Datamatka vauhditti luontomatkailuyritysten data- ja vastuullisuusosaamista
Datatalous

Datamatka vauhditti luontomatkailuyritysten data- ja vastuullisuusosaamista

TIEKE ja Going Green Oy yhdistivät osaamisensa ja koostivat Datamatka-verkkovalmennuksen, jolla tarjottiin sekä data- että vastuullisuusosaamista harvaan asuttujen alueiden luontoelämysyrityksille. Kokosimme keskeiset opit datamatkan varrelta.

Noin vuoden kestänyt, harvaan asuttujen alueiden luonto-, kalastus-, metsästys- ja ruokamatkailun HAMA-ohjelmaan kuulunut Datamatka-valmennus päättyi syyskuun lopussa 2023.

Yrityksiä luotsattiin kohti innovatiivista datan hyödyntämistä ja autettiin samalla etenemään polulla kohti vastuullisuussertifiointia. Oppeja valmennuksesta haki 30 luontomatkailualan mikro- ja pk-yritystä ympäri Suomen.

6 keskeistä oppia pk-yritysten valmennusmatkalta

Osallistujat olivat pitkälti pieniä yrityksiä, mikä useimmiten tarkoittaa, että myös kehittämiseen kohdennettavat resurssit ovat pienet.

Kokosimme tähän keskeiset oppit yhteiseltä valmennusmatkalta:

  • Matkailuyrityksille verkkosivut ovat tärkeä kanava asiakkaiden tavoittamiseen. Sivut toimivat myös muiden digitaalisten palveluiden kuten verkkokaupan ja varauskalenterin kanssa yhteistyössä. Näiden toiminta ja seuranta on tärkeä saada kuntoon. Ulkoisten kanavien hyödyntäminen omilla verkkosivuilla on myös yleistä. Tällöin ei tarvitse kaikkea rakentaa itse, vaan voi käyttää valmiita palveluita oman toiminnan tukena. Esimerkkinä tästä erilaiset varauspalvelut.
  • Asiakaspalautteen kerääminen, analysointi ja hyödyntäminen kehitystoimissa tunnistettiin monin paikoin hyödyntämättömänä mahdollisuutena.
  • Ei haluta yleistä digiähkyä vaan keskeistä on omalle yritykselle relevanttien digitaalisten kanavien löytäminen, kun aika ei riitä kaiken mahdollisen seuraamiseen ja kaikkien teknologioiden käyttöönottoon. Yrityksen toiminnan lajista ja toimintatavoista riippuu, mitä kannattaa käyttöön ottaa.
  • Yrittäjän aika on rajallista. Digin ja datan hyödyntämisessä tulee saada konkreettista hyötyä esimerkiksi ajansäästönä tai toimintavarmuutena.
  • Yrittäjälle vuosikello on tärkeä – esimerkiksi eri puolilla Suomea sesongit ovat eri aikaan. Valmennukselle tämä toi haasteita parhaiden valmennusaikojen sijoituttua aivan hankkeen alkuun ja loppuun.
  • Vastuullisuuden ja kestävän toiminnan verifiointiin tarvitaan oman toiminnan dataa. Tämä tarve tulee vielä kasvamaan tulevina vuosina. Valmennukseen osallistujia auditoitiin vastuullisuussertifikaatin hakua varten hankkeeseen sisältyen.

Datamatka-valmennuksessa järjestettiin 16 webinaaria ja työpajaa matkailualan dataan ja vastuullisuuteen liittyvistä aiheista. Datamatkan osallistujayrityksille tarjottiin datan käyttöön ja hyödyntämiseen liittyvien materiaalien lisäksi myös mahdollisuus saada yrityskohtaista valmennusta ja konsultointia, mitä useat yritykset käyttivätkin hyödykseen.

Datavalmennuksessa käytettiin Sitran Datasta kasvua -ohjelmaan perustuvia ja TIEKEn Datasta kasvua -hankkeessa pilotoituja ja matkailualan tarpeisiin sovitettuja materiaaleja. Vastuullisen matkailun auditointipolulle lähti valmennuksen tukemana viisi yritystä, päämääränään vastuullisuussertifikaatin suorittaminen.

Datamatka-valmennuksessa olivat mukana Hiljaisen kansan niittykahvila Suomussalmelta ja Repojotos Repovedeltä, joiden kokemuksia valmennuksesta voi lukea edellä olevista linkeistä ja TIEKEn uutissivulta.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell