Pysyvätkö kaikki kyydissä?
Digitaaliset prosessit

Pysyvätkö kaikki kyydissä?

Tarvitsemme arjessamme uudenlaisia tietoja ja taitoja: kuinka erotamme uutisen ja valeuutisen, miten hoidamme pankkiasiamme netissä, kuinka voimme käsitellä internetissä saatavilla olevaa valtavaa tietomassaa?

Tekoäly etsii suuresta tietomassasta uusia yhteyksiä, joita ihminen ei itse kykene havaitsemaan. S-ryhmä ilmoitti äskettäin avaavansa ostostietonsa asiakkailleen. Jatkossa asiakas näkee palvelusta esimerkiksi sen, kuinka paljon hän on käyttänyt rahaa vaikkapa kasviksiin, suklaaseen tai alkoholiin.

Kesko sen sijaan hyödyntää käyttäjädataa henkilökohtaisten tarjousten räätälöimiseen. Ostoskäyttäytymistietoja on kerätty jo pitkään, mutta vähitellen datasta alkavat saada hyötyä myös kuluttajat.

Kriittinen lukutaito kaikille

Data-analytiikkayhtyö Cambridge Analytica nousi otsikoihin keväällä 2018 kerättyään luvatta kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja kaupallisiin ja jopa poliittisiin tarkoituksiin. Väärinkäytön paljastuminen on konkreettinen muistutus henkilökohtaisten tietojen jakamiseen liittyvistä riskeistä. Tietosuojan ja tietoturvan merkitys jää monelle etäiseksi – kunnes maito on jo maassa.

Aikuisten välillä on suurta vaihtelua perustaitojen – lukutaidon, numerotaidon ja digitaalisen ongelmanratkaisun – hallinnassa. Noin 600 000 suomalaista kaipaa tukea, ja tähän tarvitaan kansalais- ja työväenopistoja.

Miten pidämme huolta siitä, että tekoälyn väläys iskee meihin jokaiseen?

Valtioneuvosto lisäsikin kuluvan vuoden lisätalousarvioon vapaalle sivistystyölle merkittävän summan Digiaikakauden taidot -hankkeeseen, jolla lisätään muun muassa kriittiseen lukutaitoon ja tiedonhakuun liittyvää matalan kynnyksen digitaitokoulutusta.

Tavoitteena on ehkäistä eriarvoisuutta, tarjota myönteisiä oppimisen kokemuksia ja luoda edellytyksiä sujuvalle arjelle.

Tervetuloa oppimaan

Jo ennen uutta hanketta kansalaisopistot ovat pitkään olleet merkittävimpiä perustietotekniikkataitojen kouluttajia Suomessa. Tarjoamme jatkuvasti jokaisen kunnan alueella aivan alkeista lähtevää tietotekniikkakoulutusta: kuinka älypuhelin ja tablettitietokone toimivat, miten siirretään valokuvia digikamerasta tietokoneelle, kuinka tehdään ostoksia turvallisesti verkossa.

Näiden perustaitojen päälle pitäisi vielä pystyä rakentamaan ymmärrys yksilön roolista laajemmassa kuvassa.

Digitaitoihin kytkeytyy myös käsitys tekoälyn vaikutuksista yksilöön ja yhteiskuntaan, sillä nyt mullistukset alkavat vähitellen näkyä. Mahdollisuudet ovat monet, mutta ihmiset ovat tietojensa ja ymmärryksensä osalta hyvin eriarvoisessa asemassa.

Kaikille avoimet kansalaisopistot voisivat osaltaan vastata haasteeseen korostamalla tekoälytietoisuuden ja datalukutaidon roolia osana kaikkea tietotekniikkaopetusta sekä auttamalla ihmisiä ymmärtämään, mihin kaikkiin arkisiin toimintoihimme tekoäly kytkeytyy – ja mitä vaikutuksia sillä voi olla.

 

 

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Eettinen kuormitus teknologian keskellä – oppeja ja oivalluksia järjestömaailmasta
Digikyvykkyys

Eettinen kuormitus teknologian keskellä – oppeja ja oivalluksia järjestömaailmasta

Teknologian kehitys tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia, mutta myös uudenlaista kuormitusta. Emme ole läheskään selättäneet jatkuvan info- ja ärsyketulvan aiheuttamaa teknostressiä, kun nurkan takana jo vilkkuu eettinen stressi. Vaikka näemme stressin pitkälti yksilökokemuksena, vauhtia teknologian eettiseen kuorman helpottamiseen voi lähteä hakemaan organisaation toimintatavoista ja pelisäännöistä.

Hanna Vuohelainen
Ajankohtaista
TIEKEn Hanna Niemi-Hugaerts teknologia-alan naisjohtajien listalle
Ajankohtaista

TIEKEn Hanna Niemi-Hugaerts teknologia-alan naisjohtajien listalle

Keitä ovat Suomen teknologia-alan johtajanaiset ja -vaikuttajat? Tätä kysyivät Tivi ja Johtoryhmä-klubi kootessaan listaa it-alalla merkittävässä roolissa toimivista johtajanaisista, jotka inspiroivat muita ja ovat tehneet vaikutuksen alalla. TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts valittiin 50 vaikutusvaltaisen naisjohtajan ja -vaikuttajan listalle yli 200 ehdotuksen joukosta.

Suvi Alatalo
Digikyvykkyys
Ota digiloikka yhdessä tunnissa
Digikyvykkyys

Ota digiloikka yhdessä tunnissa

Voisiko yrityksesi löytää uusia kasvumahdollisuuksia vain tunnissa, ilman myyntipuheita? Digitaalisen muutoksen hyödyntäminen voi tuntua haastavalta, varsinkin pk-yrityksissä, joissa kiire ja resurssien puute ovat usein arkea. Vaikka yrityksesi käyttää jo digitaalisia työkaluja, niiden todellista potentiaalia ei välttämättä hyödynnetä täysimääräisesti. Digiyritysneuvonta-hankkeen tarjoama maksuton tunnin digikartoitus tuo tilanteeseen selkeyttä.

Kati Kiljunen, Prizztech Oy