Valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö
Mm. kansainvälisiin viitekehyksiin perustuva Digitaitomerkistö sisältää kymmenen osaamisaluetta viidellä tasolla ja se soveltuu kenen tahansa digiosaamisen tunnistamiseen. Lisäksi merkistö kattaa ammatillisen koulutuksen Toiminta digitaalisessa ympäristössä osa-alueen pakolliset osaamistavoitteet ja osaamisen arvioinnin.
Merkin suorittaja valitsee itse, mille tasolle hän haluaa päästä – monelle sopii Perusosaaja-taso, mutta toiset jatkavat aina ylimmälle, Ongelmanratkaisija-tasolle saakka. Kunkin osaamisalueen osaaminen näytetään osaamismerkkihakemuksella ja taitonsa hyväksytysti osoittanut henkilö kerää merkit henkilökohtaiseen osaamismerkkipassiinsa (Open Badge Passport), josta hän voi jakaa niitä eteenpäin vaikkapa organisaation hr-järjestelmään, LinkedIniin tai linkkinä esim. CV:hen.
Loppukäyttäjä, kuten työnantaja, näkee yhdellä silmäyksellä, mitä konkreettista osaamista henkilöllä on. Hän pystyy myös varmistamaan merkin aitouden yhdellä klikkauksella.
Digitaitomerkistön suoritusmäärät tasaisessa kasvussa
Digitaitomerkistön merkkejä on myönnetty viimeisten kolmen vuoden aikana lähes 50 eri organisaatiossa yli 56.000 kappaletta. Vuonna 2024 merkkejä suoritettiin yli 23.500 kappaletta, joka on 13 % enemmän kuin vuonna 2023. Eniten kasvua oli Viestintä ja asiointi sekä Sovellusten käyttö ja hallinta -merkkien suoritusmäärissä (20 % ja 18 %).
Merkkien avulla on tunnistettu opiskelijoiden, opettajien ja muun henkilöstön osaamista oppilaitoksissa, yrityksissä, järjestöissä, julkisella sektorilla sekä osana erilaisia kehittämishankkeita. Suoritusmäärät näyttävät, että jokaisella meistä on erilaiset osaamistarpeet. Jokainen suoritus on arvokas ja osaamista kannattaa näyttää – sillä tasolla kuin oman työtehtävän tai tavoitteiden mukaan on hyvä.
Pinottavat osaamismerkit spesifin osaamisen tunnistamisessa
Valtakunnallinen digitaitomerkistö on hyvä keino varmistaa, että yleiset digitaidot ovat hallussa. Sen päälle voi myös rakentaa organisaatio- tai alakohtaisia osaamismerkkejä, joiden avulla keskitytään tarkemmin määritettyyn, spesifiin osaamiseen.
Tällaista pinottua osaamismerkistöä hyödyntää mm. Digi- ja väestötietovirasto (DVV), joka koordinoi valtakunnallista digituen kehittämistä. Digitukijat osoittavat digitaitonsa suorittamalla Digitaitomerkistön Perusosaaja-tason osaamismerkit. Niiden lisäksi he suorittavat DVV:n kehittämät Ohjausosaaminen ja Eettinen ohjeistus -osaamismerkit. Näin digitaidot, ohjaustaidot ja eettinen ohjeistus muodostavat Digitukija-osaamismerkin.
Lisätiedot
Kerromme mielellämme lisää digitaalisista osaamismerkeistä ja autamme Digitaitomerkistön käyttöönotossa. Ota yhteyttä:
Tarjoamme myös asiantuntijapalveluapua organisaation omien osaamismerkkien kehitystyössä.
Maksuton koulutus avaa oven osaamismerkkien maailmaan
Digitaaliset osaamismerkit ovat kustannustehokas tapa tukea osaamisen tunnistamista ja henkilökohtaisen osaamisportfolion rakentamista.
TIEKE järjestääkin kaikille avointa koulutusta, jonka avulla osaamismerkit, niiden toimintamahdollisuudet ja hyödyt sekä erilaiset soveltamismahdollisuudet tulevat tutuiksi. Koulutuksen aikana tutustutaan myös Suomessa ja maailmalla laajasti käytössä oleviin Open Badge Factory ja Open Badge Passport -ohjelmistoihin sekä Digitaitomerkistön sisältöön, merkkien suorittamiseen ja osaamisen arviointiin.
Koulutus on jaettu kolmeen osaan, joista voi osallistua juuri niihin osioihin, jotka itselle ovat tässä hetkessä keskeisiä.
- Digitaaliset osaamismerkit
- Osaamismerkkiohjelmistot (Open Badge Factory ja Open Badge Passport)
- Digitaitomerkistön arvioija
Koulutuksen voi suorittaa verkkokoulutuksena tai katsomalla tallenteet Youtubesta. Osaaminen luonnollisesti todennetaan osaamismerkkien avulla, joten saat myös hyvän kuvan merkkihakemuksilla tunnistettavaan osaamisen liittyvästä prosessista.
Selvitys osaamisen tunnistamisen hyvistä käytännöistä
Osaamisen tunnistamisen hyvät käytännöt -raportissa tarkastellaan osaamisen tunnistamista niin työelämän, yksilön kuin työnantajien ja muiden organisaatioiden näkökulmista. Raportissa pohditaan myös tulevaisuuden osaamistarpeita ja sitä, miten epävirallisen osaamisen ja jatkuvan oppimisen roolit korostuvat. Lisäksi raportissa avataan erilaisia osaamisen tunnistamisen menetelmiä, käyttötarkoituksia, kohderyhmiä ja kehittämistarpeita.
Selvitys toteutettiin Demos Helsingin, Innolinkin ja TIEKEn yhteistyönä 2023–2024. Selvitystyön rahoitti Työ- ja elinkeinoministeriö NextGenerationEU-rahoituksella.
Osaamisen tunnistamisen hyvät käytännöt