Miten teillä tunnistetaan (digi)osaamista?
Digikyvykkyys

Miten teillä tunnistetaan (digi)osaamista?

TIEKE oli jälleen mukana ITK-konferenssissa, Suomen suurimmassa digitaalisen koulutuksen tapahtumassa Hämeenlinnan Aulangolla. ”Miten teillä tunnistetaan (digi)osaamista” oli yleisin kysymys, jonka kysyimme näyttelyosastollamme käyneiltä. Ilahduttavasti osaamismerkit nousivat isosti esiin osaamisen tunnistamisen menetelmänä.

ITK-konferenssin vuoden 2024 teemana oli ”Ei tekoja ilman älyä”, ja luonnollisesti tekoäly ja siihen liittyvät aiheet näkyivät niin konferenssin puheenvuoroissa kuin näyttelyosastollakin. Tekoälystä on moneksi ja käytännössä kaikki meistä hyödyntävät tekoälyä jo erilaissa palveluissa ihan tietämättäänkin. Mutta tekoälyn hyödyntäminen omassa toiminnassa – työssä tai opinnoissa – vaatikin jo huomattavasti enemmän. Taustalla on hyvä olla vähintään perusdigitaidot ja ymmärrystä mm. tietosuojasta ja -turvasta sekä etiikan näkökulmista.

Entä se osaamisen tunnistaminen?

TIEKEn puheenvuoroissa konferenssissa ja näyttelyosastolla toistui osaamisen tunnistamisen teema. Näyttelyosastolle olimme keränneet näkymää erityisesti niihin palveluihin ja hankkeisiin, joissa myönnämme digitaalisia osaamismerkkejä:

Lisäksi paljon keskustelua herätti GDPR4CHLDRN, joka ensimmäisellä lukukerralla sai monilta kielen solmuun. Kun selvisi, että kyseessä on lasten ja nuorten harrastustoimintaan liittyvän tietosuojaosaamisen kehittäminen, oli lähes kaikilla kokemusta, näkemystä ja kysymyksiä teemaan liittyen.

TIEKEläiset lauteilla useammilla teemoilla

Oli mahtavaa olla puhumassa konferenssissa eri teemoista – kaikki toki (digi)osaamisen liittyviä. Salit täyttyivät ja keskustelua riitti niin puheenvuorojen aikana kuin niiden jälkeenkin, aina illalliselle ja verkostoitumistapahtumiin asti.

Ammatillisia sisältöjä etänä erityisopiskelijoille – riittävät digipedagogiset taidot opettajille

Karoliina Oksanen Livestä ja Merja Sjöblom TIEKEstä kertoivat kansainvälisen Digi Teachers Working Online -hankkeen matkasta ”erkka-opettajien” digitaitojen kehittämiseen ja tunnistamiseen. Hankkeen tavoitteena on viedä vaativaa erityisopetusta etämuotoon.

Toteutimme DigComp ja DigCompEdu-viitekehysten sekä opettajille suunnatun kyselytutkimuksen pohjalta opetussuunnitelman, siihen pohjautuvaa verkko-opiskelumateriaalia, osaamisen arvioinnin mallin ja monikieliset digitaaliset osaamismerkit. Keskiössä on runsaasti käytännön esimerkkejä sisältävä työkalupakki digiteachers.eu-sivustolla.

Tutustu hankkeen työkalupakkiin.

Lasten ja nuorten tietosuoja harrastustoiminnassa – Opit, työkalut ja innovaatiot

Tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEN yhteishankkeessa, GDPR4CHLDRN – Tietosuoja haltuun harrastustoiminnassa, kehitetään opastavia materiaaleja lapsille, vanhemmille ja harrastustoimijoille. TIEKEn Mikko Eloholma esitteli puheenvuorossaan oppeja ja havaintoja, joita on tehty tietosuojaan liittyvien materiaalien kehittämisen ja pilotoinnin aikana. Materiaalit julkaistaan kesällä. Hanketta rahoittaa EU:n CERV-rahoitusohjelma.

Lue lisää hankkeesta

Tietosuoja lasten harrastustoiminnassa
Digitaitomerkistön logo

Digitaitomerkistö – valmis, valtakunnallinen malli digiosaamisen tunnistamiseen

TIEKEn Merja Sjöblom kertoi miten digitaalisia osaamismerkkejä voi hyödyntää digitaitojen tunnistamisessa ja arvioinnissa. Lisäksi puheenvuorossa avattiin mitä merkkien hyödyntäminen edellyttää oppilaitokselta ja arvioijalta sekä miten opiskelijat tai vaikkapa henkilöstö voi kerätä ja hallinnoida osaamistietoaan omassa osaamismerkkipassissaan.

Lisätiedot

TIEKEn verkkosivuilta löydät lisätietoa ITK:ssa esillä olleista ja monista muista TIEKEn hankkeista ja palveluista.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon
Digitaalinen taloushallinto

Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon

Verkkolaskutuksen ja tekoälyn yhdistelmä tuo taloushallintoon valtavia etuja, mutta sen täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää, että laskutus on täysin digitaalista. Taika Group Oy on yhdessä Verdis Oy:n kanssa hyödyntänyt tekoälyä verkkolaskutuksessa ja saavuttanut merkittäviä hyötyjä. Yhteistyö osoittaa, miksi verkkolaskutuksen 100 % käyttöaste on tärkeää.

Viestintätoimisto Aivela
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskudata: yrityksen tärkeä käyttämätön resurssi
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskudata: yrityksen tärkeä käyttämätön resurssi

Verkkolaskudata tarjoaa valtavan potentiaalin taloushallinnon ja yritystoiminnan tehostamiseen, mutta sen mahdollisuudet ovat vielä suurelta osin hyödyntämättä. Verkkolaskutuksen täysi potentiaali saavutetaan vasta, kun kaikki laskut kulkevat sähköisesti – ja tämä tekee mahdolliseksi taloushallinnon automaation, reaaliaikaisen raportoinnin sekä uudenlaiset liiketoimintamahdollisuudet.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Unelmoin, yritän, onnistun – digitalisaatiosta tukea yrityksille matkalla onnistumiseen
Digikyvykkyys

Unelmoin, yritän, onnistun – digitalisaatiosta tukea yrityksille matkalla onnistumiseen

Tänä vuonna Yrittäjän päivän 5.9. teemana on ”Unelmoin, yritän, onnistun”. Yrittäjän matka alkaa unelmasta, joka inspiroi ottamaan ensimmäisen askeleen kohti tavoitteita. Unelman toteuttaminen vaatii kuitenkin rohkeutta, päättäväisyyttä ja halua oppia uutta. Nykypäivänä tämä tarkoittaa yhä useammin uusien teknologioiden ja datan hyödyntämistä liiketoiminnan tukena. Kokosimme yrittäjän päivän kunniaksi yhteen materiaalejamme, joita yrittäjät voivat hyödyntää omalla digikehittämisen matkallaan.

Suvi Alatalo