TIEKE käynnistää Suomen ensimmäisen Peppol-sanomien kouluttajakoulutuksen
Digitaalinen taloushallinto

TIEKE käynnistää Suomen ensimmäisen Peppol-sanomien kouluttajakoulutuksen

Datatalouden merkitys kasvaa. Tarvitaan uutta osaamista, jotta yrityksissä pystytään paremmin hyödyntämään dataa liiketoiminnan kasvun tueksi. EU:n ulkopuolisen verkkolaskutuksen odotetaan helpottuvan suomalaisyrityksille tänä vuonna, kun Peppolin kansainvälisen laskun malli otetaan käyttöön Euroopassa (PINT).

”Suomessa voidaan saavuttaa jopa 2,7 miljardin euron vuosittaiset kustannussäästöt jo vuonna 2030, jos 48,5 % katalogeista, tilauksista ja tilausvahvistuksista käsitellään ja välitetään sähköisinä Peppol-sanomina,” kertoo Valtiokonttori.

Peppol-sanomien koulutus ja käytännön toteutus alkaa

TIEKE ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) aloittivat hankkeen, jossa luodaan opettajille koulutusmateriaalia Peppol-sanomien hyödyntämisestä. Hanke tukee paikallista ja kansallista kehitystä datatalouden ja digitalisaation osalta. Koulutuksen avulla parannetaan yritysten henkilöstön osaamista uusista käytännöistä, prosesseista, järjestelmistä ja datan hyödyntämisestä.

Hanke on suunnattu:

  • tilitoimistoille ja konsulttiyrityksille
  • pk-yritysten johdolle ja asiantuntijoille
  • oppilaitosten opettajille ja kouluttajille

TIEKE vastaa koulutuspakettien tuottamisesta ja kouluttajien kouluttamisesta keväällä ja kesällä, Jamk keskisuomalaisten yritysten kouluttamisesta syksyllä. Hankkeessa hyödynnetään TIEKEn järjestämiä Peppol-työpajoja ja Valtionkonttorin kanssa järjestetyn pilottikoulutuksen kokemuksia.

Hankkeen tavoitteena on lisätä yritysten valmiuksia hyödyntää dataa uusien palvelumallien ja ansaintalogiikoiden luomisessa. Keskeisiä teemoja ovat Peppol-sanomien käyttöönotto, datan hyödyntäminen prosessijohtamisessa sekä liiketoiminnan ennakointi ja raportointi.

Toimenpiteitä ovat muun muassa:

  • materiaalien luominen
  • Peppoliin liittyvien digitaalisten osaamismerkkien luominen
  • kehityspolkujen luominen yrityksille tilannekartoitusten, vertaisoppimisryhmien ja konkreettisten kehitystoimien avulla
  • koulutuksen käyneille myönnetään TIEKEn digitaaliset osaamismerkit, joilla hankitun osaamisen voi osoittaa

Tuloksena yritykset saavat käyttöönsä uusia menetelmiä ja työkaluja, jotka tukevat innovaatioita, kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Mitä koulutus tarjoaa pk-yrityksille?

Koulutuksessa annetaan käytännön toimintamalleja. Saat konkreettisia työkaluja siihen, miten

  • hoidat tilaus- ja laskutusprosessit nopeasti, luotettavasti ja velvoitteiden mukaisesti – vähemmän käsityötä, enemmän aikaa muuhun
  • valitset oikeat kumppanit ja ohjelmistot 
  • saat selkeämmän kuvan siitä, mitä juuri sinun yrityksesi tarvitsee ja mistä sen löydät
  • otat datan mukaan arjen johtamiseen – tiedät, mihin kannattaa panostaa
  • ennakoit tulevaa ja tunnistat uusia liiketoimintamahdollisuuksia markkinalla – näet mitä on tulossa ja teet parempia päätöksiä sen pohjalta
  • rakennat yrityksesi kehittämiselle selkeät raamit – opit, miten prosessien mallintaminen, raportointi ja ennakointi tukevat strategista suunnittelua, johtamista ja pitkäjänteistä kasvua

Kannattaa olla mukana ensimmäisten joukossa tekemässä muutosta, joka tuo liiketoiminnallesi selkeää etua.

