Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas

Verkkolasku on helppo tapa lähettää lasku sähköisessä muodossa organisaatioiden välillä. Verkkolaskuja on lähetetty Suomessa jo yli 20 vuotta, mutta käyttö yhdistystoiminnassa on ollut verrattain vähäistä.

Verkkolaskutus tarjoaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan hoitaa laskutusta. Se säästää aikaa, vähentää virheitä ja helpottaa laskujen hallintaa. Vaikka alkuun saattaa tuntua haasteelliselta, monilla välittäjillä on vaihtoehtoja myös pienille yrityksille ja yhdistyksille.

Verkkolasku ja e-Lasku ovat eri asioita

Verkkolasku on tarkoitettu julkisen sektorin organisaatioiden, yrityksien ja yhdistyksien väliseen laskutukseen. Verkkolaskuja voi saada ja lähettää siis niille organisaatioille, joilla on y-tunnus. Kuluttajat vuorostaan voivat tilata laskunsa sähköisesti e-Laskuna ja se tilataan pankkien kautta.

Nopea, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen

Verkkolaskutus on kätevä tapa lähettää ja vastaanottaa laskuja. Se on nopeampaa kuin perinteinen paperilaskutus, mikä säästää aikaa ja rahaa sekä lähettäjältä että vastaanottajalta. Lisäksi verkkolaskutus on ympäristöystävällistä, koska se vähentää paperinkulutusta ja postituksen aiheuttamia päästöjä.

Reaaliaikainen maksujen seuranta

Yhdistykset voivat seurata verkkolaskujen maksutilannetta reaaliaikaisesti. Tämä parantaa talouden hallintaa ja varmistaa, että laskut maksetaan ajallaan. Maksutietojen nopea saatavuus vähentää viivästyksiä ja parantaa liiketoiminnan sujuvuutta.

Vähemmän virheitä

Verkkolaskutus vähentää virheiden määrää laskujen käsittelyssä. Laskut ovat rakenteisessa muodossa, mikä tarkoittaa, että tietosisältö on koneellisesti luettavissa ja ymmärrettävissä. Tämä helpottaa laskujen käsittelyä ja vähentää manuaalisten virheiden riskiä.

Automaattinen arkistointi

Verkkolaskutus mahdollistaa laskujen automaattisen arkistoinnin ja seurannan. Tämä helpottaa laskujen hallintaa pitkällä aikavälillä ja vähentää tarvetta fyysisten arkistojen ylläpitoon. Kaikki tarvittavat tiedot ovat helposti saatavilla sähköisessä muodossa.

Verkkolasku vaatii taloushallinto-ohjelmiston

Verkkolaskun lähettäminen vaatii taloushallinto-ohjelmiston, jolla pystytään luomaan ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Ohjelmiston avulla voit siirtyä perinteisestä laskutuksesta verkkolaskutukseen ilman suurta vaivaa.

Verkkolasku on sähköisessä muodossa oleva lasku

Verkkolasku on sähköinen lasku, joka käsitellään ja lähetetään digitaalisessa muodossa. Lasku on rakenteisessa muodossa, joka tarkoittaa, että sen sisältö on jäsennelty standardin mukaisesti. Tämä mahdollistaa koneellisen lukemisen ja ymmärtämisen.

Sopimus verkkolaskuvälittäjän kanssa

Verkkolaskujen lähettäminen ja vastaanottaminen edellyttää sopimusta verkkolaskuvälittäjän kanssa. Verkkolaskuvälittäjä hoitaa laskujen siirron ja varmistaa, että ne menevät sinne mihin niiden pitääkin mennä.

Yhdistyksille

Verkkolaskujen lähettäminen on helppoa ja se voidaan tehdä samalla tavalla kuin paperilaskujen tulostaminen. Jotkut verkkolaskuvälittäjät tarjoavat palveluita, joiden avulla voi lähettää laskuja ilman kuukausiperusteista maksua. Tämä sopii erityisesti niille pienille yrityksille ja yhdistyksille, jotka lähettävät laskuja harvoin.

Verkkolaskulaki

Yrityksillä ja yhdistyksillä on oikeus vaatia laskuja sähköisessä muodossa. Laki verkkolaskujen käytöstä on lisännyt verkkolaskutuksen käyttöä ja kannustanut yrityksiä siirtymään verkkolaskujen käyttäjiksi.

– – –

Verkkolaskutukseen pääset perehtymään DiyKS-hankkeen webinaareissa:

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela