TIEKE rakentaa kaikkien tietoyhteiskuntaa
Elämää tietoyhteiskunnassa

TIEKE rakentaa kaikkien tietoyhteiskuntaa

TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna-Niemi Hugaerts kuvaa työtä tasavertaisen tietoyhteiskunnan edistämiseksi.

Blogi on ilmestynyt alun perin Tiedosta-lehden numeron 1/2021 pääkirjoituksena.

TIEKE kokoaa yhteen yritykset, julkisen sektorin sekä järjestöt rakentamaan kaikille avointa ja osallistavaa tietoyhteiskuntaa. Näin saamme näkyviin ja sovitamme yhteen eri toimijoiden tarpeita. Vähintään yhtä tärkeää on huomioida kehityksessä erilaiset yksilöt asuinpaikkaan, ikään, sukupuoleen ja osaamistasoon katsomatta.

Kaupungistuminen ei pysähdy koronaepidemian elvyttämään muuttoliikkeeseen urbaanista sykkeestä kehyskuntien väljyyteen. Suurkaupungeissa on osaamista ja resursseja toimia ketterästi ja itsenäisesti, ja niistä löytyy riittävästi asiakkaita uusille digipalveluille.

Maaseutua ja haja-asutusalueita ei saa pudottaa tietoyhteiskunnan kyydistä. Pienellä Suomella ei ole varaa tehdä kaupunkien rajoista muureja, joiden ulkopuolella digi-infra heikkenee. TIEKE kantaa kumppaneiden kanssa kortensa kekoon haasteen ratkomiseksi uudessa Järjestökenttä tietotalousosaamisen välittäjänä maaseudulla (JÄRKEVÄ) -hankkeessa.

Tietoyhteiskunta kuuluu asuinpaikan lisäksi meille kaikille sukupuolesta riippumatta. Uskon, että saamme alalle moninaisemman tekijäjoukon, kun muistamme tuoda esiin, että tarjolla on merkityksellistä, digitalisaatiota hyödyntävää työtä muillekin kuin koodareille. Oli kiinnostuksen kohde sitten opettaminen, terveydenhuolto tai kestävä kehitys.

Toimiessani mentorina Nuoret teknologiavaikuttajat -ohjelmassa iloitsin nuorten soveltamiskelpoisista ideoista, joilla teknologiaa voisi tuoda osaksi opetusta muutenkin kuin koodausta harjoittelemalla. Miltä kuulostaisi digikuvien muokkaus kuvaamataidossa, karttapalveluiden hyödyntäminen historian tunnilla, 3D-mallinnus käsitöissä tai erilaisten terveysteknologioiden käyttö liikuntatunnin tukena?

Joskus täysivaltaisen digikansalaisuuden esteenä on osaamisen puute.

Digitaitojen hallinta ei riipu asuinpaikasta, sukupuolesta tai iästä. TIEKE vahvistaa kansalaisten perustaitoja muun muassa tutkinnoilla, joita voi suorittaa yli sadassa koulutusorganisaatiossa eri puolilla maata.

Digitaalisen ympäristön alituisessa muutoksessa osaamisvaatimukset vanhenevat nopeasti. Juuri nyt ajankohtaista on tietosuojasta huolehtiminen. Oma data suojassa -hankkeessa TIEKE herättää nuoret keskustelemaan tietosuojasta ja muista digioikeuksista, joita heille Suomi eurooppalaisena tietoyhteiskuntana tarjoaa.

Loppukeväällä ilmestyneeseen Tiedosta-lehteen päädyimme kokoamaan katsauksen ajankohtaisista hankkeistamme. Pidemmän tähtäimen näkökulmaa puolestaan löytyy lehden kumppanista, Matkaeväitä digitaaliseen tulevaisuuteen -juhlajulkaisusta. Juhlistamme sillä TIEKEn 40-vuotista taivalta suomalaisen tietoyhteiskunnan ytimessä. Voit tutustua tuhtiin annokseen digitalisaatiokehityksen haasteita, saavutuksia, odotuksia, unelmia ja arjen käytäntöjä tietysti myös sähköisenä lehtenä.

Jatketaan samaan suuntaan ja pidetään kaikki mukana digitalisaatiokehityksessä!

Joskus täysivaltaisen digikansalaisuuden esteenä on osaamisen puute.

Hanna Niemi-Hugaerts
Toiminnanjohtaja
TIEKE

Lue seuraavaksi