Osuvat taidot -hankkeessa tapahtuu
Digikyvykkyys

Kuva: Unsplash | You X Ventures

Osuvat taidot -hankkeessa tapahtuu

Osuvat taidot -hankkeessa kehitetty digitaitojen osaamismerkkijärjestelmä on valmistumassa. Syksyn tapahtumissa kuulet merkistöstä sekä valtakunnallisen merkistön kehittämistyön kokemuksista.

Osuvat taidot -osaamismerkistön webinaarisarjan kuvituskuva - nuoret opiskelijat nauravaisina tietokoneen äärellä

Osuvat taidot -webinaarisarja

Syksyllä 2021 järjestämme webinaarisarjan, jossa kuulet kehittämistyön kokemuksia ja tuloksia sekä saat tietoa, miten organisaatio voi ryhtyä myöntämään Osuvat taidot -osaamismerkkejä.

Webinaarisarja toteutetaan joka torstai 9.9.2021 alkaen:

  • 9.9. klo 14–15: Miksi osaamismerkit? Osuvat taidot -merkistön esittely: Sanna Brauer | Oamk
  • 16.9. klo 14–15: Pilottikokemuksia ammatillisista oppilaitoksista. Miten analytiikka palvelee merkkityössä? Henry Paananen | Hamk, Hanna-Maija Rantamäki | Sedu ja Taru Koivisto | Kiipulan ammattiopisto
  • 23.9. klo 14–15: Pilottikokemuksia digituen verkostolta ja Ahjolan kansalaisopistosta: Mirva Gullman | Digi- ja väestötietovirasto ja Irma Silvennoinen | Ahjolan Setlementti
  • 30.9. klo 14–15: Osaamismerkkijärjestelmän kehittäminen: Sanna Brauer | Oamk
  • 7.10. klo 14–15: Miten Osuvat taidot -osaamismerkistöä hallinnoidaan ja kehitetään? Miten organisaatio saa oikeudet myöntää merkkejä? Merja Sjöblom | TIEKE

Webinaarisarja on maksuton. Voit ilmoittautua yhteen tai usemapaan webinaariin samalla kertaa. Webinaareihin voidaan ottaa ilmoittautumisjärjestyksessä 100 osallistujaa.

Webinaarit tallennetaan ja tallenteet julkaistaan Osuvat taidot -Youtube-kanavalla.

Osuvat taidot -osaamismerkistön päätöstapahtuman kuvituskuva - hanketoimijat ryhmäkuvassa

Osuvat taidot -päätöstapahtuma 14.10.2021

Osaamismerkit ovat yleistymässä kovaa vauhtia mikro- ja nanotutkintojen yleistyessä sekä jatkuvan oppimisen teemojen noustua yhä laajempaan tietoisuuteen myös yrityksissä. Osaamismerkit kasvattavat suosiotaan motivoivana ja kustannustehokkaana tapana tunnistaa ja tunnustaa eri tavoin hankittua osaamista.

Osuvat taidot -hankkeen päätöstapahtumassa esittelemme valmiin osaamismerkistön ja avaamme yhdentoista hanketoimijan yhteistä matkaa osaamismerkistön kehittämiseksi ja sen laadun varmistamiseksi.

Puheenvuoroissa ja paneelikeskustelussa pureudumme myös laajemmin perustaitojen osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen, arviointiin ja sujuviin siirtymiin ja kytkeytyen samalla eurooppalaiseen keskusteluun mikrokredentiaaleista ja jatkuvasta oppimisesta.

Varaa aika jo valmiiksi kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan! Tapahtuma on maksuton.

Osuvat taidot -osaamismerkistön kouluttajakoulutus

Kouluttajakoulutus tukee opettajien ja kouluttajien toimintaa Osuvat taidot -osaamismerkkien parissa. Ensimmäisessä vaiheessa koululuttajakoulutusta järjestetään ensijaisesti Osuvat taidot -hankkeen pilotoinnissa mukana olevien organisaatioiden opettajille, kouluttajille ja arvioijille. Myös muut kiinnostuneet ovat tervetulleita suorittamaan kouluttajakoulutus. Syksyn 2021 kouluttajakoulutuksen tiedot löydät tästä esitteestä (pdf).

Osuvat taidot -osaamismerkistön kouluttajakoulutuksen metamerkki

Kouluttajakoulutus järjestetään verkkokoulutuksena, johon voi osallistua aikataulutetusti tai sen voi suorittaa oman aikataulun mukaan tallenteiden avulla. Koulutukseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kouluttajakoulutuksen keskeiset aiheet ovat

  1. Mitä digitaaliset osaamismerkit ovat
  2. Osaamismerkkien myöntäminen ja osaamisen arviointi

Kouluttajakoulutuksen osaaminen todennetaan osaamismerkkihakemusten avulla. Merkkihakemuksia on kolme, ja kun ne on kaikki suoritettu hyväksytysti, saa henkilö Osaamismerkkiosaajan metamerkin.

Kouluttajakoulutuksen suorittaa jokainen henkilö, joka organisaatiossa arvioi saapuvia digitaito-osaamismerkkihakemuksia.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia
Digitaalinen taloushallinto

Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia

TIEKE toteuttaa Peppol-koulutuksen ammattikorkeakoulun opettajille. Koulutuksen suunnitteluun liittyvä työpaja pidettiin kesäkuun alussa. Se oli suunnattu Peppol-asiantuntijoille. Työpajan tarkoituksena oli selvittää, mitä tulevassa Peppol-kouluttajakoulutuksessa pitäisi ottaa huomioon. Keskustelun runkona käytettiin aiemman pilottikoulutuksen työpajan rakennetta ja tuloksia.

Nina From
Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From