Osuvat taidot -osaamismerkistö on digiosaamisen tunnistamisen malli, joka sisältää osaamiskuvaukset ja -kriteerit, merkkihakemukset ja arviointiohjeet. Merkistö on helppo ottaa käyttöön, ja sen avulla missä tahansa hankittu digiosaaminen on osoitettu yhdenmukaisesti.
Osaamismerkit on tarkoitettu yhtälailla opiskelijoiden, opetushenkilöstön, työelämän, vapaan sivistystyön henkilöstön ja asiakkaiden tai kenen tahansa kansalaisen suoritettaviksi.
Vuoden 2022 alusta merkistöä hallinnoi TIEKE, ja hankkeen päätyttyä merkistön kehittäminen jatkuu yhteistyöverkostoissa.
Kymmenen merkkiä ja viisi tasoa
Osuvat taidot -osaamismerkistö koostuu viidestä osaamistasosta, jotka sisältävät yhteensä kymmenen osaamismerkkiä.
Merkistössä lähdetään liikkeelle aloittelevan käyttäjän taidoista, kuten laitteen asetuksista ja verkkoyhteyksistä. Merkistössä paneudutaan myös turvallisuuteen, vastuullisuuteen, tiedonhakuun, viestintään, tekijänoikeuksiin ja sovellusohjelmien käyttöön edeten aina oman osaamisen tarkasteluun, digihyvinvointiin, yhteistyöskentelyyn ja suunnitelmallisuuteen.
Osaamismerkkejä voi suorittaa osana koulutusta, mutta yhtä lailla merkin voi saada täyttämällä osaamismerkkihakemuksen, jolla osaaminen osoitetaan.
Merkit voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä, mutta luontevaa on edetä portaittain. Jokaisella viidestä osaamistasosta on oma koontimerkki, jonka saa, kun kyseisen osaamistason kaikki osaamismerkit ja edellisen tason koontimerkki on suoritettu hyväksytysti.
Taustalla erilaiset viitekehykset
Digitaitojen osaamismerkistön sisältöjen määrittelyssä on hyödynnetty kansallisia ja kansainvälisiä viitekehyksiä sekä yhteistyötä useiden tahojen kuten Opetushallituksen kanssa. Taustamateriaalina ovat toimineet etenkin ePerusteet – erityisesti ammatillisten tutkintojen Toiminta digitaalisissa ympäristöissä (TDY) -osa-alue,
DigComp – eurooppalainen viitekehys kansalaisten digiosaamisen määrittämiseksi, Osaamisen ennakointifoorumin Osaaminen 2035 -raportti sekä DiKATA-hankkeessa määritellyt digitaitotasot.
Kouluttajakoulutus opastaa
Osuvat taidot -osaamismerkistön käyttöönoton ja arvioinnin tueksi on rakennettu kouluttajakoulutus, joka perehdyttää sekä Osuvat taidot -merkkien sisältöihin ja arviointiin että osaamismerkistöihin yleisesti.
Koulutuksessa saavutettu osaaminen todennetaan osaamismerkkihakemusten avulla. Kouluttaja-metamerkin saaja voi toimia Osuvat taidot -osaamismerkkien arvioijana.
Merkistön käyttöönotto
Organisaatio saa Osuvat taidot -osaamismerkistön käyttöönsä, kun vähintään yksi arviointia tekevä henkilö on suorittanut kouluttajakoulutuksen ja organisaatiolla on käytössään Open Badge Factoryn (OBF) Pro-lisenssi. Tämän jälkeen organisaatio verkostoituu OBF:yssä TIEKEn kanssa, joka jakaa osaamismerkit ja niiden merkkihakemukset organisaatiolle.
Jaetut merkit hyväksytään ja viimeistellään organisaation OBF:yssä. Tämän jälkeen organisaatio on valmis myöntämään merkkejä.
OBF Pro-lisenssi mahdollistaa merkkien ja merkkihakemusten jakamisen linkkeinä. Kaikki muutokset ja päivitykset osaamismerkistöön tapahtuvat tällöin keskitetysti TIEKEn toimesta, jolloin merkkien myöntäjältä ei mene aikaa näiden tekemiseen.
Näin taataan myös valtakunnallinen yhteneväisyys – kaikilla merkkien myöntäjillä on aina sisällöllisesti täsmälleen sama merkistö ja merkkihakemukset käytössä.
Taustalla 3 kehityskierrosta ~ 40 pilottia ~ 3800 myönnettyä osaamismerkkiä
Osaamismerkistöä on hankkeen aikana pilotoitu ammatillisissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa sekä digitukiverkoston parissa.
Suorittajien kokemuksia matkan varrelta:
”Se että saa itse miettiä, että mitä osaa ja mitä ei.”
”Tehtävät olivat ryhmitelty sopiviin paketteihin.”
”Osioissa oli sekä nopeita tehtäviä että 1–2 hieman pidempi tehtävä.”
”Jotkut tehtävät aika laajoja, joten niiden tekeminen vaatii keskittymistä ja motivaatiota.”
”Oman osaamisen testaaminen merkkien hakulomakkeiden tehtävillä antaa käsityksen oman osaamisen tasosta ja saattaa innostaa opettelemaan taitoja, joita huomaa itseltä puuttuvan.”
”Merkit ovat hyvä keino osoittaa digiosaamista silloin, kun rekrytoidaan digituen tehtäviin.”
Osuvat taidot -hanke
- Hankkeessa kehitettiin valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö 1.8.2019 – 31.12.2021. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
- Kohderyhmänä ovat opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä 16-65-vuotiaat ammatillisen koulutuksen, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön opiskelijat.
- Hanketta koordinoi Oulun ammattikorkeakoulu ja hankeverkostossa ovat olleet mukana Hämeen ammattikorkeakoulu, TIEKE, Suomen eOppimiskeskus, Omnia, Kiipulan ammattiopisto, Koulutuskeskus Salpaus, Luksia, Koulutuskuntayhtymä OSAO, Sedu ja Opintokeskus Sivis..
- TIEKEn roolina hankkeessa on ollut etenkin osaamismerkkien ja niiden kriteerien suunnittelu, osaamismerkistön julkaiseminen sekä hankeviestintää.
- Tutustu Osuvat taidot -hankkeessa kehitettyyn Digitaitojen osaamismerkistöön.
Lisätiedot