Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää
Digikyvykkyys

Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää

Teknologian kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä. TIEKEn ylläpitämä valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa käytännöllisen välineen digitaitojen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Se auttaa yksilöitä urasuunnittelussa ja yrityksiä henkilöstön osaamisen tunnistamisessa.

Teknologia on merkittävä tuki jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen tunnistamiseen. Yksi parhaista käytännön esimerkeistä on valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö, jota TIEKE ylläpitää. Osaamismerkistö vastaa nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Se on valmis malli, jonka avulla digitaidot on mahdollista tunnistaa ja sanallistaa.

TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom muistuttaa, että digitaitojen osaamismerkkejä voivat hyödyntää yhtä hyvin oppilaitokset, opettajat, yritykset tai kuka tahansa kansalainen.

“Osaamismerkistöstä on hyötyä ihan jokaiselle yksilölle, työpaikalle tai vapaa-ajan järjestölle. Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen todiste osaamisesta. Sen avulla yksilö voi tunnistaa osaamisensa ja osoittaa sen helposti. Osaamisensa saa siis osaamismerkkien avulla todennettua.”

Osaamismerkistö auttaa esimerkiksi rekrytoinnissa ja urasuunnittelussa

Digitaitojen osaamismerkistö on jaettu viiteen tasoon, jotka ovat Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Näiden tasojen alla on kymmenen erilaista osaamismerkkiä suoritettavaksi. 

Osaamismerkistö tukee yksilöiden urasuunnittelua, sillä se osoittaa konkreettisesti, mitä tulee oppia. Sjöblomin mukaan myös rekrytoivat yritykset hyötyvät osaamisen tunnistamisesta, kun hakija voi selkeästi osoittaa osaamismerkkien avulla osaamisensa tason. 

“Ei ole sellaista osaamista, mitä ei voi tunnistaa. Osaamisen tunnistaminen liittyy niin johtamiseen, kielitaitoon kuin esimerkiksi vapaaehtoistyössä kerrytettyihin taitoihin”, Sjöblom kiteyttää.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela