Osuvat taidot -osaamismerkistön käyttöönoton ja arvioinnin tueksi on rakennettu kouluttajakoulutus, joka perehdyttää sekä Osuvat taidot -merkkien sisältöihin ja arviointiin, että osaamismerkistöihin yleisesti.
Osaaminen todennetaan osaamismerkein
Kouluttajakoulutus sisältää kolme osaa
- Digitaaliset osaamismerkit
- Osaamismerkkiohjelmistot (Open Badge Factory ja Open Badge Passport)
- Osuvat taidot –arvioija
Jokaisesta osasta haetaan osaamismerkkiä. Kun kaikki kolme osaamismerkkiä on suoritettu hyväksytysti, saa Kouluttajan metamerkin. Tämä metamerkki pätevöittää toimimaan Osuvat taidot -osaamismerkkien arvioijana.
Seuraava kouluttajakoulutuksen verkkototeutus järjestetään 23.11. ja 24.11. (3 x 1 h)
Kouluttajakoulutuksen voi suorittaa osallistumalla maksuttomaan verkkokoulutukseen tai katsomalla tallenteet Osuvat taidot –Youtube-kanavalta.
Osaamismerkkien suorittaminen osana kouluttajakoulutusta tukee oppimista
Kouluttaja-metamerkin on suorittanut jo 66 henkilöä. Jetta Sirola Ahjolan kansalaisopistosta on yksi heistä.
Jetta kertoo, että kouluttajakoulutuksessa tutustuttiin monipuolisesti osaamismerkkien käyttöön Suomessa sekä pohdittiin niihin liittyviä hyötyjä ja haasteita. Osuvat taidot -osaamismerkkijärjestelmä esiteltiin kattavasti, mikä auttoi hahmottamaan eri osa- ja koontimerkkien merkityksen kokonaisuuden kannalta. Koulutuksessa tutustuttiin käytännönläheisesti Open Badge Factoryyn ja Open Badge Passportiin, mikä oli tulevan myöntäjän näkökulmasta erittäin tärkeää. Koulutuksessa käytiin läpi myöntäjän kannalta olennaisimmat toiminnot – kuitenkaan suorittajan näkökulmaa unohtamatta.
Tietotaito osaamismerkeistä ei jäänyt pelkästään teoreettiselle tasolle.
Jetta Sirola
Jetan mielestä osaamismerkkien suorittaminen osana koulutusta tuki oppimista erinomaisesti! Näin tuleva osaamismerkkien myöntäjä pääsi omakohtaisesti kokeilemaan osaamismerkkihakemusten täyttämistä ja osaamismerkin jakamista. Tietotaito osaamismerkeistä ei siis jäänyt pelkästään ns. teoreettiselle tasolle. Oman työn kannalta kouluttajakoulutus tarjosi hyvät eväät välittää edelleen tietoa osaamismerkeistä, niiden hyödyntämisestä ja suorittamisesta.
Jetta on hyödyntänyt kouluttajakoulutuksessa hankittua osaamista ja Osuvat taidot -osaamismerkkejä Ahjolan kansalaisopiston pilotoidessa osaamismerkistöä. Osuva taidot -osaamismerkkien käyttö jatkuu Ahjolassa myös pilottien jälkeen.
Osuvat taidot -hanke
- Hankkeessa kehitetään valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö 1.8.2019 – 31.12.2021. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
- Kohderyhmänä ovat opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä 16-65-vuotiaat ammatillisen koulutuksen, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön opiskelijat.
- Hanketta koordinoi Oulun ammattikorkeakoulu ja hankeverkostossa ovat mukana Hämeen ammattikorkeakoulu, TIEKE, Suomen eOppimiskeskus, Omnia, Kiipulan ammattiopisto, Koulutuskeskus Salpaus, Luksia, Koulutuskuntayhtymä OSAO, Sedu ja Opintokeskus Sivis..
- TIEKEn roolina hankkeessa on ollut etenkin osaamismerkkien ja niiden kriteerien suunnittelu, osaamismerkistön julkaiseminen sekä hankeviestintää.
- Tutustu Osuvat taidot -hankkeessa kehitettyyn Digitaitojen osaamismerkistöön.