Osaamismerkit ja muut mikrokredentiaalit eli pienten osaamiskokonaisuuksien tunnustukset ovat nousussa laajasti ympäri Eurooppaa. Tutkimukset osoittavat, että pienten kokonaisuuksien haltuunotto ja osaamismerkkien pelillistetty malli on opiskelijalle motivoivaa. Osaamismerkistöjä ja niille rakentuvaa oppimispolkua on tutkinut KT Sanna Brauer väitöskirjassaan Digital Open Badge-Driven Learning – Competence-based Professional Development for Vocational Teachers.
Osuvat taidot -käsikirjassa esitellään osaamismerkkien muitakin hyötyjä. Merkit esimerkiksi kulkevat sähköisesti suorittajan mukana oppilaitoksesta tai työstä toiseen. Kun suorittaja itse hallinnoi merkkejään ja niiden käyttöä, siirtymät roolista ja elämäntilanteesta toiseen sujuvoituvat. Sähköiset merkit on myös helppo luotettavasti liittää erilaisiin sähköisiin työnhakudokumentteihin.
Käsikirjasta tukea uusien osaamismerkistöjen rakentamiseen
Huolellisesti toteutettu osaamismerkistö on kevyt ylläpidettävä. Osaamismerkkien myöntö voidaan integroida organisaation omiin järjestelmiin tai myöntö voidaan toteuttaa hakemusten kautta.
Osuvat taidot -käsikirja on erinomainen aloituspiste, kun organisaatiossa mietitään, olisiko syytä hypätä osaamismerkkien aallonharjalle.
Osaamisperusteiset osaamiskuvaukset
Kunkin merkin osaamiskuvaus ja sen suorittamiseen vaadittava osaaminen sanoitetaan selkeästi. Tällöin merkkiä suorittavan on helppoa päätellä, riittääkö oma osaaminen merkin suorittamiseen, ja merkkejä myöntävällä taholla on selkeä ohjenuora merkin myöntämiseen. Näin ollen merkeistä viestiminen on helppo toteuttaa läpinäkyvästi.
Lisätiedot:
Digiosaamisen asiakaspalvelu, puh. 09-47630300 tai digiosaaminen@tieke.fi
TIEKE ylläpitää ja kehittää käsikirjassa esiteltyä digitaitojen osaamismerkistöä ja tukee organisaatioita sen käyttöönotossa. Tarjoamme myös asiantuntijapalveluita esimerkiksi omien merkistöjen kehittämishankkeisiin.
Badge Finland -webinaari 24.11.2022: Osaamismerkit – todennettavia, jaettavia, suositeltavia, pinottavia
Tässä Badge Finland -webinaarissa Sanna Brauer | OAMK/AMOK ja Merja Sjöblom | TIEKE kertovat, miten osaamismerkkejä voidaan hyödyntää entistä monipuolisemmin.
Osaamismerkin metatietojen avulla osaaminen ja osaamismerkin myöntäjä on helppo tarkistaa, jolloin merkkiin sisältyvä osaaminen on aidosti tunnistettua ja tunnustettua. Tarkistus onnistuu riippumatta siitä, onko merkki jaettu linkkinä tai vaikkapa LinkedIn-sertifikaattina.
Osaamismerkkitoimijat voivat verkostoitua ja suositella yhteistyökumppaneitaan. Samoin yksittäisiä osaamismerkkejä voivat suositella niin merkkien suorittajat kuin muut toimijat.
Osaamismerkkejä kannattaa myös kehittää ja hyödyntää yhteistyöverkostoissa. Merkkien pinottavuus mahdollistaa sen, että yhden toimijan kehittämiä merkkejä voidaan hyödyntää osana jotakin toista osaamismerkistöä.
Webinaari on maksuton.
Ilmoittaudu mukaan tästä >>
***********
Badge Finland on Open Badge -toimijoiden yhteinen verkosto, jonka tavoitteena on levittää Open Badges -konseptiin liittyvää tietoa ja edistää organisaatioiden välistä yhteistyötä.
Tutustu myös muihin hyödyllisiin Badge Finland -webinaareihin