Yksilön rooli teknologian murroksessa – miten vaikutat omaan tulevaisuuteesi?
Digikyvykkyys

Yksilön rooli teknologian murroksessa – miten vaikutat omaan tulevaisuuteesi?

Teknologian nopea kehitys muuttaa työtä ja arkea kiihtyvällä tahdilla. Muutos ei kosketa vain tekniikkaa, vaan vaikuttaa suoraan jokaisen toimintamahdollisuuksiin. Miten yksilö voi säilyttää toimijuutensa ja vaikutusmahdollisuutensa tässä teknologian murroksessa? Kysymys on entistä ajankohtaisempi tekoälyn ja muiden uusien teknologioiden mullistaessa toimintaympäristöämme.

Demokratiassa ihmisten pitäisi olla itse hereillä ja valppaana. Emme voi olettaa, että päättäjät päättävät meidän puolestamme.

Vili Lehdonvirta, professori, Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston professori Vili Lehdonvirran mukaan meidän tulisi suhtautua teknologiavalintoihin yhtä tietoisesti kuin muihinkin kulutuspäätöksiin.

”Teknologia ei ole enää neutraali työkalu, vaan siihen liittyy merkittäviä yhteiskunnallisia ja poliittisia ulottuvuuksia”, Lehdonvirta muistuttaa.

Teknologia muuttaa maailmaa myös ympäristön kannalta

Teknologian kehitys näkyy myös ympäristössämme. Tekoälyn yleistyminen on kasvattanut esimerkiksi datakeskusten energiantarvetta valtavasti.

”Datakeskukset on aiemmin rakennettu sinne, missä data syntyy eli väestökeskusten läheisyyteen. Ilmaston kannalta ne olisi järkevämpää rakentaa paikkoihin, joissa ilma on kylmää ja uusiutuvan energian tuotanto mahdollista”, Lehdonvirta selittää.

Tämä kehitys avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti Pohjoismaille. Samalla se muistuttaa, että jokaisen teknologiavalinnan takana on laajempia ympäristövaikutuksia. Kuluttajina ja työntekijöinä meidän on hyvä ymmärtää nämä kytkökset.

Yhdessä vaikuttaminen kannattaa

Yksittäisen ihmisen tai yrityksen voi olla vaikea vaikuttaa suurten teknologiayritysten toimintaan. Lehdonvirta ehdottaa ratkaisuksi yhteistyötä: ”Jos suomalaisella liike-elämällä olisi yhteinen pilvikäyttäjien edunvalvontaorganisaatio, sillä olisi enemmän vaikutusvaltaa neuvotella paremmista ehdoista.”

Sama pätee yksilöihin. Teknologian käyttäjinä voimme yhdessä vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kehitys kulkee. Tämä vaatii aktiivista osallistumista ja teknologian vaikutusten ymmärtämistä.

Investoinnit ratkaisevat organisaation kilpailukyvyn – yksilön kannattaa investoida osaamiseen

Teknologian tehokas hyödyntäminen vaatii investointeja. ”Suomessa on kritisoitu yrityksiä siitä, etteivät ne ole olleet eturintamassa ottamassa käyttöön uusia ratkaisuja”, Lehdonvirta kertoo. Hänen mukaansa yritysten pitäisi investoida voittoja enemmän teknologiaan ja tuottavuuden kehittämiseen.

Sama koskee yksilöitä: oman osaamisen kehittäminen ja uusien teknologioiden ymmärtäminen on investointi tulevaisuuteen.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From