EDIFY-EDU-hankkeen tavoitteena on tarjota konkreettisia työkaluja ja oppimispolkuja, joiden avulla organisaatiot voivat kehittää DEI-osaamistaan ja rakentaa osallistavampaa työelämää. Koulutusten kohderyhmiä ovat muun muassa johtamiskoulutuksen opiskelijat, pk-yritysten johto, henkilöstöalan ammattilaiset ja aiheesta kiinnostuneet työntekijät.
Hankkeen toteuttajina toimivat TIEKE, Aalto-yliopisto sekä kumppanit Irlannista, Italiasta, Itävallasta, Kreikasta ja Saksasta. Koulutukset ovat osa laajempaa pyrkimystä vastata työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin ja edistää kestävää kehitystä organisaatioissa.
Työssäoppimisjakson merkitys työssäoppijalle ja työpaikkojen tarjoajalle
Hankkeen koulutukset huipentuivat keväällä toteutettuun työssäoppimisjaksoon, joka tarjosi työssäoppijoille mahdollisuuden syventyä monimuotoisuuden, tasapuolisuuden ja inkluusion (DEI) teemoihin käytännön työelämässä. Samalla yritykset saivat tilaisuuden kehittää omaa DEI-osaamistaan ja tuoda esiin arvojaan konkreettisten tekojen kautta.
Työpaikkojen näkökulma: uusia ideoita ja strategista tukea
Monet työpaikat kertoivat kiinnostuneensa työssäoppimispaikan tarjoamisesta, koska halusivat vahvistaa DEI-strategiaansa ja saada tuoreita näkökulmia organisaatioon.
”Työssäoppija toi meille uusia näkökulmia ja haastoi miettimään, miten viestimme DEI-arvoistamme ulospäin. Se oli todella arvokasta.”
Palautteissa korostui se, että työssäoppijat toivat mukanaan uusia ideoita ja herättivät keskustelua inklusiivisemmasta työyhteisöstä. Useat organisaatiot kertoivat hyödyntäneensä työssäoppijoiden näkemyksiä esimerkiksi sisäisessä viestinnässä ja rekrytointikäytännöissä. Erityisen hienoa oli kuulla yhteisen työssäoppimisjakson tuoneen työssäoppijalle tulevaisuuden työpaikan ko. työssäoppimispaikassa.
Opiskelijoiden kokemukset: merkityksellisiä tehtäviä ja urasuunnitelmien kirkastumista
Työssäoppijat kuvasivat kokemuksiaan innostaviksi ja opettavaisiksi. Moni kertoi konkreettisista tehtävistä, joissa he pääsivät vaikuttamaan. Tehtävät liittyivät esimerkiksi DEI-viestintään, tapahtumien suunnitteluun tai sisäisten prosessien kehittämiseen. Erityisesti onnistumisen kokemukset ja mahdollisuus tuoda oma ääni kuuluviin nousivat esiin palautteissa.
”Erityisesti jäi mieleen tilanne, jossa sain fasilitoida keskustelun työyhteisössä DEI-teemoista. Se oli jännittävää mutta todella palkitsevaa.”
Moni kertoi myös, että jakso vahvisti heidän kiinnostustaan DEI-teemoihin ja auttoi kirkastamaan omia uratavoitteita. Eräs työssäoppija vakuuttui työssäoppimisjakson aikana siitä, että haluaa ehdottomasti tulevaisuudessa nähdä itsensä työelämässä vahvana DEI-vaikuttajana. Työssäoppimisjakso nähtiin paitsi oppimiskokemuksena, myös mahdollisuutena vaikuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviin kysymyksiin.
Miten organisaatio voi tukea monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta työpaikalla?
Organisaation tulisi sisällyttää DEI osaksi rakenteita ja toimintakulttuuria, eikä jättää sitä HR:n vastuulle. Keskeisiä keinoja:
- Johdon sitoutuminen: Strateginen tuki ja esimerkki luovat pohjan koko organisaation osallistumiselle.
- Esihenkilöiden koulutus: Tietoisuus ja osaaminen vaikuttavat suoraan työyhteisön ilmapiiriin.
- Selkeät vastuut ja mittarit: DEI-työlle tulee nimetä vastuuhenkilöt ja asettaa seurattavat tavoitteet.
