TIEKE tuo suomalaista asiantuntemusta Euroopan digiosaamisen kentälle
Ajankohtaista

TIEKE tuo suomalaista asiantuntemusta Euroopan digiosaamisen kentälle

TIEKEllä on pitkä historia osaamisen kehittämisen ja tunnistamisen parissa. Toimiminen kansainvälisillä foorumeilla on tuonut arvokasta kokemusta siitä, miten yhteinen sävel löytyy, vaikka eri maiden toimintatavat eroavat toisistaan. Yhteistyö on avainasemassa, kun tavoitteena on kehittää osaamista Euroopan laajuisesti ja edistää esimerkiksi mikrokredentiaalien käyttöönottoa.

TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom korostaa, että EU:n laajuiset viitekehykset, kuten DigComp ja DigCompEdu, tarjoavat yhtenäisen perustan kansainvälisille hankkeille:

“Näiden viitekehysten avulla voimme luoda yhteisen keskustelupohjan, eikä jokaista hanketta tarvitse aloittaa perusasioista. Tämä helpottaa huomattavasti yhteistyötä.”

Esimerkiksi Digi Teachers -hankkeessa TIEKE hyödynsi näitä viitekehyksiä tukeakseen erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden opettajia ja ohjaajia.

Onnistumiset osoittavat yhteistyön voiman

TIEKEn kansainvälisissä hankkeissa, joista hyviä esimerkkejä ovat EDIFY-EDU ja Digi Teachers, on saatu merkittäviä tuloksia.

EDIFY-EDU:ssa kehitettiin koulutusohjelma, joka tukee monimuotoisuutta ja inkluusiota. Digi Teachers puolestaan auttoi opettajia parantamaan digiosaamistaan, erityisesti COVID-19-pandemian aikana.

“Hankkeista eivät hyödy vain osallistuvat organisaatiot, vaan myös niiden työntekijät, opiskelijat ja muut kohderyhmät. Tämä tekee työstä merkityksellistä ja pitkävaikutteista”, TIEKEn digiosaamisen ja viestinnän vauhdittaja Hanna Vuohelainen kertoo.

Suomalainen luotettavuus tunnetaan

TIEKEllä on maine luotettavana ja tehokkaana kumppanina kansainvälisissä projekteissa. Sjöblom kertoo, että suomalaisia pidetään arvossa erityisesti osaamisen, sitoutumisen ja lupausten lunastamisen vuoksi.

“Teemme aina sen, mitä lupaamme, ja usein jopa enemmän. Tämä on yksi syy, miksi TIEKE nähdään houkuttelevana hankekumppanina.”

Mikrokredentiaalit ja osaamisdata muuttavat tulevaisuuden hankkeita

Mikrokredentiaalit ja osaamisdata ovat yhä tärkeämpiä teemoja tulevissa hankkeissa. TIEKE valmistautuu vastaamaan haasteisiin aktiivisella verkostotyöllä ja tiedon jakamisella.

“Osaamisdatan rooli kasvaa jatkuvasti, ja meidän tehtävämme on tukea organisaatioita ymmärtämään ja hyödyntämään tätä kehitystä.”, Sjöblom summaa.

TIEKEn työ kansainvälisissä hankkeissa ei ole vain yhteistyötä maiden välillä – se on silta tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaamisessa.

Haluaisitko olla mukana rakentamassa tätä siltaa? TIEKE etsii jatkuvasti uusia kumppaneita tekemään merkityksellistä työtä osaamisen kehittämiseksi.

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From
Digikyvykkyys
Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta
Digikyvykkyys

Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta

TIEKEn hallinnoima kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Toukokuun aikana 15 erikokoisten ja erilaisten yritysten kiertotaloustehtävissä toimivaa henkilöä suoritti osaamismerkkejä yhteistyössä Helsingin Arabian kiertotaloushubin kanssa.

Mikko Eloholma ja Merja Sjöblom
Vastuullisuus
AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?
Vastuullisuus

AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?

AI Act -tekoälyasetus on maailman ensimmäinen oikeudellinen kehys tekoälylle. Asetus lähestyy tekoälyjärjestelmiä neliportaisen riskiluokittelun kautta, jossa sääntelyn tiukkuus riippuu toimintaan liittyvistä riskeistä. Ensimmäisten velvoitteiden soveltaminen on alkanut jo helmikuussa 2025.