Teknologia on merkittävä tuki jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen tunnistamiseen. Yksi parhaista käytännön esimerkeistä on valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö, jota TIEKE ylläpitää. Osaamismerkistö vastaa nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Se on valmis malli, jonka avulla digitaidot on mahdollista tunnistaa ja sanallistaa.
TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom muistuttaa, että digitaitojen osaamismerkkejä voivat hyödyntää yhtä hyvin oppilaitokset, opettajat, yritykset tai kuka tahansa kansalainen.
“Osaamismerkistöstä on hyötyä ihan jokaiselle yksilölle, työpaikalle tai vapaa-ajan järjestölle. Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen todiste osaamisesta. Sen avulla yksilö voi tunnistaa osaamisensa ja osoittaa sen helposti. Osaamisensa saa siis osaamismerkkien avulla todennettua.”
Osaamismerkistö auttaa esimerkiksi rekrytoinnissa ja urasuunnittelussa
Digitaitojen osaamismerkistö on jaettu viiteen tasoon, jotka ovat Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Näiden tasojen alla on kymmenen erilaista osaamismerkkiä suoritettavaksi.
Osaamismerkistö tukee yksilöiden urasuunnittelua, sillä se osoittaa konkreettisesti, mitä tulee oppia. Sjöblomin mukaan myös rekrytoivat yritykset hyötyvät osaamisen tunnistamisesta, kun hakija voi selkeästi osoittaa osaamismerkkien avulla osaamisensa tason.
“Ei ole sellaista osaamista, mitä ei voi tunnistaa. Osaamisen tunnistaminen liittyy niin johtamiseen, kielitaitoon kuin esimerkiksi vapaaehtoistyössä kerrytettyihin taitoihin”, Sjöblom kiteyttää.
Osaamismerkistön avulla on mahdollista reagoida yritysten osaamistarpeisiin
AFRY, Turun ammattikorkeakoulu ja TIEKE toteuttavat hanketta, jossa kehitetään ja pilotoidaan kiertotalouteen liittyvää osaamismerkistöä. Merkistöä tullaan pilotoimaan rakennusalan, kemian alan ja teknologiateollisuuden toimialoilla. Esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulussa toimitaan kiertotalouden osaamismerkkien parissa.
“Osaamismerkkien avulla voimme tunnistaa, minkälaista osaamista yrityksissä jo on ja mitä vielä puuttuu. Näin myös osaamisen kehittämisen tarve tehdään näkyväksi”, ammattikorkeakoulun ympäristö- ja energiatekniikan lehtori Henna Knuutila kertoo.
Knuutilan mukaan kiertotalouden osaamismerkkien ansiosta Turun ammattikorkeakoulussa on tulevaisuudessa mahdollista reagoida yritysten osaamistarpeisiin nopeallakin aikataululla.
“Hyviä esimerkkejä organisaatioiden nopeasti nousseista osaamistarpeista ovat vaikkapa uudet energialähteet ja koko kestävyyssiirtymä. Tällaiset ovat tärkeitä aihepiirejä, joihin oppilaitoksissakin tulee keskittyä.”
TIEKE tukee osaamisen tunnistamisessa
- Ei ole osaamista, mitä ei voitaisi tunnistaa. Osaamismerkistö antaa konkreettisen apuvälineen osaamisen tunnistamiseen.
- Osaamismerkistö hyödyttää kaikkia: niin yksilöitä kuin erilaisia organisaatioita ja työelämätoimijoita.
- Osaamismerkkejä voi hyödyntää monella eri tavalla. Voit
- hyödyntää valmiita merkistöjä. Digitaitojen osaamismerkistön avulla on helppo todentaa oma digitaitojen osaaminen. Tutustu digitaitojen osaamismerkistöön ja ota se käyttöön.
- kehittää kanssamme merkistöjä uusille alueille. Parhaillaan osaamismerkistöä kehitetään kiertotalousosaamisen todentamiseen.
- saada apua oman organisaation merkistön kehittämiseen. Esimerkiksi HSY räätälöi merkistön omiin tarpeisiinsa TIEKEn tuella.
- lisätä osaamismerkkiymmärrystä verkostossa. TIEKE koordinoi Badge Finland -verkostoa, jonka webinaareissa tuodaan esiin monipuolisesti erilaisia tapoja hyödyntää osaamismerkkejä.Tutustu verkostoon ja sen tuleviin webinaareihin.