ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus
Digitaaliset prosessit

Kuva: Heikki Pälviä

ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus

Maksaako lisenssinsaaja lisenssimaksunsa tunnollisesti? Lakimies Kari Keturi avaa kirjoituksissaan ict-sopimustekstien keskeisiä kohtia.

Lisenssinantaja haluaa varmistaa, että lisenssinsaaja maksaa ohjelmistolisenssien käytöstä täysimääräiset lisenssimaksut koko sopimuskaudelta. Lisenssinantaja pystyy usein käyttämään erilaisia ohjelmistoteknisiä seurantakeinoja lisenssivalvonnassa tai lisenssinantaja saattaa saada tietoa lisenssien käyttömääristä myös muilta tahoilta kuin lisenssikumppaniltaan.

Toisinaan ohjelmistotuote voi kuitenkin olla sellainen, että sen tekninen seuranta on hankalaa. Esimerkiksi eräissä OEM-lisenssijärjestelyissä lisenssinsaajan voi olla verraten helppo hyödyntää hankkimaansa teknologiaa laajalti omissa tuotteissaan ilman että lisenssinantaja on täysin selvillä, kuinka paljon lisenssejä on tosiasiassa käytössä.

Kaikissa tapauksissa, joissa lisenssinantajalla ei ole täyttä varmuutta tarkoista lisenssien käyttömääristä ja lisenssimaksujen oikeasta tuloutuksesta, kannattaa lisenssisopimukseen ottaa sopimuslauseke, joka antaa tarvittaessa oikeuden tarkistuttaa lisenssinsaajan lisenssikirjanpito. Yleensä sopimuksissa auditointioikeus annetaan lkopuoliselle KHT-tilintarkastusyhtiölle, jonka laskun maksaa tarkastuksen kohde, jos lisenssimaksut ovat olleet liian pienet.

Lue seuraavaksi