Digitalisaatio edellyttää meiltä jatkuvaa uuden oppimista esimerkiksi tiedonhaussa, tiedon muokkaamisessa ja sen jakamisessa. Nyt näitä taitoja on mahdollisuus opiskella itsenäisesti, omaan tahtiin maksuttomalla ja kaikille avoimella SnellmanEDUn toteuttamalla Digiosaamisen perusteet -verkkokurssilla.
Digitaidot on jaettu kurssilla kolmeen taitotasoon: aloitteleva käyttäjä, peruskäyttäjä ja hyötykäyttäjä.
Lähtötesti kertoo, mistä aloittaa
Opiskelun voit aloittaa tilaamalla itsellesi kurssitunnukset Digiosaamisen perusteet -verkkokurssille. TIEKE on toteuttanut verkkokurssin alkuun lähtötasotestin, joka ohjaa sinut aloittamaan verkkokurssin oikealta tasolta.
Lähtötasotestin tekeminen vie vartin verran aikaa ja testi sisältää kysymyksiä kaikilta verkkokurssin kolmelta tasolta. Kysymykset ja vastausvaihtoehdot kannattaa lukea huolellisesti – jo testin tekeminen on osa oppimisprosessia.
Testin tekemisen jälkeen saat suosituksen tasosta, jolta sinun kannattaa aloittaa Digiosaamien perusteet -verkkokurssi. Vaikka suositus olisi aloittaa kurssi ”ylemmiltä” tasoilta, uskomme, että jokainen löytää paljon kiinnostavaa sisältöä jokaiselta osaamistasolta.
Lue, katsele, kuuntele ja tee – monipuolista opiskelua
Digiosaamisen perusteet -kurssi tarjoaa helpon mahdollisuuden opiskella digitaitoja omaan tahtiin itselle sopivassa paikassa. Verkkokurssilla perehdytään yleisimpien digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttöön havainnollisten esimerkkien kautta.
Kurssi sisältää kolme taitotasoa (aloitteleva käyttäjä, peruskäyttäjä, hyötykäyttäjä). Kukin taitotaso sisältää viisi osioita digitaitotasojen mukaisesti. Osiot koostuvat opiskeltavasta sisällöstä ja tehtävistä. Jokaisen osion lopuksi on tentti, jonka voi tarvittaessa suorittaa useampaan kertaan. Opiskelumateriaali sisältää niin luettavaa, kuunneltavaa kuin katseltavaakin materiaalia, joten opiskelu on vaihtelevaa ja mielekästä.
Verkkokurssin aikana voi helposti myös palata aiemmin opiskeltuihin sisältöihin kerratakseen keskeisiä sisältöjä. Kurssilla voit seurata omaa edistymistäsi visuaalisen etenemispalkin avulla.
Osaaminen tunnustetaan osaamismerkein
Kunkin taitotason (aloittelija, peruskäyttäjä, hyötykäyttäjä) jälkeen osallistuja tekee tasotestin. Hyväksytystä tasotestistä saa digitaalisen osaamismerkin.
Osaamismerkit kerätään omaan ”osaamismerkkipassiin” eli maksuttomaan Open Badge Passporttiin. Ansaittuja merkkejä voi Passportin kautta jakaa mm. linkkeinä, sivuina tai some-jakoina eteenpäin. Jokainen osaamismerkki sisältää metadataa, josta näkee osaamiskriteerit, joiden perusteella merkki on ansaittu.
DiKATA-hanke
DiKATA-hankke lähti liikkeelle tavoitteesta luoda pysyvä ja kestävä malli, jolla jokainen suomalainen saavuttaa digiosaamisessa riittävät taidot. Jollekin riittää se, että selviää päivittäisestä asioinnista ja palvelujen hyödyntämisessä verkossa. Joku toinen taas tarvitsee syvällisempää tietoa ja osaamista, jotta elämän kaikki osa-alueet toimivat.
TIEKEn roolina hankkeessa oli tuottaa valtakunnalliset ja kaikille avoimet digitaitotasot, joiden pohjalta hankkeen koulutukset ja Digiosaamisen perusteet MOOC-kurssi toteutettiin. Lisäksi TIEKE toteutti Digiosaamisen perusteet -kurssin lähtötasotestin.
DiKATA-hanketta koordinoi SnellmanEDU. Valtakunnallisessa hankkeessa on mukana 18 kesäyliopistoa ja kumppanina TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry.
Hankeaika on 1.1.2019-31.12.2020. Hanketta rahoitti Opetushallitus.
Lisätiedot: Merja Sjöblom
Tutustu DiKATA-hankkeen digitaitotasoihin