Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää
Digikyvykkyys

Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää

Teknologian kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä. TIEKEn ylläpitämä valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa käytännöllisen välineen digitaitojen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Se auttaa yksilöitä urasuunnittelussa ja yrityksiä henkilöstön osaamisen tunnistamisessa.

Teknologia on merkittävä tuki jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen tunnistamiseen. Yksi parhaista käytännön esimerkeistä on valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö, jota TIEKE ylläpitää. Osaamismerkistö vastaa nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Se on valmis malli, jonka avulla digitaidot on mahdollista tunnistaa ja sanallistaa.

TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom muistuttaa, että digitaitojen osaamismerkkejä voivat hyödyntää yhtä hyvin oppilaitokset, opettajat, yritykset tai kuka tahansa kansalainen.

“Osaamismerkistöstä on hyötyä ihan jokaiselle yksilölle, työpaikalle tai vapaa-ajan järjestölle. Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen todiste osaamisesta. Sen avulla yksilö voi tunnistaa osaamisensa ja osoittaa sen helposti. Osaamisensa saa siis osaamismerkkien avulla todennettua.”

Osaamismerkistö auttaa esimerkiksi rekrytoinnissa ja urasuunnittelussa

Digitaitojen osaamismerkistö on jaettu viiteen tasoon, jotka ovat Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Näiden tasojen alla on kymmenen erilaista osaamismerkkiä suoritettavaksi. 

Osaamismerkistö tukee yksilöiden urasuunnittelua, sillä se osoittaa konkreettisesti, mitä tulee oppia. Sjöblomin mukaan myös rekrytoivat yritykset hyötyvät osaamisen tunnistamisesta, kun hakija voi selkeästi osoittaa osaamismerkkien avulla osaamisensa tason. 

“Ei ole sellaista osaamista, mitä ei voi tunnistaa. Osaamisen tunnistaminen liittyy niin johtamiseen, kielitaitoon kuin esimerkiksi vapaaehtoistyössä kerrytettyihin taitoihin”, Sjöblom kiteyttää.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From