Tekoäly ja osaamismerkit puhuttivat ITK-päivillä Aulangolla 
Digikyvykkyys

Tekoäly ja osaamismerkit puhuttivat ITK-päivillä Aulangolla 

Interaktiivinen teknologia koulutuksessa -konferenssi palasi perinteiseen keväiseen ajankohtaansa. Sinivuokot eivät ihan vielä olleet komeimmillaan Aulangon upeissa maisemissa, mutta muuten konferenssin sisältö oli täyttä timanttia. TIEKE oli paikalla tuttuun tapaan päivänpolttavilla teemoilla.

Me TIEKEläiset huomasimme pian, että osaamismerkit olivat keskeinen puheenaihe tapahtumassa.  Vielä syksyllä tavoitteemme oli tehdä osaamismerkkejä ylipäätään tunnetuiksi ja puhua modernista otteesta tunnistaa ja tunnustaa osaamista. Puoli vuotta myöhemmin todella moni tuli puhumaan kanssamme ihan eri otteella – enää ei vakuuttelua tarvittu, vaan sukellettiin suoraan esimerkiksi digitaitomerkistön mahdollisuuksiin. 

Kohtaamisissa ilahdutti myös, että osaamismerkistöjen mahdollisuuksia eri kohderyhmien käyttöön oli oppilaitoksissa selvästi pohdittu myös yhdessä. “Sama merkistö soveltuu mainiosti niin opiskelijoiden kuin henkilöstön tai vaikkapa digituen vapaaehtoistoimijoiden osaamisen kehittämiseen ja tunnistamiseen. Tästä meillä on digitaitomerkistön osalta saatu rohkaisevia kokemuksia jo lähes 20 000 suoritetun merkin myötä”, kiteyttää TIEKEn digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom. 

Toinen keskeinen teema oli ilman muuta tekoäly: mahdollisuudet ja uhat, tietoturva ja nopea kehitys. Tämä näkyi myös lukuisissa esityksissä ja puheenvuoroissa, jotka käsittelivät tekoälyä eri näkökulmista. Tekoäly edellä tultiin myös jututtamaan TIEKEläisiä, ja mikäpä jottei – onhan teema meilläkin jatkuvasti pöydällä. 

ITK-työpajoissa päästiin uppoutumaan syvälle osaamismerkkeihin ja Green ICT:hen 

TIEKE aloitti ITK-rupeamansa keskiviikon työpajapäivässä kahdella workshopilla. Innostu osaamismerkeistä -työpajassa perehdyttiin osaamismerkkikonseptiin ja kokeiltiin digitaalisen osaamismerkin tekemistä alusta alkaen. Keskustelimme mm. osaamisperusteisesta sanoittamisesta ja osaamisen osoittamisen tavoista. Mietimme yhdessä osaamisen hahmottamista riittävän pieninä osasina, pelillisyyttä motivointitekijänä ja osaamismerkkikokonaisuuksien koostamista. Tätä keskustelua käymme mielellämme lisää. 

TIEKEn ja LUT-yliopiston Green ICT -teemaisessa työpajassa suunniteltiin ICT:n ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin pureutuva oppitunti. Oppituntia suunnitellessamme törmäsimme nopeasti siihen haasteeseen, että kestävän ICT:n käsittely irrallisena aihepiirinä yksinkertaistaa aihetta liikaa. Eräs osallistuja puki tämän sanoiksi näin: ”Yksittäisen Green ICT -oppitunnin sijaan kestävyys pitäisi ottaa yhdeksi koko kurssin sisältöä läpileikkaavaksi näkökulmaksi. Tämä havainnollistaisi kestävien ICT-valintojen merkitystä tehokkaammin.” Työpajasta muodostuikin ideointipaja, jossa mietimme vihreyden tuomista laajemmin mukaan ICT-opetukseen. Monipuolisen osallistujajoukon puheista päätellen tarvetta aihepiirin osaamiselle on niin toisella kuin kolmannellakin asteella sekä vapaassa sivistystyössä. 

Kohtaamisissa kukki usko tulevaan, vaikka tietosuoja mietitytti 

ITK-kävijät kokivat tällä kertaa rohkeaa tulevaisuususkoa ja iloa uuden kynnyksellä. Toki esimerkiksi tietosuoja mietitytti, mutta luottoa senkin osa-alueen järjestymiseen tuntui olevan. Vuoden konferenssin valoisa teema oli ”Oppimisen huikea ihanuus” ja se todella välittyi osallistujien innostuksesta. 

“Meillä Suomessa osaamismerkkien parissa tehty työ kiinnostaa myös kansainvälisesti. Parhaillaan pääsemme hyödyntämään osaamistamme Digi Teachers Working Online -hankkeessa, jossa eurooppalaiseen DigCompEdu-viitekehykseen pohjaten työstämme osaamistavoitteita ja levitämme osaamismerkkitietoutta kumppaniverkostollemme”, kertoo TIEKEn digiosaamisen ja viestinnän vauhdittaja Hanna Vuohelainen.  

Tutulla osastolla kävijöitä kohtaamassa TIEKEn Sanna Karvonen (vas.) ja Hanna Vuohelainen

Tietosuojan teemoilta pääsimme esittelemään tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn GDPR4CHLDRN-hanketta, jossa lisätään lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa sekä seura- ja yhdistystoimijoiden ymmärrystä ja osaamista henkilötietojen suojasta ja tietosuojaoikeuksista.  

TIEKE on kumppanisi matkalla tulevaa kohti 

TIEKEn asiantuntijat tuovat mielellään pitkän ja laajan kokemuksensa avuksi erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin.

Ota yhteyttä:

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From