Järjestökenttä tietotalousosaamisen välittäjänä maaseudulla (JÄRKEVÄ) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään järjestöjä kansalaisten digiyhteiskuntavalmiuksien edistäjinä. Syksyyn 2022 mennessä selvitetään, minkälainen rooli järjestöillä on digitalisaatioon ja tietotalouteen liittyvän lisäarvon jäämisessä maaseutualueille. Toimeen tartutaan mm. maakunnittaisten järjestöfoorumien kautta. Rahoitus on myönnetty Maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) vuoden 2021 hankehaun kautta.
Järjestöjen merkitys digiyhteiskunnan rakentajina on helppo nähdä. Niitä on Suomessa yhdistysrekisterin mukaan noin 100 000, ja järjestötoiminta vaikuttaa paikasta riippumatta. Järjestöjen yhteisöllinen merkitys ja aktivoiva rooli korostuu kaikkialla. Palveluiden tuottamisessa järjestöjen korostunee enemmän siellä, missä palveluita tai kilpailua palveluiden tuottamisesta on vähemmän.
Järjestöt digiyhteiskunnan rakentajina
Yritysten ja julkisten organisaatioiden tapaan järjestöillekin digitaalinen muutos on koko yhteisön läpäisevä. Järjestötoiminta kytkeytyy yhteiskunnallisiin innovaatioihin, joilla pyritään parantamaan kansalaisten toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa.
Periaatteessa kaikki järjestöt voivat olla digiyhteiskunnan rakentajia ja tietotalousosaamisen välittäjiä. Järjestödigi-kartoituksen 2020 perusteella tähän on hyvät edellytykset jo olemassa, mutta osaamisen sekä resurssien puute hidastaa etenemistä. Digi- ja väestötietoviraston (DVV 2020) kartoitus todentaa samaa tuen tarvetta ja virasto jo koordinoikin valtakunnallisesti sekä kansalaisille että yrityksille ja yhteisöille suunnatun digituen kehittämistä. Tukea tarjoavat myös monet muut toimijat, mutta suuri osa vain oman toimintansa tueksi. Tällöin laajempi välillinen vaikutus jää arvailujen varaan.
Järjestöjen rooli digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäjinä sekä edistäjinä paikallisesti ja alueellisesti on keskeinen kysymys JÄRKEVÄ-hankkeessa. Hankkeen jälkeen tiedetään paremmin, minkälainen rooli järjestöillä on digin ja tietotalousosaamisen välittäjänä maaseuduilla.
Alueilla puolestaan osataan aiempaa paremmin hyödyntää järjestöyhteistyötä siihen, että tunnistetaan paikallisia signaaleja uudenlaisista, hyvää elämää edistävistä ja tulevaisuutta luovista innovaatioista ja investointitarpeista. Lisäksi hankkeen myötä on löydetty uusia toimintamalleja digitukitoiminnan ja järjestöjen digi- ja tietotaloustyön tueksi sekä tunnistettu koulutuksen ja tuen tarpeita.
Osallistu tapahtumiin ja katso tallenteita
Live-tv-lähetykset
- Järkevä maaseutu -live-tv, osa 1: Järjestöt digivauhdittajina, katso tallenteet
- Järkevä maaseutu -live-tv, osa 2: Järjestöt, työ ja digitaalisuus, katso tallenteet
- 28.4. klo 13 – 15 Järkevä maaseutu -live-tv, osa 3: Data järjestön tavoitteita palvelemaan, katso tallenteet
- 15.6. klo 13 – 15 Järkevä maaseutu -live-tv, osa 4: Osaamisen kehittäminen, digituki ja verkostot
- 15.9. klo 13 – 15 Järkevä maaseutu -live-tv, osa 5: Järkevä-hankkeen tulokset
Työpajat
- 6.5. klo 10 – 12 työpaja: Tieto järjestötoiminnan tukena
- 18.5. klo 13 – 15 työpaja: Miten digiosaaminen edistää järjestön toimintaa ja hyvinvointia?
Vinkkaa hyvästä käytännöstä tai kokeilusta
Syksyn 2021 ja alkukevään 2022 aikana kokoamme tietoa hyvistä käytänteistä tai kokeilusta, miten digitalisaation mahdollisuuksia on järjestöissä hyödynnetty. Vinkkaa meille käytäntö tai kokeilu, josta voisi olla iloksi tai opiksi myös muille. Voit lähettää pidemmän kuvauksen tai vaikka pelkän linkin. Vinkkejä voi jättää myös nimettömänä. Lomakkeen voi lähettää usemapaan kertaan.
Tilaa JÄRKEVÄ-hankkeen uutiskirje
Järjestämme hankkeessa työpajoja ja live-tv-lähetyksiä sekä haastattelemme mm. maakuntien järjestöfoorumeiden toimijoita. Kun haluat pysyä ajan tasalla hankkeen kuulumisista ja tapahtumista, tilaa uutiskirje.
- JÄRKEVÄ – Järjestökenttä tietotalousosaamisen välittäjänä maaseudulla -hanke toteutetaan 1.4.2021–30.6.2022.
- Hanketta koordinoi Turun yliopiston Brahea-keskus, partnereina TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry ja Kainuun Nuotta ry.
- Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikan neuvoston asettaman hankeryhmän esityksestä, Makeran valtakunnallisiin maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeisiin suunnatuista varoista.
- Lisätiedot:
Hanna Vuohelainen | TIEKE
Johanna Aaltonen | Turun yliopisto