Valtakunnallisesti yhteneväinen tapa tunnistaa kiertotalousosaamista
Digikyvykkyys

Valtakunnallisesti yhteneväinen tapa tunnistaa kiertotalousosaamista

Kiertotalouden osaamismerkistö kehitettiin AFRYn, Turun ammattikorkeakoulun ja TIEKEn yhteistyönä, Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämällä NextGenerationEU rahoituksella. Hanketoimijoiden ja rahoittajan tavoitteena oli taata merkistön jatkuvuus hankkeen päätyttyä ja luoda pysyvä, valtakunnallisesti yhteneväinen osaamismerkistö, jonka hallinta on keskitetty mutta kehitystyötä tehdään yhteistyössä laajan verkoston kanssa.

Merkistö jää TIEKEn hallintaan

Kiertotalouden osaamismerkistön hallinnan ja ylläpidon on lupautunut hoitamaan TIEKE, ja merkistön hallinnassa käytetään järjestelmänä Open Badge Factoryä. Kun yksi taho ylläpitää osaamismerkistöä, on se kaikilla merkkejä myöntävillä tahoilla samanlainen, jolloin valtakunnallinen yhteneväisyys toteutuu. Tällöin missä tahansa Kiertotalouden osaamismerkeillä osoitettu osaaminen on täsmälleen samanlaista, standardoitua osaamista.

Merkistö päivitetään hankeaikaisten kokemusten ja palautteen perusteella

Kiertotalouden osaamismerkistö -hankkeessa asiantuntijatasolle suunnattuja osaamismerkkejä pilotoitiin kolmella toimialalla: teknologiateollisuus, kemian teollisuus ja rakennusteollisuus. Kokemukset olivat positiivisia, mutta luonnollisesti kehittämistarpeitakin löytyi.

Tuotantokäyttöön siirtymisen myötä keskeisimpiä uudistuksia ovat toimialariippumattomuus sekä arvioinnin yhtenäistäminen ja selkeyttäminen.

Merkistö sisältää neljä osaamismerkkiä kahdella osaamistasolla, Kiertotalouden perusosaaja ja Kiertotalouden ratkaisija. Merkistö on suunnattu kiertotalousasioiden parissa toimiville tai niitä opiskeleville asiantuntijatason henkilöille. Merkistöstä tehdään myös englanninkielinen versio, joka tulee käyttöön syksyllä 2025.

Kiertalouden osaamismerkistö
Kiertotalouden osaamismerkistö

Näin organisaatio pääse myöntämään Kiertotalouden osaamismerkkejä

Kiertotalouden osaamismerkistön osaamistavoitteet on julkaistu avoimesti TIEKEn verkkosivuilla. Osaamismerkkien tarkemmat osaamiskriteerit, arviointitehtävät (merkkihakemukset) ja arviointiohjeet organisaatio saa käyttöönsä ryhtymällä merkkien myöntäjäksi.

Kun organisaatio haluaa ryhtyä merkkien myöntäjäksi, edellyttää se TIEKEn maksuttoman kouluttajakoulutuksen suorittamisen, Open Badge Factoryn Pro-lisenssin hankkimisen (tutustu OBF:yn hinnastoon) ja merkistön tilaamisen TIEKEstä. Osaamismerkistön vuosimaksu vuonna 2025 on 500 eur + alv. Seuraavina vuosina palvelun hinta on 700 eur + alv.

Prosessikuva osaamismerkkien myöntäjille
Osaamismerkkiprosessi merkkien myöntäjän näkökulmasta

Keskitetyn hallinnan edut merkkejä myöntäville tahoille

  • osaaminen on valtakunnallisesti yhteneväisesti todennettua
  • linkitetyt osaamismerkit ja niiden merkkihakemukset vapauttavat organisaatiot merkkien ja hakemusten sisällölliseltä päivittämiseltä – iso säästö henkilöresursseissa
  • TIEKE vastaa päivityksistä, ja TIEKEn Open Badge Factoryyn tekemät muutokset päivittyvät automaattisesti kaikille Kiertotalouden osaamismerkkejä myöntäville organisaatioille.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From