Digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin keskeisten digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Digitaitojen osaamismerkistö sisältää kymmenen osaamisaluetta viidellä tasolla. Merkin suorittaja valitsee itse, mille tasolle hän haluaa päästä – monelle sopii Perusosaaja-taso, mutta toiset kipuavat ylimmälle, Ongelmanratkaisija-tasolle saakka.
Kunkin osaamisalueen osaaminen näytetään osaamismerkkihakemuksella ja taitonsa hyväksytysti osoittanut henkilö kerää merkit henkilökohtaiseen osaamismerkkipassiinsa (Open Badge Passport), josta hän voi jakaa niitä eteenpäin vaikkapa LinkedIniin tai linkkinä esim. CV:hen.
Digitaalisen osaamismerkin avulla loppukäyttäjä, kuten työnantaja, näkee yhdellä silmäyksellä, mitä konkreettista osaamista henkilöllä on. Hän pystyy myös varmistamaan merkin aitouden yhdellä klikkauksella.
Digitaitomerkistön merkkien suoritusmäärät tuplaantuivat vuodessa
Digitaitomerkistön avulla tunnistetaan konkreettista osaamista ensimmäisestä merkistä lähtien. Osaamista tunnistetaan ymmärrystä mittaavilla monivalintatehtävillä ja konkreettisilla toiminnallisilla tehtävillä – esimerkiksi työvälineohjelmistojen käyttötaidoilla, monipuolisilla tiedonhakutaidoilla, tietotyön taidoilla tai videon tekemisellä ja jakamisella.
Merkistön suoritusmäärät näyttävät, että jokaisella meistä on erilaiset osaamistarpeet. Jokainen suoritus on arvokas ja osaamista kannattaa näyttää – sillä tasolla kuin oman työtehtävän tai tavoitteiden mukaan on hyvä.
Merkistön Perusosaaja-taso sisältää kuusi osaamisaluetta, joiden hallinta osoittaa henkilön osaavan käyttää digitaalisia laitteita ja palveluita turvallisesti ja vastuullisesti viestinnässä ja asioinnissa. Lisäksi hän osaa etsiä tietoa digitaalisissa ympäristöissä ja arvioida tiedon luotettavuutta sekä suojata henkilökohtaisia tietoja ja yksityisyyttä. Hän osaa käyttää yleisimpiä toimistosovelluksia sekä hyödyntää, tuottaa ja jakaa digitaalista sisältöä tekijänoikeuksia noudattaen.
Jo nämä taidot palvelevat hyvin jokaista digitalisoituvassa maailmassa opiskelevaa tai työskentelevää henkilöä. Seuraavilla tasoilla syvennytäänkin jo mm. tietotyön ja yhteistyön taitoihin sekä uusien teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin.
Haluatko oppia lisää osaamismerkeistä?
Ovatko osaamismerkit jo tuttuja, mutta haluaisit hyödyntää niitä merkkien myöntäjänä tai suorittajana vielä paremmin? Ilmoittaudu mukaan Ilo ja hyöty irti osaamismerkeistä -webinaariin 24.1.2024.
Jos osaamismerkit ovat vielä uusi asia, osallistu maksuttomaan Kouluttajakoulutukseemme. Voit osallistua tarpeiden mukaan yhteen tai useampaan osioon:
- ti 13.2. klo 13 – 14 Digitaaliset osaamismerkit
- ti 13.2. klo 14 – 15 Osaamismerkkiohjelmistot
- ke 14.2. klo 9 – 10 Digitaitomerkistön arvioija
Kouluttajakoulutuksessa hankittu osaaminen tunnistetaan myös osaamismerkein. Koko koulutuksen suorittaneita henkilöitä on jo yli 200!
Voit myös kysyä lisää osaamerkeistä suoraan meiltä TIEKEläisiltä:
Tarjoamme halutessanne asiantuntijatyötä oman osaamismerkkityönne aloittamisessa.
Miksi osaamismerkit?
Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen sähköinen todiste osaamisesta. Merkin rakenteeseen kuuluu tieto osaamistavoitteista ja arviointikriteerit, joiden perusteella osaaminen on tunnistettu.
Osaamismerkkien hyödyt työnantajalle:
- helppo arvioida työntekijöiden taitoja, osaamista ja kehittämistarpeita
- toimivat rekrytoinnin apuvälineinä
- voi tuoda esiin piilo-osaamista
- toimiin ennakoinnin välineenä, esim. osaajapula
- lisää työtyytyväisyyttä ja työhyvinvointia, kun organisaatio on kehittämismyönteinen
Osaamismerkkien hyödyt työntekijälle
- helppo tapa osoittaa niin aiemmin hankittua kuin uutta osaamista
- omistaa itse tiedot osaamisestaan
- päättää, miten osaamistietoa hyödyntää ja jakaa haluamissaan kanavissa
- tukee urakehitystä ja toimimista osaamista parhaiten vastaavissa tehtävissä
- työtyytyväisyys ja työhyvinvointi lisääntyy
Osaamisen tunnistaminen näkyy myös TIEKEn hanketyössä
Selvitys osaamisen tunnistamisen hyvistä käytännöistä
Hankkeessa selvitetään, minkälaisia menetelmiä organisaatioissa on tunnistaa erityisesti koulutusjärjestelmän ulkopuolella hankittua osaamista. Lisäksi selvitämme, löytyykö osaamisen tunnistamisen käytännöissä toimialakohtaisia eroja tai ovatko jotkut käytännöt tietyille henkilöstöryhmille suunnattuja.
Selvityksen tulokset valmistuvat helmikuun lopussa ja kerromme niistä perjantaina 15.3. klo 8:30 – 9:30 TIEKEn AamuAreenalla. Varaa aika jo kalenteriisi!
Hankkeen toteuttavat Demos Helsinki, Innolink ja TIEKE. Rahoittajana NextGeneration EU.
Kiertotalouden osaamismerkistö
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan digitaalinen osaamismerkistö tunnistamaan ja tekemään näkyväksi työelämässä tarvittavaa kiertotalousosaamista.
Tämän hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan keskeisimpiä toimialariippumattomia kiertotalousosaamiseen liittyviä taitoja, tärkeimmät viitekehykset huomioiden. Lisäksi analysoimme olemassa olevia digitaalisia osaamismerkkijärjestelmiä ja niiden palveluntarjoajia sekä vertaillaan järjestelmien keskeisiä ominaisuuksia.
Toisessa vaiheessa tuotamme kiertotalousosaamisen tunnistamista varten osaamismerkistön, jota pilotoidaan rakennusalan, kemian alan ja teknologiateollisuuden toimialoilla.
Hankkeen toteuttavat Afry, Turun ammattikorkeakoulu ja TIEKE ajalla marraskuu 2023 – lokakuu 2024. Rahoittajana NextGeneration EU.