ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus
Digitaaliset prosessit

Kuva: Heikki Pälviä

ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus

Maksaako lisenssinsaaja lisenssimaksunsa tunnollisesti? Lakimies Kari Keturi avaa kirjoituksissaan ict-sopimustekstien keskeisiä kohtia.

Lisenssinantaja haluaa varmistaa, että lisenssinsaaja maksaa ohjelmistolisenssien käytöstä täysimääräiset lisenssimaksut koko sopimuskaudelta. Lisenssinantaja pystyy usein käyttämään erilaisia ohjelmistoteknisiä seurantakeinoja lisenssivalvonnassa tai lisenssinantaja saattaa saada tietoa lisenssien käyttömääristä myös muilta tahoilta kuin lisenssikumppaniltaan.

Toisinaan ohjelmistotuote voi kuitenkin olla sellainen, että sen tekninen seuranta on hankalaa. Esimerkiksi eräissä OEM-lisenssijärjestelyissä lisenssinsaajan voi olla verraten helppo hyödyntää hankkimaansa teknologiaa laajalti omissa tuotteissaan ilman että lisenssinantaja on täysin selvillä, kuinka paljon lisenssejä on tosiasiassa käytössä.

Kaikissa tapauksissa, joissa lisenssinantajalla ei ole täyttä varmuutta tarkoista lisenssien käyttömääristä ja lisenssimaksujen oikeasta tuloutuksesta, kannattaa lisenssisopimukseen ottaa sopimuslauseke, joka antaa tarvittaessa oikeuden tarkistuttaa lisenssinsaajan lisenssikirjanpito. Yleensä sopimuksissa auditointioikeus annetaan lkopuoliselle KHT-tilintarkastusyhtiölle, jonka laskun maksaa tarkastuksen kohde, jos lisenssimaksut ovat olleet liian pienet.

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Green ICT Visiiri vauhdittaa Suomen ICT-alan kestävää kehitystä
Vastuullisuus

Green ICT Visiiri vauhdittaa Suomen ICT-alan kestävää kehitystä

ICT-sektorin energiankulutus kasvaa nopeimmin kaikista aloista, ja keskustelun lisääminen alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista, niiden mittaamisen tavoista ja energiansäästön ratkaisuista on tarpeen. Green ICT Visiiri -hanke tuo tähän ratkaisun, kun jo aikaisemmin perustettu Uudenmaan Green ICT -ekosysteemi laajentuu kansalliseksi ekosysteemiksi. Yritykset pääsevät nyt valtakunnallisesti mukaan vaikuttamaan ja hyötymään tästä kehitystoiminnasta! Lisääntyneellä energiatehokkuudella on nimittäin monia positiivisia vaikutuksia, niin ilmastoon kuin yrityksen omaan toimintaankin.

Viestintätoimisto Aivela
Vastuullisuus
TIEKE tarjoaa ICT-alalle vihreämmän tulevaisuuden työkalut
Vastuullisuus

TIEKE tarjoaa ICT-alalle vihreämmän tulevaisuuden työkalut

Kestävä kehitys ICT-alalla on entistä tärkeämpää. TIEKE on työskennellyt aiheen parissa jo pitkään ja kehittänyt alan yritysten sekä muiden toimijoiden käyttöön monipuolisia työkaluja ympäristöystävällisempään toimintaan. Työkalut on koottu Green ICT -portaaliin, ja myös uusi Visiiri-hanke kokoaa yhteen pitkän kokemuksen ja uusimman asiantuntemuksen, syventäen sitä edelleen.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Miten digitaaliset työkalut tuovat sujuvuutta ja työhyvinvointia yritysneuvontaan?
Digikyvykkyys

Miten digitaaliset työkalut tuovat sujuvuutta ja työhyvinvointia yritysneuvontaan?

Digipalvelut ovat ehdottomasti yritysneuvonnan päivän puheenaihe juuri nyt. Kun yritykset satsaavat oikeisiin digitaalisiin ratkaisuihin, voimme odottaa näkevämme parannuksia niin työntekijöiden sitoutumisessa kuin asiakastyytyväisyydessäkin – sekä asiakkaan että yritysneuvontaorganisaatioiden saralla. Digitaaliset työkalut eivät ainoastaan tee arjestamme sujuvampaa, vaan myös parantavat työhyvinvointiamme.

Johanna Helmiö