Avainsana: GDPR4CHLDRN

Digikyvykkyys
Miten teillä tunnistetaan (digi)osaamista?
Digikyvykkyys

Miten teillä tunnistetaan (digi)osaamista?

TIEKE oli jälleen mukana ITK-konferenssissa, Suomen suurimmassa digitaalisen koulutuksen tapahtumassa Hämeenlinnan Aulangolla. ”Miten teillä tunnistetaan (digi)osaamista” oli yleisin kysymys, jonka kysyimme näyttelyosastollamme käyneiltä. Ilahduttavasti osaamismerkit nousivat isosti esiin osaamisen tunnistamisen menetelmänä.

Merja Sjöblom
Merja Sjöblom
Digikyvykkyys
Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista
Digikyvykkyys

Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista

Harrastustoimintaa järjestävän yhdistyksen arkeen sisältyy paljon hallinnollista työtä, kun huolehditaan kirjanpidosta, seurataan toiminnan tuloksia tai ylläpidetään luetteloa yhdistyksen jäsenistä. Hallinnollinen työ tapahtuu yhä suuremmissa määrin erilaisten digitaalisten järjestelmien tukemana. Hyvä tietohallinto tekee toiminnasta sujuvampaa ja tukee tietosuojalainsäädännön noudattamista.

Mikko Eloholma
Vastuullisuus
Eihän yhdistyksessänne säilytetä harrastajien tietoja turhaan?
Vastuullisuus

Eihän yhdistyksessänne säilytetä harrastajien tietoja turhaan?

Harrastustoiminnassa käsitellään monenlaisia henkilötietoja, kuten nimiä, henkilötunnuksia, osoitteita, allergiatietoja, tilinumeroita, syntymäaikoja, valokuvia ja videoita. Henkilötietoja ei useinkaan voida säilyttää ikuisesti, vaan niille tulee määritellä säilytysaika ja poistaa ne säilytysajan päätyttyä. Lähtökohta on, että henkilötietoja säilytetään vain niin kauan kuin se on tarpeen. Lue, mitä yhdistysten olisi ainakin hyvä ottaa huomioon henkilötietojen säilyttämisessä.

Iida Lautsi
Vastuullisuus
Miksi henkilötietoja kerätään harrastustoiminnassa ja mistä saan tietoa tietojen käsittelystä?
Vastuullisuus

Miksi henkilötietoja kerätään harrastustoiminnassa ja mistä saan tietoa tietojen käsittelystä?

Onko lapsesi juuri aloittanut uuden harrastuksen ja pohdit, miksi harrastusseura kysyy lapsesi yhteystietoja tai tietoja sairauksista? Pohdituttaako sinua, miten seuralle luovutettavia tietoja käsitellään? Tässä artikkelissa käydään läpi tyypillisiä henkilötietojen käsittelyn tilanteita harrastustoiminnassa ja kerrotaan, miten vanhempi voi saada harrastustoimijalta tietoa henkilötietojen käsittelystä.

Emmi Iivonen
Vastuullisuus
Internet ei toimi ajatuksen voimalla vaan sähköllä
Vastuullisuus

Internet ei toimi ajatuksen voimalla vaan sähköllä

Mediataitoviikon oma lehti tarjoaa tietoa, ideoita ja materiaaleja koko vuoden mediakasvatukseen. Poimi artikkelistamme arjen vinkit ympäristöystävällisempään teknologian käyttöön.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Minderåriga och fotografier – har föräldrar obegränsad makt vad gäller publicering av bilder?

Minderåriga och fotografier – har föräldrar obegränsad makt vad gäller publicering av bilder?

Lyckades du ta en bra bild av ditt barn när hen idkar sin hobby? Tycker du bilden är värd att dela? Eller vill du sprida glädje genom att dela en oavsiktligt komisk bild av ditt barn och hens kompisar? Om du svarade ja: tänk efter om du verkligen bör dela dessa bilder till ditt nätverk eller dina vänner på sociala plattformar.

Vastuullisuus
Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?
Vastuullisuus

Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?

Mobiilisovellukset, some-alustat ja älylaitteet – elämme arkeamme teknologian kyllästämässä ympäristössä, jossa tarjolla on jatkuvasti uusia houkutuksia ja mahdollisuuksia. Innostuksen ja kiireen keskellä saattaa olla kiusaus ohittaa selosteet tietosuojasta ja palveluiden käyttöehdoista. Miksi emme aina jaksa vaivautua sekä mitä voimme asialle tehdä?

