Kuinka digiagentti tukee pk-yritystä
Suurin osa pk-yrityksistä voisi kasvattaa tulostaan digitaalisin keinoin, mutta resurssien puute tulee nopeasti vastaan. Perustyön ohessa yrittäjän tai pienen yrityksen työntekijän on vaikea selvittää, kuinka aloittaa digitaalisuuden kehittäminen liiketoiminnassa ja mistä hankkia koulutusta ja oppimismateriaaleja. Ratkaisu tähän on yhteistyö yrittäjän digiagentin kanssa.
Yrittäjän digiagentti hyödyntää vankkaa asiantuntemustaan ja kokemustaan suositellessaan yrityksen käyttöön digitaalisia työkaluja, toimintatapoja tai prosesseja. Digiagentti voi neuvoa myös siinä, kuinka yritys ottaa huomioon digitaalisuuden laajemmin strategioissaan.
Yrittäjän digiagentin kanssa työskentely pohjautuu asiakasyrityksen omiin tarpeisiin, mutta agentti voi jakaa osaamistaan yritykselle esimerkiksi seuraavista aiheista:
- digitaalisen liiketoiminnan ja toimintaprosessien kehittäminen
- kilpailukyvyn parantaminen ja muuttuviin markkinoihin vastaaminen
- datapohjaisten toimintamallien kehittäminen, mukaan lukien datapohjaiset liiketoimintamallit
- henkilöstön digitaitojen kartoitus ja kehittäminen sekä osaajatarpeiden tunnistaminen
- kuratoidun koulutusmateriaalin hyödyntäminen digikyvykkyyden parantamisessa.
Yrittäjän digiagentti-yhteistyön vaiheet tarkemmin
Tässä hankkeessa yritys sai digiagentikseen jonkin seuraavista kolmesta agenttitahosta:
Digiagentin ja mentoroitavan yrityksen yhteistyö koostui seuraavista työvaiheista, jotka saat tarkemmin näkyviin klikkaamalla osioita. Digiagentin kanssa toteutettu pilotointiprojekti vie noin 5 työpäivää. Halki prosessin yrittäjän digiagentti kerää aineistoa digikyvykkään liiketoiminnan tiekarttaan, joka tuella yritys voi jatkaa digitaalisen liiketoiminnan kehittämistä pidemmällä tähtäimellä.
-
1. Digiagentti tutustuu asiakasyrityksen toimintaan
Digiagentti tutustuu tehtävänannon saatuaan yrityksen toimintaan sekä itsenäisesti että haastattelemalla yrityksen edustajia.
-
2. Asiakasyrityksen digitaalisten liiketoimintaedellytysten kartoitus
Digiagentti suorittaa yritykselle digimaturiteettitestin, jonka perusteella voidaan arvioida yrityksen digikyvykkyyden tasoa ja liiketoimintaedellytyksiä. Tämä luo pohjanliiketoiminnan kehittämisen tiekarttatyölle.
-
3. Yrityksen kehittämistarpeiden selvitys
Digiagentti ja yritys perehtyvät maturiteettikartoituksen tuloksiin. Niiden perusteella osapuolet määrittelevät kehitysprosessin tavoitteet, valitsevat keskeiset toimintakohteet ja luovat suunnitelmalle aikataulun.
-
4. Palveluiden, koulutustarjonnan sekä materiaalien hyödyntäminen
Digiagentti esittelee yrityksen kehittämiskohteiden saavuttamista tukevia palveluita, koulutustarjontaa ja materiaaleja. Tähän käytetään sekä digiagenttipilotin työssä kerättyjä materiaaleja että digiagentin itsensä tunnistamia materiaaleja. Tähän työvaiheeseen kuuluu yrityskohtaisen digikehityksen tiekartan yksityiskohtaisempi työstö mallin perusteella.
