Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää
Digikyvykkyys

Näytä, mitä osaat: Digitaalinen osaamismerkistö tekee osaamisesta näkyvää

Teknologian kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä. TIEKEn ylläpitämä valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa käytännöllisen välineen digitaitojen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Se auttaa yksilöitä urasuunnittelussa ja yrityksiä henkilöstön osaamisen tunnistamisessa.

Teknologia on merkittävä tuki jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen tunnistamiseen. Yksi parhaista käytännön esimerkeistä on valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö, jota TIEKE ylläpitää. Osaamismerkistö vastaa nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Se on valmis malli, jonka avulla digitaidot on mahdollista tunnistaa ja sanallistaa.

TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom muistuttaa, että digitaitojen osaamismerkkejä voivat hyödyntää yhtä hyvin oppilaitokset, opettajat, yritykset tai kuka tahansa kansalainen.

“Osaamismerkistöstä on hyötyä ihan jokaiselle yksilölle, työpaikalle tai vapaa-ajan järjestölle. Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen todiste osaamisesta. Sen avulla yksilö voi tunnistaa osaamisensa ja osoittaa sen helposti. Osaamisensa saa siis osaamismerkkien avulla todennettua.”

Osaamismerkistö auttaa esimerkiksi rekrytoinnissa ja urasuunnittelussa

Digitaitojen osaamismerkistö on jaettu viiteen tasoon, jotka ovat Perusosaaja, Digiosaaja, Yhteistyöskentelijä, Hyötykäyttäjä ja Ongelmanratkaisija. Näiden tasojen alla on kymmenen erilaista osaamismerkkiä suoritettavaksi. 

Osaamismerkistö tukee yksilöiden urasuunnittelua, sillä se osoittaa konkreettisesti, mitä tulee oppia. Sjöblomin mukaan myös rekrytoivat yritykset hyötyvät osaamisen tunnistamisesta, kun hakija voi selkeästi osoittaa osaamismerkkien avulla osaamisensa tason. 

“Ei ole sellaista osaamista, mitä ei voi tunnistaa. Osaamisen tunnistaminen liittyy niin johtamiseen, kielitaitoon kuin esimerkiksi vapaaehtoistyössä kerrytettyihin taitoihin”, Sjöblom kiteyttää.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell
Digitaalinen taloushallinto
Tulevat vuodet tietävät muutoksia verkkolaskutukseen
Digitaalinen taloushallinto

Tulevat vuodet tietävät muutoksia verkkolaskutukseen

Digitaalisen taloushallinnon saralla on odotettavissa suuria harppauksia tulevien vuosien aikana. Verkkolaskufoorumin vuotuinen syysseminaari pureutui aiheeseen marraskuussa 2024.

Timo Simell
Datatalous
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä
Datatalous

Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuore tutkimusraportti tarkastelee datatalouden koon, taloudellisen merkityksen ja vaikuttavuuden mittaamisen mahdollisuuksia sekä haasteita Suomessa. Kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo Suomessa on ollut vajaa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Datatalouden kokonaisindeksissä Suomi sijoittuu hankkeessa luodun Databarometrin mukaan muiden eurooppalaisten maiden tasolle, mutta innovaatioiden osalta jäämme verrokeistamme jälkeen. Suomen datatalouden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä.