TIEKEn jäsenyys kannattaa – yhdessä kohti vaikuttavaa tietoyhteiskuntaa
Digikyvykkyys

TIEKEn jäsenyys kannattaa – yhdessä kohti vaikuttavaa tietoyhteiskuntaa

Tietoyhteiskunnan kehittäminen ei tapahdu siiloissa. Se vaatii yhteistyötä, uusia ideoita ja konkreettisia tekoja. TIEKEn jäsenyys tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden olla mukana luomassa kestävämpää ja innovatiivisempaa tulevaisuutta. Yhteistyö kattaa monipuolisia hankkeita, koulutuksia ja valmennuksia, jotka tukevat sekä jäsenorganisaatioiden omia tavoitteita että laajempaa yhteiskunnallista kehitystä.

TIEKE toimii aktiivisesti yhteistyössä jäsentensä kanssa edistääkseen digikyvykkyyttä, datataloutta, digitaalista taloushallintoa ja vastuullisuutta. Jäsenorganisaatiot osallistuvat hankkeisiin, joissa ratkaistaan ajankohtaisia haasteita ja kehitetään uusia toimintamalleja.

Jäsenet saavat käyttöönsä TIEKEn tarjoamat työkalut, koulutukset ja valmennukset, jotka tukevat organisaatioiden kasvua ja kilpailukykyä. Jäsenyys avaa myös ovia verkostoihin, jotka tarjoavat uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia vaikuttaa. TIEKE tuo esille jäsenorganisaatioidensa ratkaisuja kanavissaan, järjestää tapahtumia ja tarjoaa alustoja keskustelulle.

“TIEKEn jäsenyys ei ole vain tapa pysyä mukana muutoksessa, vaan se on aktiivinen rooli sen johtamisessa. Yhdessä jäsentemme kanssa rakennamme kestävämpää ja kilpailukykyisempää tietoyhteiskuntaa,” TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts summaa.

Osaamisen tunnistamiseen mallia jäsenyhteistyöstä

Yksi konkreettinen esimerkki TIEKEn strategisista digikyvykkyyttä ja vastuullisuutta edistävistä hankkeista on muun muassa Elisan kanssa tehty yhteistyö, jossa kehitettiin kiertotalouden osaamismerkistöä. Tällaisten teemojen ympärille rakennettavat hankkeet auttavat jäseniä pysymään ajan tasalla ja kehittämään ratkaisuja, jotka tukevat kestävää kehitystä.

Osaamismerkkiprojektista kertyneen kokemuksen perusteella rakennetaan jatkuvasti uusia yhteistyöprojekteja eri toimialojen organisaatioiden kanssa ja eri osaamistarpeisiin liittyen.

“Kiertotalouden osaamismerkistön parissa tehty yhteistyö osoitti, miten osaamisen tunnistaminen voi tuoda lisäarvoa organisaatiolle. Tämä ei vain auta kehittämään yksittäisen yrityksen toimintaa, vaan tarjoaa myös mallin muille toimijoille,” TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom kertoo.

Kansainväliset koulutushankkeet tuovat jäsenille uusia näkökulmia

TIEKEn jäsenyhteistyö mahdollistaa toiminnan kehittämisen myös kansainvälisiä näkökulmia hyödyntäen. Esimerkiksi EDIFY-EDU-hankkeessa kehitetään kansainvälisiä DEI-teemoihin (monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus) liittyviä koulutusohjelmia yhdessä Aalto-yliopiston ja useiden eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.

“EDIFY-EDU:n kaltaiset hankkeet tarjoavat jäsenillemme mahdollisuuden syventää osaamistaan ja kehittää toimintaansa kansainvälisessä ympäristössä. Koulutukset ovat konkreettinen keino tuoda uusia näkökulmia työelämään,” Sjöblom kuvailee.

TIEKE auttaa organisaatioita hyödyntämään datatalouden potentiaalin

Datatalouden edistämisessä TIEKE tarjoaa jäsenilleen konkreettisia työkaluja, työpajoja ja valmennuksia. Esimerkiksi Datatalouden vaikuttavuuden mittaaminen -hanke tarjosi jäsenille mahdollisuuden oppia, miten datataloudessa mitataan ja seurataan kehityksen tuottamia vaikutuksia.

“Datatalous ei ole vain trendisana, vaan se tarjoaa valtavia mahdollisuuksia, kun organisaatiot oppivat hyödyntämään sen potentiaalia,” TIEKEn projektiasiantuntija Mikko Eloholma toteaa.

Datan käytössä on kuitenkin tärkeä muistaa vastuullisuus. Onko datalähteisiin liittyvät luvat varmistettu ja dokumentoitu organisaatiossa? Ymmärtävätkö organisaation palveluiden käyttäjät, miten heidän tietojaan käytetään palvelun tai tuotteen yhteydessä? Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan TIEKEn Datavastuullisuuden valmennuksessa.

Kilpailukykyä digitaalisen taloushallinnon ratkaisuista

Digitaalisessa taloushallinnossa TIEKE on ollut mukana luomassa Verkkolaskutuksen Visio 2030 -suunnitelmaa yhdessä jäsentensä kanssa. Hankkeessa asetettiin konkreettiset tavoitteet verkkolaskutuksen asteen nostamiseksi Suomessa. Näin kehitetään sähköisen laskutuksen standardeja ja tuetaan kaikkia organisaatioita kohti automatisoitua taloushallintoa.

Vastuullisuus luo kilpailuetua ja kestävää liiketoimintaa TIEKEn tuella

Vastuullisuus on keskeinen osa TIEKEn jäsenyhteistyötä. Green ICT -ekosysteemissä jäsenorganisaatiot, kuten Telia ja Elisa, ovat olleet mukana kehittämässä ratkaisuja, jotka edistävät sekä ympäristövastuuta että liiketoiminnan tehokkuutta.

“Green ICT -ratkaisut auttavat yrityksiä paitsi vähentämään ympäristökuormitusta, myös löytämään uusia tapoja tehdä liiketoimintaa kestävämmin,” TIEKEn projektipäällikkö Antti Sipilä kertoo.

Esimerkiksi Itä-Suomeen suunnattu VICTIS-hanke kehittää alueellisia vihreän kädenjäljen ratkaisuja, jotka tukevat paikallisia yrityksiä ympäristöystävällisessä liiketoiminnassa. Yhteistyö VISIIRI-hankkeessa taas keskittyy ohjelmistojen ilmasto- ja ympäristömittarien kehittämiseen, mikä luo konkreettisia työkaluja vastuullisuuden arviointiin.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From