-
5. Yrityksen sisäiseen digitalisaatiovuoropuheluun kannustaminen
Digiagentti esittelee niitä aihealueita, joiden tiimoilta yritys hyötyisi sisäisestä organisoidusta keskustelusta. Tarvittaessa digiagentti fasilitoi keskustelun tukitoimet yritykselle.
-
6. Seurantapalaveri asiakasyrityksessä
Kun digiagentti on työstänyt yrityskohtaisen digikehityksen tiekartan, käy hän sen läpi asiakasyrityksen kanssa ja tarvittaessa työstää edelleen palautteen perusteella. Digiagentti kerää myös yrityksen sisältä palautetta pilotoinnin onnistumisesta.
-
7. Yrittäjän digiagentin kokemusten raportointi
Pilotoinnin koordinaatioryhmä kerää digiagentilta ja asiakasyritykseltä palautteet ja mahdolliset oivallukset prosessista.
Yrittäjän digiagentti-pilotti osana TYÖ2030-ohjelmaa
Digiagenttipilotointi oli osa TYÖ2030-ohjelmaa, jonka tavoitteena oli vaikuttaa positiivisesti työllisyyteen, talouteen, kilpailukykyyn sekä Suomen työelämäbrändiin maailmalla. Ohjelmassa kehitettiin uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa muun muassa erilaisin kokeiluin.
TYÖ2030 oli osa Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaa, ja sen vastuuministeriö oli sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelman operatiivisesta toteutuksesta vastasi Työterveyslaitos, jonka toimeksiannosta TIEKEn tehtäväksi annettiin Digiagentti-pilotoinnin koordinointi.
Pilotointihankkeen kulku
Digiagenttipilotoinnissa luotiin malli ja työkaluja PK-yritysten digikyvykkyyden parantamiseksi. Pk-yritys kontaktoitui digiagentin kanssa, joka tukee yritystä löytämään itselle sopivaa digiosaamisen koulutusta, valmennusta tai itseopiskelumateriaalia.
Digiagentti-pilotointi koostui seuraavista kokonaisuuksista:
- Ilmoittautumisten perusteella valitsimme pk-yrityksiä pilotointiin digiagenttien mentoroitaviksi. Etusijan hanke antoi teollisuuden aloilla toimiville pk-yrityksille, mutta muutkin pk-yritykset voivat hakea mukaan.
- Yhdistimme asiakasyritykset oman digiagentin kanssa ja pilotoimme eri tapoja mentoroinnille yrityksen tarpeiden mukaan. Prosessin läpikäytyään asiakasyrityksillä oli parempi ymmärrys digitaalisista keinoista oman liiketoiminnan kasvattamisessa ja tiekartta, jonka pohjalta ne voivat aloittaa kehitystyön.
- Keräsimme kuratoidun, avoimen koulutusmateriaalipankin digikyvykkyyden parantamisen tueksi pk-yrityksille
- Tarjosimme työkaluja, joiden avulla yritys voi aloittaa sisäisen keskustelun ja vuoropuhelun digitalisaatioon liittyvistä aiheista.
- Tuotimme pilotointikokemuksen perusteella tiekartan mallin, jonka avulla pk-yritykset voivat suunnitella digitaalisen kyvykkyytensä kehittämistä.
Digiagentti-pilotointi
Digiagentti pilotointi on osa TYÖ2030-ohjelmaa, jossa kehitettiin uudenlaisia suomalaisen työ- ja elinkeinoelämän toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa.
TYÖ2030-ohjelma käynnistyi vuonna 2020. Sen on tarkoitus jatkua yli hallituskausien aiempien kansallisten työelämän kehittämisohjelmien tapaan. Ohjelman tarkoitus on vaikuttaa positiivisesti työllisyyteen, talouteen, kilpailukykyyn sekä Suomen työelämäbrändiin maailmalla.
Pilotoinnin aikataulu: 11/2022–1/2023
Toteutus: TIEKE Työterveyslaitoksen toimeksiannosta osana TYÖ2030-ohjelman toimenpiteitä.
Projektipäällikkö TIEKEssä: Jari Salo, jari.salo@tieke.fi