Datatalouden arvon odotetaan kasvavan EU:n alueella vuoteen 2025 mennessä 829 miljardiin euroon. Euroopan Unioni edistää eurooppalaisen arvopohjan mukaisen datatalouden kehittymistä kehittämällä sääntelyä ja panostamalla TKI-toimintaan. Yksi keskeinen datatalouspanostus on data-avaruudet, jotka mahdollistavat datan myynnin ja jakamisen usean toimijan kesken. Data-avaruudet mahdollistavat dataekosysteemien syntymistä, helpottavat toimitusketjuihin liittyvää tiedonvaihtoa ja optimointia, vauhdittavat digitaalisten tuotepassien käyttöönottoa ja luovat toimivat rakenteet tekoälyratkaisujen kehittämiselle.
Vaikka eurooppalaisittain vertailtuna Suomi on edistyneiden data-avaruusmaiden joukossa, niin erityisesti pk-yrityskentässä tietoisuus ja osaaminen data-avaruuksista on vielä vähäistä. Jotta yritykset voivat paremmin hyödyntää datatalouden ja data-avaruuksien tuomia mahdollisuuksia sekä uusia datalähtöisiä liiketoimintamalleja, yrityksissä tarvitaan lisää datatalous- ja dataregulaatio-osaamista.
TIEKEn ja 1001 Lakesin yhteishankkeen nimi kokonaisuudessaan on Tulevaisuudenkestävällä datatalousosaamisella ja data-avaruuksilla vastuullista kilpailukykyä ICT- ja elektroniikka-aloille Uudellamaalla. Hankkeessa kehitetään yritysten valmiuksia dataliiketoimintaan sekä data-avaruuksien hyödyntämiseen.
Dataosaamista Uudenmaan ICT- ja elektroniikka-alojen yrityksille
Autamme hankkeessa Uudellamalla toimivia ICT-alan sekä elektroniikka- ja sähkölaiteteollisuuden pk-yrityksiä oman datamaturiteettinsa tunnistamisessa. Niiden yritysten osalta, joilla ei vielä ole valmiuksia lähteä data-avaruuksia hyödyntämään, hanke tarjoaa mahdollisuuden kehittää dataliiketoimintaosaamistaan valmennuksella sekä tunnistamalla osaamista datatalouden taitojen osaamismerkistön avulla.
ICT-alan yrityksissä lisätään osaamista erityisesti data-avaruuksien teknisten ratkaisuiden tarjoamiseen.
Elektroniikka- ja sähkölaiteteollisuuden yritysten osaamista kehitetään erityisesti datan ja siihen liittyvän regulaation ymmärtämisessä sekä datan liiketoiminnallisessa hyödyntämisessä.
Hankkeessa tavoitteena on, että yritykset pystyvät
- ymmärtämään data-avaruuden ekosysteemille tarjoavat mahdollisuudet
- tunnistamaan tekniset tarpeet ja
- valmistautumaan dataan ja tekoälyyn liittyvään EU-sääntelyyn, ekosysteemitoimijoiden pelisäännöistä sopimiseen sekä löytämään eri ekosysteemirooleihin sopivat organisaatiot.
Hankkeen toimenpiteet
- Toteutetaan datatalouden osaamisen tarvekysely yrityksille
- Toteutetaan osaamisen tarvekyselyn pohjalta datatalouden taitojen osaamismerkistö yritysten työntekijöille
- Kehitetään eteenpäin datamaturiteettitestiä, jolla yritykset voivat kartoittaa datan hyödyntämisen valmiustasonsa.
- Kehitetään data-avaruuksien työkalupakki, joka auttaa ymmärtämään data-avaruuksien mahdollisuuksia ja etenemään niiden hyödyntämisessä.
- Toteutetaan dataliiketoiminnan valmennus elektroniikka- ja ICT-alojen yrityksille.
- Valmistellaan 2-3 yritysekosysteemiä tai alihankintaketjua siirtymään kohti data-avaruuksia yhteiskehittämispajojen avulla.
- Rakennetaan eteenpäin Data Spaces Alliance Finland -verkostoa, jonka kautta vahvistetaan eurooppalaista ja kansallista yhteistyötä. Samalla sujuvoitetaan pk-yritysten pääsyä EU-rahoitushakuihin teeman ympäriltä.
- Toteutetaan webinaareja, jotka tukevat hankkeen toimintaa ja valmennusta.
Kohti data-avaruuksia
- Data-avaruuksissa dataa voidaan kaupata ja jakaa tehokkaasti eri toimijoiden välillä.
- Datan omistajilla säilyy kontrolli sen määrittämiseen, mitä dataa jaetaan, kenelle ja mihin tarkoitukseen.
- Dataa hyödyntävät organisaatiot ja yksilöt voidaan tunnistaa luotettavasti.
- Data-avaruuden toimintaa ohjaa sääntökirja, joka on jäsennelty kokonaisuus data-avaruuden periaatteita, prosesseja ja sääntöjä.
Tulevaisuudenkestävällä datatalousosaamisella ja data-avaruuksilla vastuullista kilpailukykyä ICT- ja elektroniikka-aloille Uudellamaalla
Hankeaika
10/2024–12/2026
Hankekumppanit
TIEKE (koordinaattori)
1001 Lakes Oy
Rahoittaja
Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Rahoitus on myönnetty Hämeen ELY-keskuksen kautta.
Lisätiedot
TIEKE: Mikko Eloholma
1001 Lakes: Marko Turpeinen