Tekoäly ja osaamismerkit puhuttivat ITK-päivillä Aulangolla 
Digikyvykkyys

Tekoäly ja osaamismerkit puhuttivat ITK-päivillä Aulangolla 

Interaktiivinen teknologia koulutuksessa -konferenssi palasi perinteiseen keväiseen ajankohtaansa. Sinivuokot eivät ihan vielä olleet komeimmillaan Aulangon upeissa maisemissa, mutta muuten konferenssin sisältö oli täyttä timanttia. TIEKE oli paikalla tuttuun tapaan päivänpolttavilla teemoilla.

Me TIEKEläiset huomasimme pian, että osaamismerkit olivat keskeinen puheenaihe tapahtumassa.  Vielä syksyllä tavoitteemme oli tehdä osaamismerkkejä ylipäätään tunnetuiksi ja puhua modernista otteesta tunnistaa ja tunnustaa osaamista. Puoli vuotta myöhemmin todella moni tuli puhumaan kanssamme ihan eri otteella – enää ei vakuuttelua tarvittu, vaan sukellettiin suoraan esimerkiksi digitaitomerkistön mahdollisuuksiin. 

Kohtaamisissa ilahdutti myös, että osaamismerkistöjen mahdollisuuksia eri kohderyhmien käyttöön oli oppilaitoksissa selvästi pohdittu myös yhdessä. “Sama merkistö soveltuu mainiosti niin opiskelijoiden kuin henkilöstön tai vaikkapa digituen vapaaehtoistoimijoiden osaamisen kehittämiseen ja tunnistamiseen. Tästä meillä on digitaitomerkistön osalta saatu rohkaisevia kokemuksia jo lähes 20 000 suoritetun merkin myötä”, kiteyttää TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom. 

Toinen keskeinen teema oli ilman muuta tekoäly: mahdollisuudet ja uhat, tietoturva ja nopea kehitys. Tämä näkyi myös lukuisissa esityksissä ja puheenvuoroissa, jotka käsittelivät tekoälyä eri näkökulmista. Tekoäly edellä tultiin myös jututtamaan TIEKEläisiä, ja mikäpä jottei – onhan teema meilläkin jatkuvasti pöydällä. 

ITK-työpajoissa päästiin uppoutumaan syvälle osaamismerkkeihin ja Green ICT:hen 

TIEKE aloitti ITK-rupeamansa keskiviikon työpajapäivässä kahdella workshopilla. Innostu osaamismerkeistä -työpajassa perehdyttiin osaamismerkkikonseptiin ja kokeiltiin digitaalisen osaamismerkin tekemistä alusta alkaen. Keskustelimme mm. osaamisperusteisesta sanoittamisesta ja osaamisen osoittamisen tavoista. Mietimme yhdessä osaamisen hahmottamista riittävän pieninä osasina, pelillisyyttä motivointitekijänä ja osaamismerkkikokonaisuuksien koostamista. Tätä keskustelua käymme mielellämme lisää. 

TIEKEn ja LUT-yliopiston Green ICT -teemaisessa työpajassa suunniteltiin ICT:n ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin pureutuva oppitunti. Oppituntia suunnitellessamme törmäsimme nopeasti siihen haasteeseen, että kestävän ICT:n käsittely irrallisena aihepiirinä yksinkertaistaa aihetta liikaa. Eräs osallistuja puki tämän sanoiksi näin: ”Yksittäisen Green ICT -oppitunnin sijaan kestävyys pitäisi ottaa yhdeksi koko kurssin sisältöä läpileikkaavaksi näkökulmaksi. Tämä havainnollistaisi kestävien ICT-valintojen merkitystä tehokkaammin.” Työpajasta muodostuikin ideointipaja, jossa mietimme vihreyden tuomista laajemmin mukaan ICT-opetukseen. Monipuolisen osallistujajoukon puheista päätellen tarvetta aihepiirin osaamiselle on niin toisella kuin kolmannellakin asteella sekä vapaassa sivistystyössä. 

Kohtaamisissa kukki usko tulevaan, vaikka tietosuoja mietitytti 

ITK-kävijät kokivat tällä kertaa rohkeaa tulevaisuususkoa ja iloa uuden kynnyksellä. Toki esimerkiksi tietosuoja mietitytti, mutta luottoa senkin osa-alueen järjestymiseen tuntui olevan. Vuoden konferenssin valoisa teema oli ”Oppimisen huikea ihanuus” ja se todella välittyi osallistujien innostuksesta. 

“Meillä Suomessa osaamismerkkien parissa tehty työ kiinnostaa myös kansainvälisesti. Parhaillaan pääsemme hyödyntämään osaamistamme Digi Teachers Working Online -hankkeessa, jossa eurooppalaiseen DigCompEdu-viitekehykseen pohjaten työstämme osaamistavoitteita ja levitämme osaamismerkkitietoutta kumppaniverkostollemme”, kertoo TIEKEn digiosaamisen ja viestinnän vauhdittaja Hanna Vuohelainen.  

Tutulla osastolla kävijöitä kohtaamassa TIEKEn Sanna Karvonen (vas.) ja Hanna Vuohelainen

Tietosuojan teemoilta pääsimme esittelemään tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn GDPR4CHLDRN-hanketta, jossa lisätään lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa sekä seura- ja yhdistystoimijoiden ymmärrystä ja osaamista henkilötietojen suojasta ja tietosuojaoikeuksista.  

TIEKE on kumppanisi matkalla tulevaa kohti 

TIEKEn asiantuntijat tuovat mielellään pitkän ja laajan kokemuksensa avuksi erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin.

Ota yhteyttä:

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Digiyritysneuvonta – Digitaalista yritysneuvontaa vai yritysneuvontaa digiasioissa? 
Digikyvykkyys

Digiyritysneuvonta – Digitaalista yritysneuvontaa vai yritysneuvontaa digiasioissa? 

Digiyritysneuvonta-hankkeessa tavoitteena on kehittää sekä pk-yritysten digitaalista osaamista että yritysneuvojien kykyä tarjota asiantuntevaa opastusta digikehityksen poluilla. Hankkeessa luodaan valtakunnallinen neuvontamalli, joka parantaa yritysten mahdollisuuksia saada juuri heidän tarpeisiinsa sopivaa digineuvontaa.

Sofia Pihlava
Datatalous
Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi
Datatalous

Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi

Data-avaruudet luovat yrityksille mahdollisuuksia nopeutetulle kasvulle ja innovaatioille, turvaavat pääsyn tärkeisiin resursseihin sekä mahdollistavat datan myynnin ja jakamisen usean toimijan kesken. Data-avaruusteknologiat ovat myös tärkeitä mahdollistajia tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Juuri lanseerattu Data Spaces Alliance Finland -verkosto kokoaa suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät yhteen ja tarjoaa jäsenilleen yhtenäisen näkymän organisaatiorajat ylittävien ratkaisujen kehittämiseen.

Suvi Alatalo
Vastuullisuus
GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille
Vastuullisuus

GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille

Tervetuloa koulutukseen, jonka jälkeen ymmärrät ICT-alan merkityksen tietoyhteiskunnalle ja tämän kehityksen vaikutukset ilmastoon. Lisäksi ymmärrät miten alan haasteet kytkeytyvät ilmastonmuutoksen ongelmakenttään.

Antti Sipilän muotokuva.
Antti Sipilä