SOK:n näkemys ja kokemus Peppol-sanomien käytöstä

SOK:lla sähköinen tiedonvälitys on ollut käytössä jo vuosia, sillä sähköisten sanomien käyttö säästää aikaa ja resursseja sekä vähentää virheitä ja manuaalisen työn tekemistä. SOK tulee sähköistämään valittuja toimittajayhteyksiä lähitulevaisuudessa. Pitkällä aikavälillä he odottavat pk-sektorin toimijoiden pystyvän vastaanottamaan tilauksen Peppol-muodossa ja lähettämään siihen liittyvät sisällöt sähköisesti SOK:lle. Ohjelmistotoimittajilta SOK toivoo Peppol-kyvykkyyden rakentamista. ”Kun Suomen suurimmat tilaajat tulevat vaatimaan sähköisiä yhteyksiä, kannattaa ohjelmistoissa olla sähköisten hankintasanomien kyvykkyys,” toteaa SOK:n vähittäiskaupan integraatiotiimin vetäjä Jukka Muhonen.

Haluatko olla mukana?

Hankkeessa testataan Peppol- ja datatalouden koulutusta erityisesti keskisuomalaisissa yrityksissä. Koulutuksen järjestää Jamk. Hankkeen toteutuksessa otamme mielellään kommentteja vastaan koulutusmateriaalien osalta erityisesti Peppol-sanomien käyttöönoton ja käytön haasteiden tunnistamisessa.

Mikäli haluat lisätietoa tai olla mukana ”etujoukoissa”, ota rohkeasti yhteyttä: timo.simell@tieke.fi

Hanke on ESR-osarahoittama.

*Peppol eli Pan-European Public Procurement Online -verkosto on kansainvälinen verkkolaskutus- ja sähköisen hankinnan standardi, joka mahdollistaa luotettavan, nopean ja yhtenäisen tavan lähettää ja vastaanottaa sähköisiä laskuja, tilauksia ja muita liiketoimintadokumentteja eri järjestelmien ja maiden välillä. Lisääntyvien velvoitteiden myötä yhä useampi yritys ottaa Peppolin käyttöön lähitulevaisuudessa.

* Valtiokonttori on Suomen Peppol-viranomainen. Valtiokonttorin tehtävä Suomen Peppol-viranomaisena on edistää Peppol-verkon käyttöä Suomessa, selvittää mahdollisia ongelmatilanteita, järjestää koulutuksia ja koordinoida yhteistyötä.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol on avain tehokkaaseen, rajat ylittävään laskutukseen
Digitaalinen taloushallinto

Peppol on avain tehokkaaseen, rajat ylittävään laskutukseen

Verkkolaskuvisiossa 2030 on määritelty, että Peppol-verkkolaskutuksen käyttöä pyritään helpottamaan Suomessa. Peppol-muotoinen verkkolasku helpottaa rajat ylittävää laskutusta, ja se onkin tärkeässä asemassa kansainvälisen kaupan ja liiketoiminnan tehostamisessa. Tämä artikkeli käsittelee Peppolin merkitystä ja tulevaisuuden näkymiä suomalaisessa verkkolaskutusympäristössä.

Viestintätoimisto Aivela
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskuosoitteiston uudistus tuo palveluun Peppol-osoitteet ja parantaa mobiilikäyttöä
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskuosoitteiston uudistus tuo palveluun Peppol-osoitteet ja parantaa mobiilikäyttöä

Uudistuksella helpotetaan sähköisten liiketoimintasanomien käyttöä ja käyttöönottoa Suomessa, kun Peppol-osoitteet tuodaan verkkolaskuosoitteistoon 1.2.2024 alkaen. Käyttäjille tarjotaan nyt palvelu, josta löytyy sähköiseen liiketoimintaan liittyvät organisaatioiden osoitteet ja kyvykkyydet.

Timo Simell
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From