Monimuotoisuuden edistäminen suomalaisessa työelämässä vaatii jatkuvaa työtä ja sitoutumista.
”Monimuotoisuus on inhimillisesti oikeudenmukaista. On tärkeää muistaa, että erilaiset ihmiset voivat suorittaa työtä onnistuneesti yhteisesti määriteltyjen tavoitteiden suuntaisesti”, Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Seija Moilanen sanoo.
Inhimillisyyden lisäksi monimuotoisuus työelämässä on myös juridisesti tärkeää. Suomessa työnantajilla on monimuotoisuuteen liittyviä velvollisuuksia esimerkiksi yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain perusteella.
”Työturvallisuuslaki liittyy myös monimuotoisuuteen, sillä turvallinen työpaikka ei tarkoita vain fyysistä turvallisuutta, vaan myös psykologisen turvallisuuden luomista”, Moilanen lisää.
Moilanen muistuttaa lisäksi, että monimuotoisuus vaikuttaa positiivisesti myös työnantajamielikuvaan. Jos monimuotoisuus aidosti toteutuu, se parantaa työhyvinvointia sekä lisää työpaikan henkilöstön veto- ja pitovoimaa.
Monimuotoisuusosaamisen haaste on aiheen laajuus
Moilasen mukaan monimuotoisuusosaamisen haasteita ovat aiheen laajuus ja siihen perehtymisen vaativuus.
”Monimuotoisuuden aihepiiriin sisältyy aiheita, joista keskustelemista arastellaan. Lisäksi monimuotoisuuden merkitystä ei aina tiedosteta riittävästi organisaation eri tasoilla.”
Tulevaisuudessa monimuotoisuuden merkitys suomalaisessa työelämässä tulee Moilasen mukaan kuitenkin vain kasvamaan.
”Työyhteisöt uudistuvat, ja nuoremmille sukupolville monimuotoisuus on itsestäänselvyys. Siksi on tärkeää, että johto ja esihenkilöt ovat tietoisia ja valmiita toimimaan monimuotoisuuden puolesta”, hän toteaa.
Lempeä itsereflektio voi auttaa johtajaa edistämään monimuotoisuutta
Johtajat voivat edistää monimuotoisuutta monin konkreettisin toimin. Moilasen mukaan aloittaa voi omasta tietoisuudesta ja ennakko-oletuksista.
”Lempeä itsereflektio auttaa tunnistamaan omia ennakko-oletuksia ja käsityksiä. Johtajien tulisi tietoisesti rakentaa ja ylläpitää psykologista turvallisuutta työyhteisössä.”
Monimuotoisuus tulisi ottaa huomioon rekrytointiprosesseissa, perehdytyksessä ja työn opastamisessa ja ohjaamisessa. Esimerkiksi anonyymit rekrytointiprosessit voivat vahvistaa monimuotoisuutta.
Monimuotoisuus vaatii jatkuvaa oppimista ja sopeutumista
”Johdon sitoutuminen ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa menestyksen saavuttamiseksi”, Moilanen kiteyttää.
Moilasen mukaan monimuotoisuus vaatii jatkuvaa oppimista ja sopeutumista.
”Johtajien tulee olla valmiita oppimaan ja sopeutumaan muuttuvissa olosuhteissa. Monimuotoisuuden edistäminen on pitkäjänteinen prosessi, joka vaatii sitoutumista kaikilta osapuolilta.”
Tukea on onneksi paljon saatavilla eri toimijoilta. Esimerkiksi TIEKEn EDIFY-EDU-hankkeen johtamiskoulutukset tukevat monimuotoisuuden edistämistä. Hankkeessa luodaan pienistä kokonaisuuksista rakentuvia koulutuskokonaisuuksia, jotka tukevat kaikkien oppijoiden osallistumista ja onnistumista koulutusjärjestelmässä. Työturvallisuuskeskus tarjoaa puolestaan mm. neuvontaa, tilauskoulutuksia ja podcast- ja videomateriaaleja ensiaskeleiden ottamiseksi monimuotoisuuden edistämisessä.
Syksyllä käynnistyvässä johtamiskoulutuksessa syvennytään monimuotoisuuteen
- Syksyllä käynnistyy uusi pienistä osakokonaisuuksista rakentuva MOOC-koulutus, joka tarjoaa erinomaisen tilaisuuden päivittää ja laajentaa johtamisosaamista monimuotoisuuden saralla.
- Koulutus on osa TIEKEn EDIFY-EDU-hanketta, ja se on suunniteltu vastaamaan nykypäivän työelämän haasteisiin ja vaatimuksiin.
- Koulutuksessa keskitytään DEI/EDI:n (diversity, equality, inclusion) eri osa-alueisiin liiketoiminnan johtamisessa.
- MOOC-kurssi on suunnattu erityisesti yritysten ja organisaatioiden johtajille, HR-ammattilaisille ja kaikille, jotka haluavat syventää tietämystään monimuotoisuuden ja osallisuuden johtamisesta.
- Koulutus tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja ja esimerkkejä, joiden avulla osallistujat voivat edistää inklusiivista ja monimuotoista työympäristöä omissa organisaatioissaan.
- TIEKEn kesäkuun AamuAreena-webinaarissa tutustuttiin työelämän tasa-arvon, monimuotoisuuden ja inkluusion teemoihin. Webinaarissa kuultiin esimerkiksi yritysten tarpeista ja keinoista monimuotoisuuden tunnistamiseksi sekä syvennyttiin tarkastelemaan EDIFY-EDU-hankkeessa tuotettavaa koulutuskokonaisuutta. Katso webinaarin tallenteet tästä.