Laskutuksen digitalisaatio etenee ympäri maailmaa
Digitaalinen taloushallinto

Laskutuksen digitalisaatio etenee ympäri maailmaa

Digitaalinen taloushallinto etenee Suomessa ja elää murrosaikaa globaalisti. Verkkolaskufoorumin syysseminaari pureutui aiheeseen marrraskuussa 2021.

Verkkolaskufoorumin syysseminaari keräsi 23.11.2021 yli 200 reaaliaikatalouden kehityksestä kiinnostunutta ammattilaista kuulemaan ja keskustelemaan sähköisen laskutuksen maailmasta. Hybriditapahtuma järjestetyn seminaaripäivän aiheita olivat esimerkiksi verkkolaskuosoitteiston kehitys, sähköisen laskutuksen uudistukset eri puolilla maailmaa sekä tekoälyn hyödyntäminen laskutuksessa.

Vuosittaisen seminaarin järjestää Verkkolaskufoorumi, jonka organisaatiojäsenet edistävät sähköisen maksuliikenteen ja verkkolaskutuksen kehitystä Suomessa.

Verkkolasku käytössä ympäri Suomen, yksi toimiala erottuu selvästi 

Kesän aikana uutisoimme,  kuinka Suomeen rekisteröitiin 500 000. verkkolaskuosoite. Syysseminaarissa Noora Salonen Valtiokonttorista ja Yritysten digitalous -hankkeesta esitteli tarkemmin verkkolaskujen levinneisyyttä Suomessa ja yritysten kyvykkyyttä hyödyntää verkkolaskutusta liiketoiminnassaan.  

“Arviolta 50–60 % suomalaisista yrityksistä käyttää verkkolaskutusta, ja näitä yrityksiä on rekisteröity jokaiseen Suomen kuntaan”, Vaarala totesi. “Suhteessa asukaslukuun verkkolaskuja käyttävän yrityksen kotipaikka on todennäköisesti suuri tai keskikokoinen kaupunki. Tämä vastaa sitäkin, että kaikki suuret yritykset käyttävät verkkolaskutusta, ja ne sijaitsevat tavallisesti väkirikkailla alueilla.” 

Mielenkiintoinen yksityiskohta Vaaralan esityksessä oli se, että maa-, metsä- ja kalatalousalalla vain 7 % yrityksistä käyttää verkkolaskua. Alalla toimii paljon pienyrityksiä, jotka eivät ole omaksuneet verkkolaskua yhtä nopeasti kuin suuremmat toimijat. Seuraavaksi vähiten verkkolaskua käytetään kuljetus- ja liikennealalla, mutta kuitenkin 49 % prosentissa yrityksistä.

Laskutuksen digitalisaation uudistuksia Ruotsista Peruun

Omassa katsauksessaan Matti From Pagero Oy:ltä havainnollisti, kuinka verkkolaskutusta käytetään ulkomailla ja millaisia uudistuksia on työn alla eri puolilla maailmaa. 

“Jatkuvaa kehitystä sähköiden laskutuksen edistämiseksi on käynnissä useassa maanosassa”, From kiteytti. Esimerkiksi monessa Europan maassa EU-lainsäädännön myötävaikutus on vauhdittanut sitä muutosta, että ostajan täytyy hyväksyä verkkolaskut organisaatioiden välisessä laskutuksessa. Muutos ulottuu kuitenkin EU-maita laajemmalle. “Sellaisilla keskenään hyvin erilaisilla mailla kuin Filippiinit, Paraguay, Peru ja Vietnam on kaikilla käynnissä merkittäviä verkkolaskutusten uudistuksia”, From totesi. 

Tekoäly vähentää virheistä johtuvia hidasteita

Tuukka Seeslahti FabricAi:sta esitteli, kuinka koneoppimista voi hyödyntää verkkolaskutuksessa. Tekoälyä käytetään tyypillisesti laskujen tarkastamiseen. Seeslahti kuvasi, kuinka inhimillisen virheen riski pienenee, kun tekoäly tarkastaa laskun sisällön ja muodon oikeellisuuden. Tarkkuutta vaativalla kirjanpitoalalla tämä on arvokas parannus. 

 Älykkäät järjestelmät voivat säästää myös aikaa niissä laskutusprosessin vaiheissa, jotka tällä hetkellä vievät eniten laskutusta hoitavien ihmisten aikaa. 

“Joskus kirjanpitojärjestelmään saapuu virheellisesti täytetty lasku. Edelleen joudutaan asiaa, kuten hyvityslaskun pyytämistä, usein hoitamaan ihmisten välisenä vuorovaikutuksena. Se on usein hidasta”, Seeslahti huomautti. “Siksi onkin hyödyllistä, jos jo laskun luontivaiheessa on käytössä järjestelmä, joka ilmoittaa laskuluonnoksen puutteista. Puutteita voivat olla vaikka käytöstä poistuneet ALVit tai väärin kirjoitetut Y-tunnukset.” 

Voit katsoa syyseminaarin kaikki puheenvuorot YouTube-tallenteilta. Löydät ne TIEKEn kanavan Verkkolasku-soittolistan kautta. 

Lue seuraavaksi