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Vastuullisuus
Alaikäinen ja valokuva – voivatko vanhemmat käyttää rajatonta valtaa kuvien julkaisussa?
Vastuullisuus

Alaikäinen ja valokuva – voivatko vanhemmat käyttää rajatonta valtaa kuvien julkaisussa?

Onnistuitko tallentamaan kännykäsi kameralla mielestäsi jakamisen arvoisen kuvan lapsesi harrastuksesta? Entä haluatko saada muut ihmiset hyvälle tuulelle jakamalla heille tahatonta komiikkaa ilmentävän kuvan lapsestasi ja hänen ystävistään? Jos vastasit kyllä, kannattaa uhrata vielä hetki sen arvioimiselle, voitko jakaa näitä kuvia vapaasti verkostollesi tai ystäväpiirillesi somealustoilla.

Terhi Rehtonen
Digikyvykkyys
3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa
Digikyvykkyys

3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa

GDPR4CHLDRN-hankkeessa olemme tähän mennessä pureutuneet lasten ja nuorten tietosuojakysymyksiin useammasta näkökulmasta. Puolivälikatsaukseen kokosimme ohjeita ja vinkkejä harrastustoiminnan järjestäjille, vanhemmille sekä kaikille, jotka kaipaavat perustietoa henkilötietojen keräämisestä ja seuraamisesta verkossa.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Digikyvykkyys
Tekoäly ja osaamismerkit puhuttivat ITK-päivillä Aulangolla 
Digikyvykkyys

Tekoäly ja osaamismerkit puhuttivat ITK-päivillä Aulangolla 

Interaktiivinen teknologia koulutuksessa -konferenssi palasi perinteiseen keväiseen ajankohtaansa. Sinivuokot eivät ihan vielä olleet komeimmillaan Aulangon upeissa maisemissa, mutta muuten konferenssin sisältö oli täyttä timanttia. TIEKE oli paikalla tuttuun tapaan päivänpolttavilla teemoilla.

Sanna Karvonen TIEKE
Sanna Karvonen
Vastuullisuus
Tietosuoja on tärkeä osa yhdistyksen hallintoa
Vastuullisuus

Tietosuoja on tärkeä osa yhdistyksen hallintoa

Lasten henkilötietoja pitää lain mukaan käsitellä erityisen huolellisesti. Kun urheiluseura tai yhdistys on omaksunut tietosuojasta huolehtimisen osaksi omaa toimintaansa, on vanhempien kysymyksiin jälkikasvunsa henkilötietojen käsittelystä helpompaa vastata.

Petja Partanen
Fem tips för föräldrar: Så här stärker du barnets dataskyddskunskaper och förståelse för dataskydd

Fem tips för föräldrar: Så här stärker du barnets dataskyddskunskaper och förståelse för dataskydd

Barn tar inte automatiskt till sig information och kunskaper om dataskydd. Förutom aktörerna inom småbarnspedagogik, skolan och andra som möter barnen och främjar barnens ärenden spelar också föräldrarna en betydande roll i stärkandet av barnens förståelse och kompetens.

Digikyvykkyys
GDPR4CHLDRN-hankkeen kvartaalikatsaus: Miten tähän on tultu ja mihin olemme menossa
Digikyvykkyys

GDPR4CHLDRN-hankkeen kvartaalikatsaus: Miten tähän on tultu ja mihin olemme menossa

Projektitiimin osaamiseen ja yhteistyökumppaneihin luottaen projektipäällikön on mukava tähyillä hankkeen tuleviin tekemisiin ja tuotoksiin sekä samalla kurkistaa kuluneiden kuukausien työhön.

Nora Musto

Hankkeen uutiskirje

GDPR4CHLDRN-hankkeen uutiskirje ilmestyy noin joka toinen kuukausi. Uutiskirjeissä kerrotaan muun muassa projektin aikana toteutettavista tapahtumista…

Digikyvykkyys
GDPR4CHLDRN-hanke edistää lasten ja nuorten tietosuojaa harrastustoiminnassa
Digikyvykkyys

GDPR4CHLDRN-hanke edistää lasten ja nuorten tietosuojaa harrastustoiminnassa

Tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn uusi GDPR4CHLDRN-hanke tarjoaa tietoa henkilötietojen käsittelystä lasten harrastustoimintaa järjestäville yhdistyksille, lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.