Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö

Mm. kansainvälisiin viitekehyksiin perustuva Digitaitomerkistö sisältää kymmenen osaamisaluetta viidellä tasolla ja se soveltuu kenen tahansa digiosaamisen tunnistamiseen. Lisäksi merkistö kattaa ammatillisen koulutuksen Toiminta digitaalisessa ympäristössä osa-alueen pakolliset osaamistavoitteet ja osaamisen arvioinnin.

Digitaitomerkistö
Valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö

Merkin suorittaja valitsee itse, mille tasolle hän haluaa päästä – monelle sopii Perusosaaja-taso, mutta toiset jatkavat aina ylimmälle, Ongelmanratkaisija-tasolle saakka. Kunkin osaamisalueen osaaminen näytetään osaamismerkkihakemuksella ja taitonsa hyväksytysti osoittanut henkilö kerää merkit henkilökohtaiseen osaamismerkkipassiinsa (Open Badge Passport), josta hän voi jakaa niitä eteenpäin vaikkapa organisaation hr-järjestelmään, LinkedIniin tai linkkinä esim. CV:hen.

Loppukäyttäjä, kuten työnantaja, näkee yhdellä silmäyksellä, mitä konkreettista osaamista henkilöllä on. Hän pystyy myös varmistamaan merkin aitouden yhdellä klikkauksella.

Digitaitomerkistön suoritusmäärät tasaisessa kasvussa

Digitaitomerkistön merkkejä on myönnetty viimeisten kolmen vuoden aikana lähes 50 eri organisaatiossa yli 56.000 kappaletta. Vuonna 2024 merkkejä suoritettiin yli 23.500 kappaletta, joka on 13 % enemmän kuin vuonna 2023. Eniten kasvua oli Viestintä ja asiointi sekä Sovellusten käyttö ja hallinta -merkkien suoritusmäärissä (20 % ja 18 %).

Digitaitomerkistön osaamis- ja koontimerkkien suoritusmäärät

Merkkien avulla on tunnistettu opiskelijoiden, opettajien ja muun henkilöstön osaamista oppilaitoksissa, yrityksissä, järjestöissä, julkisella sektorilla sekä osana erilaisia kehittämishankkeita. Suoritusmäärät näyttävät, että jokaisella meistä on erilaiset osaamistarpeet. Jokainen suoritus on arvokas ja osaamista kannattaa näyttää – sillä tasolla kuin oman työtehtävän tai tavoitteiden mukaan on hyvä.

Pinottavat osaamismerkit spesifin osaamisen tunnistamisessa

Valtakunnallinen digitaitomerkistö on hyvä keino varmistaa, että yleiset digitaidot ovat hallussa. Sen päälle voi myös rakentaa organisaatio- tai alakohtaisia osaamismerkkejä, joiden avulla keskitytään tarkemmin määritettyyn, spesifiin osaamiseen.

Tällaista pinottua osaamismerkistöä hyödyntää mm. Digi- ja väestötietovirasto (DVV), joka koordinoi valtakunnallista digituen kehittämistä. Digitukijat osoittavat digitaitonsa suorittamalla Digitaitomerkistön Perusosaaja-tason osaamismerkit. Niiden lisäksi he suorittavat DVV:n kehittämät Ohjausosaaminen ja Eettinen ohjeistus -osaamismerkit. Näin digitaidot, ohjaustaidot ja eettinen ohjeistus muodostavat Digitukija-osaamismerkin.

Lisätiedot

Kerromme mielellämme lisää digitaalisista osaamismerkeistä ja autamme Digitaitomerkistön käyttöönotossa. Ota yhteyttä:

Tarjoamme myös asiantuntijapalveluapua organisaation omien osaamismerkkien kehitystyössä.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
TIEKE tuo suomalaista asiantuntemusta Euroopan digiosaamisen kentälle
Ajankohtaista

TIEKE tuo suomalaista asiantuntemusta Euroopan digiosaamisen kentälle

TIEKEllä on pitkä historia osaamisen kehittämisen ja tunnistamisen parissa. Toimiminen kansainvälisillä foorumeilla on tuonut arvokasta kokemusta siitä, miten yhteinen sävel löytyy, vaikka eri maiden toimintatavat eroavat toisistaan. Yhteistyö on avainasemassa, kun tavoitteena on kehittää osaamista Euroopan laajuisesti ja edistää esimerkiksi mikrokredentiaalien käyttöönottoa.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Oppimismyönteisyydellä ja digitaalisilla osaamismerkeillä työhyvinvointia ja kilpailukykyä
Digikyvykkyys

Oppimismyönteisyydellä ja digitaalisilla osaamismerkeillä työhyvinvointia ja kilpailukykyä

Nykyisessä nopeasti muuttuvassa työelämässä organisaatioiden menestys riippuu yhä enemmän siitä, miten ne tunnistavat ja kehittävät henkilöstönsä osaamista. Suomessa on perinteisesti painotettu tutkintotodistuksia, mutta osaamista kertyy yhä enemmän työelämässä ja vapaa-ajalla myös epävirallisemmilla tavoilla. Digitaaliset osaamismerkit ovat keskeinen väline osaamisen tunnistamisessa ja kehittämisessä.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Asiaan tulee perehdyttyä paremmin, kun suorittaa osaamismerkkejä
Digikyvykkyys

Asiaan tulee perehdyttyä paremmin, kun suorittaa osaamismerkkejä

Kiertotalouden osaamismerkistön pilotointi on hyvässä vauhdissa ja palaute on ollut positiivista. Osaamismerkkien suorittaminen motivoi miettimään oman osaamisen lisäksi toimialan kehitystä. Palautteissa suositellaankin kiertotalouden osaamismerkkien suorittamista kaikille, jotka haluavat todisteen omasta kiertotalousosaamisestaan.

Merja Sjöblom