Digitaitoviikon tarjontaa TIEKEltä
Elämää tietoyhteiskunnassa

Digitaitoviikon tarjontaa TIEKEltä

Digitaitoviikkoa vietetään 16.–20.5. Nappaa tästä lista TIEKEn digiosaamista kehittävästä toiminnasta esimerkiksi työelämää, yritystoimintaa tai kolmannen sektorin kehittämistyötä tukemaan.

Digi- ja väestötietoviraston koordinoimaa Digitaitoviikkoa vietetään jälleen 16.–20.5.2022. Digitaalisten perustaitojen ja erityisasiantuntijuuden väliin mahtuu laaja kirjo osaamistarpeita. Poimimme TIEKEn toiminnasta tähän koosteeseen keinoja kehittää digiosaamista pintaa syvemmältä, tietosuojasta datalähtöiseen liiketoimintaan ja kolmannen sektorin kehittämisestä digitaitojen opettamiseen.

Digitaaliset osaamismerkit

Webinaari 19.5: Osaamismerkit henkilöstön osaamisen todentajana HSY:ssä

Badge Finland -verkoston webinaarissa Merja Soosalu, Silja Huuhtanen ja Liisa Viitanen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) kertovat, miten osaamismerkit palvelevat organisaatiota henkilökunnan osaamisen todentamisessa ja kehittämisessä.

Aika: TO 19.5. klo 14–15
Paikka: verkkototeutus

Digitaitojen osaamismerkistön koulutustallenteet

Digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. TIEKE antaa organisaatioille luvan myöntää osaamismerkistön merkkejä organisaatiolle, jonka edustaja on suorittanut hyväksytysti kouluttajakoulutuksen. Seuraava kouluttajakoulutus järjestetään syykuussa, mutta voit katsoa kokonaisuuteen kuuluvia tallenteita YouTubesta ja suorittaa kouluttajakoulutuksen osaamismerkkejä milloin vain.

Blogikirjoitus: digi- ja väestötietoviraston osaamismerkit

Mirva Gullman kirjoittaa TIEKEn sivuilla siitä, mitä digi-ja väestötietoviraston rooli kansallisen digituen koordinoijatahona sisältää – ja kuinka DVV hyödyntää osaamismerkkejä digituen laadun kehittämisessä.

Blogikirjoitus: Oikeus osata kaikille -hanke ja osaamismerkit

Oikeus osata kaikille -hanke on ottanut harppauksia digitaalisten osaamismerkkien hyödyntämisessä kolmessa oppilaitoksessa, joita ovat TaitotaloKouvolan Ammattiopisto Eduko ja Ekami, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä.

Opiskelijat ovat pitäneet digitaalisten osaamismerkkien suorittamisesta ja uskovat niiden olevan hyödyksi työelämässä. Esimerkiksi Taitotalossa hankeaikana osaamismerkkejä on suorittanut 50 opiskelijaa. Lue lisää TIEKEn sivuilta.

Pk-yritykset ja tietosuoja

Webinaari 18.5: tietosuojavastaavan tehtävät

GDPR2DSM-hankkeen webinaari syventyy tietosuojavastaavan arkeen ja siihen, mitä ulkoistettuna tietosuojavastaavana toimiminen käytännössä tarkoittaa.

Aika: KE 18.5. klo 9–10
Paikka: verkkototeutus

Pk-yritysten tietosuojaa kehittävän GDPR2DSM-hankkeen aiemmat webinaarit ovat myös katsottavissa verkossa.

Testaa pk-yrityksen tietosuojatyökalua!

TIEKE ja tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisivat keväällä 2022 tietosuojaapkyrityksille.fi-sivuston. Sivustolta löytyy paitsi tietosuojainfoa, myös erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu tietosuojatyökalu. Työkalun avulla yritys voi testata omaa tietosuojaosaamistaan ja parantaa sitä työkalun saamiensa vinkkien avulla. Työkalua kehitetään edelleen käyttäjien antaman palautteen perusteella.