- Saavutettavuus ja esteettömyys: Fyysinen, psykologinen, kielellinen ja digitaalinen tila tulee olla esteetön ja kaikille saavutettavissa.
- Psykologinen turvallisuus: Mahdollistaa avoimen keskustelun ja osallistumisen.
- Toimivat puuttumismenetelmät: Syrjintään ja epäasialliseen kohteluun tulee olla selkeät prosessit.
Miten työntekijöiden sitoutumista DEI-teemoihin voi parantaa?
Sitoutuminen syntyy, kun DEI on aidosti osa organisaation arkea ja strategiaa:
- Johdon esimerkki ja arvopohjainen työ: DEI:n tulee näkyä strategiassa ja arvoissa.
- Yhteinen ymmärrys: Käsitteiden avaaminen ja keskustelu lisäävät ymmärrystä ja osallistumista.
- Henkilökohtainen reflektointi: Työntekijöitä tulee kannustaa pohtimaan omia taustoja, valta-asetelmia ja etuoikeuksia.
- Koulutus ja osallistaminen: Mahdollisuus oppia ja osallistua lisää sitoutumista.
Miten DEI-tavoitteista ja -toimenpiteistä kannattaa viestiä?
Viestinnän tulee olla avointa, rehellistä ja jatkuvaa:
- Aitous: Vältä ”pinkkipesua” – viestii myös haasteista.
- Koulutus osana viestintää: DEI-koulutukset ovat tärkeä osa sisäistä ja ulkoista viestintää.
- Avoimuus ulospäin: Esimerkiksi korkeakoulut voivat tarjota DEI-koulutuksia avoimille alustoille.
Kohtaamisia ja kehittämistä
EDIFY-EDU-hankkeen tavoitteena on ollut paitsi tarjota oppimiskokemuksia, myös rakentaa siltoja opiskelijoiden ja työelämän välille. Työssäoppimisjaksojen aikana syntyi monia kohtaamisia, joista osa jatkuu yhteistyönä myös jakson jälkeen. Tervetuloa 15.8. kello 8.30–9.30 TIEKEn AamuAreena-tilaisuuteen, kuulemaan kokemuksia sekä työssäoppijan että yrityksen näkökulmasta.
Tulevaisuuden yhteistyön rakentaminen
Tulevaisuus rakennetaan yhdessä. Siksi on tärkeää, että yhteistyön tekemistä ja tuloksia myös arvioidaan. Palautteen mukaan olemme onnistuneet tavoitteiden mukaisesti ja kanssamme halutaan jatkaa yhteistyön tekemistä myös tulevissa hankkeissa. Lisäksi palautteista oli nähtävissä, että yritykset olivat kiinnostuneita jakamaan myös itse kokemuksiaan verkostoilleen omissa kanavissaan.
”Yhteistyö TIEKEn kanssa oli sujuvaa ja joustavaa. Saimme tukea ja materiaaleja, jotka helpottivat työssäoppijan ohjaamista.”
Olemme TIEKEssä kiitollisia koko hankkeen aikana saamastamme palautteesta, joka toimii arvokkaana pohjana tulevien koulutusten ja työelämäyhteistyön kehittämiselle. Yhdessä vaikuttaminen auttaa muuttamaan asenteita ja tuomaan toimivia käytänteitä työelämään.
EDIFY-EDU-hanke
Kansainvälinen hanke tukee monimuotoisuuden vahvistamista niin suomalaisessa yhteiskunnassa kuin muissa kumppanimaissa. Hankkeessa toteutettiin kansainvälinen EDI/DEI (equality, diversity, inclusion) -osaamiseen keskittyvä monipuolinen koulutusohjelma.
- Hankkeen tavoite: Rakentaa kansainvälinen koulutusohjelma tasa-arvon, monimuotoisuuden ja osallistamisen johtamisosaamisen kehittämiseksi.
- Tuotokset:
- MOOC-kurssi ja erikoistumisopinnot pk-yrityksille ja johtamistaidon opiskelijoille
- Opiskelijoiden DEI-teemoihin liittyvä työssäoppimisjakso monimuotoisuutta kehittävissä organisaatioissa.
- Kohderyhmät: Pk-yritysten johto, johtamistaitojen opiskelijat ja HR-ammattilaiset.
- Kesto: 2022–2025
- Rahoittaja: Erasmus+ -ohjelma