaatio on kehittämismyönteinen
Osaamismerkkien hyödyt työntekijälle
- helppo tapa osoittaa niin aiemmin hankittua kuin uutta osaamista
- omistaa itse tiedot osaamisestaan
- päättää, miten osaamistietoa hyödyntää ja jakaa haluamissaan kanavissa
- tukee urakehitystä ja toimimista osaamista parhaiten vastaavissa tehtävissä
- työtyytyväisyys ja työhyvinvointi lisääntyy