Tunneälyä ja empatiakykyä tarvitaan robotisoituvilla työmarkkinoilla
Uutta osaamista

Tunneälyä ja empatiakykyä tarvitaan robotisoituvilla työmarkkinoilla

Kun alanvaihto kohtaa yhä useampaa, työkalupakkiin tarvitaan myös tutkintoa lyhyempiä kokonaisuuksia.

TYÖELÄMÄN MUUTOSTAHTI on vuosikymmeninä ollut nopea. Yhtä raju on ollut osaamisvaatimusten muutos. Sitten 1980-luvun Suomesta on kadonnut liki 600 000 sellaista työpaikkaa, joihin riitti pelkkä perusasteen koulutus. Vuoteen 2030 mennessä Suomesta kadonnee 330 000 työpaikkaa automatisaation seurauksena. Työn sisältö muuttuu paljon useammalla. Toisaalta digitalisaation arvellaan tuottavan uutta työtä enemmän kuin vanhaa katoaa.

OSAAMISVAATIMUKSET MUUTTUVAT, ja mukana tulisi pysyä. Tulevaisuuden työelämän osalta moni asia on epävarma, mutta oppimisen ja osaamisen kehittämisen tärkeydestä ollaan yksimielisiä. Suhteellisen varmana pidetään myös, että pehmeiden taitojen merkitys työelämässä kasvaa. Vahvat vuorovaikutustaidot, kyky luoda uutta ja yhteistyövalmiudet näyttelevät yhä keskeisempää roolia tulevaisuuden työpaikoilla.

”Miten pitää mukana ja innostaa heitä, joille opiskelu ei maistu?”

OPPIMAAN OPPIMISEN TAIDOT ovatkin tulevaisuuden työelämätaidoista ehkä ne keskeisimmät. Osaamistason nosto edellyttää kuitenkin, että pohja on kunnossa. Jokaisella tulisi olla riittävät perustaidot, joille osaamistaan rakentaa. Sekä sellainen inhimillinen pääoma, johon robotti ei pysty. Tunneäly, empatiakyky ja vuorovaikutustaidot ovat globaaleilla työmarkkinoilla arvossa arvaamattomassa.

AIKUISTEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN kilpistyy yleensä kahteen seikkaan: käytettävissä olevaan aikaan ja opintojen aikaiseen toimeentuloon. Osaamisen kehittämisen väylien tulee olla joustavia ja saavutettavia. Alanvaihto kohtaa yhä useampaa, ja työkalupakkiin tarvitaan myös tutkintoa lyhyempiä kokonaisuuksia osaamisen täydentämiseen. Ammatillisen koulutuksen reformilla on tässä paljon annettavaa.

JOTTA KOKO VÄESTÖ PIDETÄÄN MUKANA muutoksessa, tulee myös työelämän toimijoiden katsoa peiliin. Jokainen meistä voi itse kehittää työelämätaitojaan ja ottaa vastuuta oman osaamisensa kehittämisestä. Yhtä lailla tärkeä on työnantajien rooli. Oppimista ei työpaikoilla tapahdu, ellei työnantaja mahdollista ja jopa edellytä sitä.

HYVÄ JOHTAMISOSAAMINEN onkin tulevaisuudessa kovaa valuttaa. Se on myös kilpailuvaltti. Uudistumiskykyisimmät työnantajat vetävät puoleensa parhaat osaajat.

UUDEN OPPIMINEN INNOSTAA monia. Suomalaiset ovat kurssikansaa. Yksin vapaan sivistystyön kursseille osallistuu liki miljoona opinjanoista vuosittain. Mutta miten pitää mukana ja innostaa heitä, joille opiskelu ei maistu? Se tiedetään, että koulutus kasaantuu.

ERIYTYMISKEHITYKSEN TASAAMINEN on työelämän ja yhteiskunnan tulevaisuuden haasteista keskeisimpiä: koulutusjärjestelmälle, työelämälle ja jokaiselle meistä.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From