Asiaan tulee perehdyttyä paremmin, kun suorittaa osaamismerkkejä
Digikyvykkyys

Asiaan tulee perehdyttyä paremmin, kun suorittaa osaamismerkkejä

Kiertotalouden osaamismerkistön pilotointi on hyvässä vauhdissa ja palaute on ollut positiivista. Osaamismerkkien suorittaminen motivoi miettimään oman osaamisen lisäksi toimialan kehitystä. Palautteissa suositellaankin kiertotalouden osaamismerkkien suorittamista kaikille, jotka haluavat todisteen omasta kiertotalousosaamisestaan.

Kiertotalouden osaamismerkistö -hankkeen pilotissa tunnistetaan työelämässä tarvittavaa kiertotalousosaamista neljän osaamismerkin avulla:

  • Kiertotalouden perusteet
  • Kiertotalouden periaatteet ja toimintamallit
  • Digitalisaatio, data ja tekoäly kiertotaloudessa
  • Kiertotalouden kehittäminen ja soveltaminen.

Osaaminen todennetaan osaamismerkkihakemusten avulla, joissa on monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Vaikka osaamismerkkien avulla tunnistetaan ns. yleistä osaamista, voi osallistuja usein vastata tehtäviin oman työnsä ja toimialansa näkökulmasta. Kevein perustein merkkihakemuksia ei hyväksytä, vaan läpäisyvaatimus kaikissa neljässä osaamismerkissä on 90 %. Arviointi tehdään hyväksytty/hylätty -periaatteella. Kiertotalouden osaamismerkkejä on myönnetty jo yli 60, ja pilotointi jatkuu vielä alkusyksyn.

Osaamismerkit on hyvin suunniteltu ja ne mittaavat hyvin asiantuntijoiden osaamista

Keräämme osallistujilta palautetta jokaisesta suoritetusta osaamismerkistä, ja olemme innoissamme siitä, kuinka hyvää palautetta olemme saaneet. Merkkien sisällöt ja tehtävien taso on nähty hyvänä, vaikka ilman koulutusta suoritettavat merkit vaativatkin jonkun verran itsenäistä teemaan paneutumista. Yleisesti nähdään hyvänä, että osaamismerkkien käyttöä edistetään myös kiertotalouden saralla.

Osaamisen jakaminen pienempiin ”palasiin”, tässä neljään osaamismerkkiin, motivoi suorittajia eteenpäin. Palautteessa todetaankin, että vaikka kiertotalousasiat ovat päivittäin työssä läsnä, niin merkistön myötä tuli paljon uutta selvitettävää ja opittavaa. Osaamismerkkien nähdäänkin selkeästi vahvistavan kiertotalousosaamista. Hyvänä nähdään myös mahdollisuus peilata merkistön sisältöjä omaan osaamiseen ja kokemukseen työelämässä.

”Ilman tapaa, jolla todellinen osaaminen voidaan tunnistaa, kuka tahansa voi mainostaa itseään ”asiantuntijaksi”.”

Suurin osa tähän mennessä merkkejä suorittaneista näkee merkistön vaatimustason hyvänä, vajaa kolmasosa jopa hieman liian haasteellisena.

Kuva, jossa kerrotaan, kuinka haastavana osaamismerkkejä pidetään.

Haastavuuteen vaikuttaa varmasti se, kuinka paljon henkilö on työskennellyt kiertotalousteeman parissa. Osallistujista 41 % työskentelee teeman parissa satunnaisesti ja 42 % melko paljon.

Tunnistettu osaaminen halutaan myös näyttää

Osaamismerkit vastaanotetaan henkilökohtaiseen, Open Badge Passportissa ylläpidettävään portfolioon. Sieltä merkkien vastaanottajat ovat jakaneet osaamismerkkejään aktiivisesti eri tavoin, esimerkiksi organisaation hr-järjestelmiin, LinkedIniin tai muihin sosiaalisen median kanaviin sekä muilla haluamillaan tavoilla.

Lue seuraavaksi