Järjestöt ja digiosaaminen -työpaja 18.5.: Miten digiosaaminen edistää järjestön toimintaa ja hyvinvointia?

Työpajassa pohditaan järjestötoimijoiden kanssa yhdessä kokemuksia, haasteita ja mahdollisuuksia, joita digiosaamiseen ja sen edistämiseen järjestöjen piirissä liittyy. Opimme toisiltamme, jaamme vinkkejä ja käytäntöjä ja lisäämme ymmärrystä, miten digiosaaminen ja sen edistäminen voi palvella omaa järjestöä sekä laajemmin hyvinvoinnin lisäämistä. Työpajan järjestää JÄRKEVÄ-hanke. Hankesivuilta löydät linkit myös jo pidettyjen tapahtumien tallenteisiin.

Aika: KE 18.5. klo 13–15
Paikka: verkkototeutus

Datasta kasvua -valmennus pk-yrityksille

TIEKE järjestää vuonna 2022 Datasta kasvua -valmennuksia matkailu- ja ravitsemusalan yrityksille. Verkkovalmennuksen voi aloittaa joko itsenäisesti tai yhteislähdössä muiden kanssa. Seuraava yhteislähtö järjestetään 2.6.2022. Lue lisää valmennuksen ohjelmasta ja suorittamisesta ohjelman omalta sivulta.

Perustaitojen opettaminen ja digituki

Opastatko säännöllisesti toisia digitaidoissa vai haluatko hioa omia perusdigitaitojasi. Inpromptu-hankkeessa julkaistu Osaamiskirja digiperustaitojen opiskeluun on edelleen vapaasti luettavissa ja ladattavissa verkosta.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Mediataitoviikko nyt: Digi- ja mediataitoja kehitetään yhteistyössä
Digikyvykkyys

Mediataitoviikko nyt: Digi- ja mediataitoja kehitetään yhteistyössä

Meille kaikille tärkeitä arjen digi- ja mediataitoja viedään eteenpäin yhteistyöllä. Mediataitoviikon merkeissä kokosimme verkostojemme kanssa tuotettuja avoimia materiaaleja, koulutuksia ja lukuvinkkejä niin uusien taitojen itseopiskeluun kuin opetuksen ja ohjauksen tueksi.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Uutta osaamista
Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn
Uutta osaamista

Digitukiviikko käynnistää osaamisen edistäjän tapahtumarikkaan syksyn

Lukuisilla tahoilla mietitään, miten valjastamme karttuneet etätyön ja -opiskelun kokemukset uusiksi käytännöiksi. Meidän tulee panostaa myös siihen, että saamme varmistettua niin arjessa kuin työssä tarvittavat digitaaliset perustaidot mahdollisimman monille. Digiosaamisen kausi alkaa tapahtumantäyteisissä merkeissä.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Digitaaliset prosessit
Verkkolaskutuksen tehokas käyttöönotto ja yhtenäistäminen – välttämättömyys suomalaisille yrityksille
Digitaaliset prosessit

Verkkolaskutuksen tehokas käyttöönotto ja yhtenäistäminen – välttämättömyys suomalaisille yrityksille

Suomi on ollut verkkolaskutuksen edelläkävijä jo pitkään, ja nykyään monesta Euroopan maasta tullaan Suomeen tutkimaan, miten toimimme verkkolaskutuksen saralla. Haastavaa maassamme on erilaisten verkkolaskutusformaattien määrä. Kolme verkkolaskutuksen asiantuntijaa kertovat, miten suomalaisyritysten kannattaisi reagoida eurooppalaisen standardin mukaiseen verkkolaskutukseen. Heidän keskeinen viestinsä on, että yritysten tulisi siirtyä verkkolaskutukseen, ja verkkolaskutuksen formaatteja tulisi saada yhtenäisemmäksi.

Viestintätoimisto Aivela