Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskutus – nopea ja kustannustehokas

Verkkolasku on helppo tapa lähettää lasku sähköisessä muodossa organisaatioiden välillä. Verkkolaskuja on lähetetty Suomessa jo yli 20 vuotta, mutta käyttö yhdistystoiminnassa on ollut verrattain vähäistä.

Verkkolaskutus tarjoaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan hoitaa laskutusta. Se säästää aikaa, vähentää virheitä ja helpottaa laskujen hallintaa. Vaikka alkuun saattaa tuntua haasteelliselta, monilla välittäjillä on vaihtoehtoja myös pienille yrityksille ja yhdistyksille.

Verkkolasku ja e-Lasku ovat eri asioita

Verkkolasku on tarkoitettu julkisen sektorin organisaatioiden, yrityksien ja yhdistyksien väliseen laskutukseen. Verkkolaskuja voi saada ja lähettää siis niille organisaatioille, joilla on y-tunnus. Kuluttajat vuorostaan voivat tilata laskunsa sähköisesti e-Laskuna ja se tilataan pankkien kautta.

Nopea, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen

Verkkolaskutus on kätevä tapa lähettää ja vastaanottaa laskuja. Se on nopeampaa kuin perinteinen paperilaskutus, mikä säästää aikaa ja rahaa sekä lähettäjältä että vastaanottajalta. Lisäksi verkkolaskutus on ympäristöystävällistä, koska se vähentää paperinkulutusta ja postituksen aiheuttamia päästöjä.

Reaaliaikainen maksujen seuranta

Yhdistykset voivat seurata verkkolaskujen maksutilannetta reaaliaikaisesti. Tämä parantaa talouden hallintaa ja varmistaa, että laskut maksetaan ajallaan. Maksutietojen nopea saatavuus vähentää viivästyksiä ja parantaa liiketoiminnan sujuvuutta.

Vähemmän virheitä

Verkkolaskutus vähentää virheiden määrää laskujen käsittelyssä. Laskut ovat rakenteisessa muodossa, mikä tarkoittaa, että tietosisältö on koneellisesti luettavissa ja ymmärrettävissä. Tämä helpottaa laskujen käsittelyä ja vähentää manuaalisten virheiden riskiä.

Automaattinen arkistointi

Verkkolaskutus mahdollistaa laskujen automaattisen arkistoinnin ja seurannan. Tämä helpottaa laskujen hallintaa pitkällä aikavälillä ja vähentää tarvetta fyysisten arkistojen ylläpitoon. Kaikki tarvittavat tiedot ovat helposti saatavilla sähköisessä muodossa.

Verkkolasku vaatii taloushallinto-ohjelmiston

Verkkolaskun lähettäminen vaatii taloushallinto-ohjelmiston, jolla pystytään luomaan ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Ohjelmiston avulla voit siirtyä perinteisestä laskutuksesta verkkolaskutukseen ilman suurta vaivaa.

Verkkolasku on sähköisessä muodossa oleva lasku

Verkkolasku on sähköinen lasku, joka käsitellään ja lähetetään digitaalisessa muodossa. Lasku on rakenteisessa muodossa, joka tarkoittaa, että sen sisältö on jäsennelty standardin mukaisesti. Tämä mahdollistaa koneellisen lukemisen ja ymmärtämisen.

Sopimus verkkolaskuvälittäjän kanssa

Verkkolaskujen lähettäminen ja vastaanottaminen edellyttää sopimusta verkkolaskuvälittäjän kanssa. Verkkolaskuvälittäjä hoitaa laskujen siirron ja varmistaa, että ne menevät sinne mihin niiden pitääkin mennä.

Yhdistyksille

Verkkolaskujen lähettäminen on helppoa ja se voidaan tehdä samalla tavalla kuin paperilaskujen tulostaminen. Jotkut verkkolaskuvälittäjät tarjoavat palveluita, joiden avulla voi lähettää laskuja ilman kuukausiperusteista maksua. Tämä sopii erityisesti niille pienille yrityksille ja yhdistyksille, jotka lähettävät laskuja harvoin.

Verkkolaskulaki

Yrityksillä ja yhdistyksillä on oikeus vaatia laskuja sähköisessä muodossa. Laki verkkolaskujen käytöstä on lisännyt verkkolaskutuksen käyttöä ja kannustanut yrityksiä siirtymään verkkolaskujen käyttäjiksi.

– – –

Verkkolaskutukseen pääset perehtymään DiyKS-hankkeen webinaareissa:

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From