Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää
Digikyvykkyys

Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää

Teknologian kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä. TIEKEn ylläpitämä valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa käytännöllisen välineen digitaitojen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Se auttaa yksilöitä urasuunnittelussa ja yrityksiä henkilöstön osaamisen tunnistamisessa.

Teknologia on merkittävä tuki jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen tunnistamiseen. Yksi parhaista käytännön esimerkeistä on valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö, jota TIEKE ylläpitää. Osaamismerkistö vastaa nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Se on valmis malli, jonka avulla digitaidot on mahdollista tunnistaa ja sanallistaa.

TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom muistuttaa, että digitaitojen osaamismerkkejä voivat hyödyntää yhtä hyvin oppilaitokset, opettajat, yritykset tai kuka tahansa kansalainen.

“Osaamismerkistöstä on hyötyä ihan jokaiselle yksilölle, työpaikalle tai vapaa-ajan järjestölle. Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen todiste osaamisesta. Sen avulla yksilö voi tunnistaa osaamisensa ja osoittaa sen helposti. Osaamisensa saa siis osaamismerkkien avulla todennettua.”

Osaamismerkistö auttaa esimerkiksi rekrytoinnissa ja urasuunnittelussa

Digitaitojen osaamismerkistö on jaettu viiteen tasoon, jotka ovat Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Näiden tasojen alla on kymmenen erilaista osaamismerkkiä suoritettavaksi. 

Osaamismerkistö tukee yksilöiden urasuunnittelua, sillä se osoittaa konkreettisesti, mitä tulee oppia. Sjöblomin mukaan myös rekrytoivat yritykset hyötyvät osaamisen tunnistamisesta, kun hakija voi selkeästi osoittaa osaamismerkkien avulla osaamisensa tason. 

“Ei ole sellaista osaamista, mitä ei voi tunnistaa. Osaamisen tunnistaminen liittyy niin johtamiseen, kielitaitoon kuin esimerkiksi vapaaehtoistyössä kerrytettyihin taitoihin”, Sjöblom kiteyttää.

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Kestävä kehitys tulevaisuuden ICT-ratkaisujen keskiössä 
Vastuullisuus

Kestävä kehitys tulevaisuuden ICT-ratkaisujen keskiössä 

Kaikkien, myös ICT-alan, on osallistuttava kestävyyshaasteiden ratkomiseen. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole yhteisymmärrystä siitä, mitä ICT-alan ympäristövaikutuksia mitataan ja miten. Myös kuluttajilla on tärkeä rooli kestävyyshaasteiden ratkomisessa, mutta tietoa esimerkiksi laitteiden tai liittymien ympäristökestävyydestä ei ole tarpeeksi saatavilla ostopäätöksen tueksi.

Marja Matinmikko-Blue
Ajankohtaista
TIEKE tuo suomalaista asiantuntemusta Euroopan digiosaamisen kentälle
Ajankohtaista

TIEKE tuo suomalaista asiantuntemusta Euroopan digiosaamisen kentälle

TIEKEllä on pitkä historia osaamisen kehittämisen ja tunnistamisen parissa. Toimiminen kansainvälisillä foorumeilla on tuonut arvokasta kokemusta siitä, miten yhteinen sävel löytyy, vaikka eri maiden toimintatavat eroavat toisistaan. Yhteistyö on avainasemassa, kun tavoitteena on kehittää osaamista Euroopan laajuisesti ja edistää esimerkiksi mikrokredentiaalien käyttöönottoa.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Oppimismyönteisyydellä ja digitaalisilla osaamismerkeillä työhyvinvointia ja kilpailukykyä
Digikyvykkyys

Oppimismyönteisyydellä ja digitaalisilla osaamismerkeillä työhyvinvointia ja kilpailukykyä

Nykyisessä nopeasti muuttuvassa työelämässä organisaatioiden menestys riippuu yhä enemmän siitä, miten ne tunnistavat ja kehittävät henkilöstönsä osaamista. Suomessa on perinteisesti painotettu tutkintotodistuksia, mutta osaamista kertyy yhä enemmän työelämässä ja vapaa-ajalla myös epävirallisemmilla tavoilla. Digitaaliset osaamismerkit ovat keskeinen väline osaamisen tunnistamisessa ja kehittämisessä.

Viestintätoimisto Aivela